Теми статей
Обрати теми

Процентні операції та ПДВ-розподіл

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чимало підприємств отримують проценти за кредитом від позичальників чи від банків за депозитами. Як це впливає на необхідність розподілу ПДВ? Про це — наша наступна стаття.

По суті, процентна позика — це платна послуга з надання в користування грошових коштів. Проценти за такою позикою і є тією платою, яку позикодавець отримує від позичальника. Водночас операції з надання послуг, пов’язаних із залученням, розміщенням і поверненням коштів за договорами позики, не є об’єктом ПДВ (п.п. 196.1.5 ПКУ).

Тож формально виходить, що кожен позикодавець здійснює ПДВ-необ’єктні операції. Отже, принаймні деякі з тих придбань, які він здійснив з ПДВ, використовуються у подвійних операціях. То невже кожен позикодавець повинен розподіляти ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ?

На щастя, все не так однозначно. Річ у тім, що із п. 199.2 ПКУ випливає: у розрахунку ЧВ і анти-ЧВ беруть участь лише ті неоподатковувані операції, які є операціями з постачання товарів чи послуг. Отже, з усього широкого кола ПДВ-необ’єктних операцій, що згадуються у ст. 196 ПКУ, у ПДВ-розподілі і в річному перерахунку беруть участь лише ті, які є операціями з постачання.

Чи можна вважати надання процентної позики операцією з постачання послуг? Адже термін «постачання послуг» визначається у п.п. 14.1.185 ПКУ дуже широко. Тут можна однозначно стверджувати, що власне операції з надання й погашення позики (тобто видача й повернення наданих коштів) постачанням послуг не є. Тому ці операції не відображатимуться в декларації з ПДВ і не братимуть участь ані у первісному ПДВ-розподілі, ані у ПДВ-перерахунку за підсумками року.

А що ж проценти? Як-не-як, це — плата за користування коштами. Чи буде отримання процентів операцією з постачання послуг для позикодавця? На перший погляд, так воно і є. Проте із консультацій у БЗ 101.24 ми дізнаємося, що

отримання процентів податківці також не вважають постачаннями

Аргументи — ті самі: така операція не є постачанням товарів чи послуг. Такого висновку податківці доходять щодо:

— відсотків за депозитами, які платник ПДВ отримує від банків;

— коштів, що надходять платникам ПДВ від банків як плата за середньоденними залишками на поточних рахунках.

Тож якщо ви отримуєте такі відсотки, будьте спокійними: подвійного використання ПДВ-придбань у вас немає і ПДВ-розподіл на обсяг таких операцій вам не загрожує.

А як щодо процентів, отриманих за наданою іншим особам процентною позикою? За логікою, це — те ж саме, що й депозит, просто кошти надаються в користування не банку, а особі з іншим статусом. Але податківці раніше заявляли, що кредитні проценти відображаються у декларації з ПДВ як у позикодавця, так і у позичальника (див. роз’яснення ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 09.03.2017 р.*).

* Див.: tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/288443.html

Якщо погодитися з такою логікою, проценти, отримані за користування позикою, платник ПДВ визнає постачаннями. Відповідно це тягне за собою розподіл вхідного ПДВ. Але однозначну відповідь, мабуть, надасть лише індивідуальна консультація.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі