Теми статей
Обрати теми

Дата розподільчих ПЗ

Ольховик Ольга, податковий експерт
Розподільчі ПЗ нараховують у зв’язку з використанням товарів/послуг, необоротних активів у подвійних (оподатковуваних і неоподатковуваних) операціях. Тому логічно припустити, що нараховувати такі ПЗ слід на дату початку подвійного використання. І це дійсно так. Але не завжди. Іноді розподільчі ПЗ виникнуть раніше, а в деяких випадках — пізніше за період фактичного подвійного використання. Так на яку дату все-таки орієнтуватися? Зараз розповімо.

За загальним правилом датою виникнення розподільчих ПЗ вважається дата початку подвійного використання. Що вважати використанням для цілей нарахування розподільчих ПЗ?

Що таке використання?

Якщо йдеться про послуги, період використання — це період, у якому послуги були фактично надані платникові. А якщо про МШП або матеріали — період, у якому вони були передані в експлуатацію або у виробництво. Товари будуть використані в періоді їх постачання покупцеві. Періодом початку використання необоротних активів буде період введення в експлуатацію.

Період використання визначається за первинними документами, оформленими згідно із Законом про бухоблік (див., наприклад, лист ДФСУ від 26.11.2018 р. № 4967/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Якщо при придбанні товарів/послуг, необоротних активів відразу зрозуміло, що вони будуть використані в подвійних операціях, чи потрібно нарахувати розподільчі ПЗ уже в періоді придбання?

З одного боку, в п. 199.1 ПКУ (на відміну від спорідненого йому п. 198.5 ПКУ) нічого не сказано про призначення подвійних товарів, а згадано тільки про фактичне їх використання. З іншого боку, загальна компенсаційна сутність ПЗ, що нараховуються згідно з п. 199.1 ПКУ, і ПЗ, що нараховуються згідно з п. 198.5 ПКУ, наштовхує на думку, що при нарахуванні розподільчих ПЗ слід керуватися принципами, закладеними в п. 198.5 ПКУ. Тоді розподільчі ПЗ, так само, як і звичайні компенсуючі, потрібно нараховувати не лише при фактичному використанні в подвійних операціях, але й тоді, коли визначено їх подвійне призначення.

До того ж і

податківці завжди дотримувалися саме такої позиції і наполягали, що нараховувати розподільчі ПЗ потрібно вже в періоді придбання, якщо подвійне призначення визначене відразу при придбанні

Див., наприклад, лист ДФСУ від 09.07.2015 р. № 24876/7/99-99-19-03-02-17, лист ДПСУ від 30.11.2011 р. № 7565/7/15-3417-26. Чинне роз’яснення з БЗ 101.16 підтверджує, що такий підхід фіскали сповідують і сьогодні. У ньому податківці пояснюють порядок складання розподільчих ПН і уточнюють, що такі ПН складають на суму ПЗ, нарахованих на вартість товарів/послуг, використаних (призначених для використання) у неоподатковуваних операціях.

Будьте уважні! Період придбання потрібно визначати з урахуванням вимог п. 198.2 ПКУ. Тобто датою придбання товару/послуги/необоротного активу подвійного призначення для цілей визначення дати виникнення ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ буде дата будь-якої з подій:

— дата здійснення передоплати за товар/послугу/необоротний актив;

— дата отримання товару/послуги/необоротного активу.

Альтернативні дати виникнення ПЗ

Щойно платник починає здійснювати неоподатковувану діяльність, він повинен розрахувати частку використання в оподатковуваних операціях (ЧВ) і зафіксувати її в декларації того звітного періоду, в якому вперше здійснені неоподатковувані постачання. Причому неоподатковувана операція виникає на дату першої події (або за касовим методом — якщо операція підпадає під касові правила). Чекати власне постачання не потрібно.

Якщо подвійне призначення товарів/послуг, необоротних активів визначено відразу при придбанні, але неоподатковувані операції на цю дату платником ще не здійснювалися, ЧВ ще не відома і розподільчі ПЗ ніяк не порахуєш. Тому в такому випадку доведеться дочекатися першої події за неоподатковуваним постачанням.

Утім, одного факту здійснення неоподатковуваної операції теж буде мало для розподільчих ПЗ. Якщо на дату придбання ПЗ не були нараховані через відсутність неоподатковуваних операцій, то після їх здійснення ПЗ зможемо нарахувати тільки після того, як будуть виконані ще дві умови:

— відбудеться факт використання придбань у подвійних операціях;

— платник матиме право на ПК за такими придбаннями.

Причому важливо, щоб обидві ці умови були виконані.

Якщо податкова накладна (ПН) з подвійного придбання не зареєстрована в ЄРПН (чи зареєстрована, але з помилкою, яка не надає права на ПК), підстав для нарахування зобов’язань згідно з п. 199.1 ПКУ немає (див. БЗ 101.14).

Тому

навіть якщо фактичне використання придбань у подвійних операціях уже почалося, але ПН на ці придбання не зареєстрована в ЄРПН, то нараховувати розподільчі ПЗ ще рано

Датою виникнення зобов’язань у такому разі буде дата реєстрації ПН у ЄРПН.

Звичайно, на дату реєстрації слід орієнтуватися тільки у випадку, якщо ПН зареєстрована несвоєчасно і тільки за умови, що ПК відображається на підставі такої ПН.

Якщо ж ПН зареєстрована в періоді, що йде за початком подвійного використання, але з дотриманням строків з п. 201.10 ПКУ, або ПК відображається на підставі документів — замінників ПН, то розподільчі ПЗ необхідно нарахувати вже в періоді початку подвійного використання.

Приклад. Підприємство в жовтні 2020 року отримало передоплату за пільговим постачанням. Відвантаження за цією передоплатою планується на березень 2021 року. Чи виникнуть розподільчі ПЗ у жовтні, листопаді, грудні 2020 року та в січні, лютому 2021-го?

Якщо в жовтні 2020 року, отримавши передоплату, підприємство придбало товар/послугу/необоротний актив, призначені для подвійного використання, або почало одночасно використовувати більш ранні придбання в подвійних операціях, а також має право відобразити ПК за такими придбаннями, то розподільчі ПЗ слід нарахувати вже в жовтні 2020 року.

Чи потрібно нараховувати розподільчі ПЗ у листопаді — лютому за умови, що неоподатковувані операції в цих періодах не здійснювалися?

Тут усе залежить від того, чи було в цих періодах подвійне придбання/використання і чи виникло право на ПК.

Якщо подвійних придбань (використань) не було, то й розподіляти нічого. Тобто якщо неоподатковуваних операцій у цих періодах не було, придбані товари/послуги/необоротні активи не використовувалися одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, а були використані повністю в оподатковуваних операціях, зникає головна умова нарахування розподільчих ПЗ — одночасне використання товарів/послуг/НА за подвійним призначенням. Тому розподіляти ПДВ у таких місяцях не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі