Теми статей
Обрати теми

Повернення розподіленого. Як відкоригувати

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
За матеріалами категорії 101.14 БЗ

Висновок документа

При складанні розрахунку коригування до зведеної податкової накладної, складеної згідно зі ст. 199 ПКУ, при поверненні передоплати за товари/послуги/необоротні активи, придбані в попередні роки для часткового використання в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, застосовується частка використання (ЧВ), яка застосовувалася при здійсненні перерахунку, передбаченого п. 199.4 ПКУ

У цій консультації податківці розглядають такий випадок. Платник перерахував передоплату за товари/послуги, які планує використовувати в операціях подвійного призначення. Маючи такі плани, він уже в періоді перерахування зробив нарахування розподільчих податкових зобов'язань згідно зі ст. 199 ПКУ. Проте до кінця року передоплата так і не була отоварена. При цьому нарахований ПДВ потрапив у річний перерахунок. А далі, як мовиться, щось пішло не так… Платник вирішив не забирати товар/послуги, а повернути перераховані гроші. Що й було зроблено. Виникає запитання — що тепер йому робити з нарахованими і перерахованими податковими зобов'язаннями?

Абсолютно очевидно, що засадничий принцип розподілу ПДВ, сформульований у п. 199.1 ПКУ, тут не виконується, оскільки в підсумку

у подвійних операціях узагалі нічого не було використано

Крім того, нарахований раніше ПК (за передоплатою) буде зменшений (постачальник повинен скласти зменшуючий РК, а зареєструвати його повинен наш платник, утім ПК потрібно зменшувати і без РК). Тому нараховані й перераховані в минулому році розподільчі податкові зобов'язання потрібно сторнувати.

Податківці стверджують, що для коригування потрібно скласти РК з урахуванням того ЧВ, який вийшов за підсумками року нарахування розподільчих податкових зобов'язань, тобто застосовувався при перерахунку.

Із цим підходом важко сперечатися. Дійсно, поточне значення ЧВ прямо з ЧВ того року, в якому була здійснена передоплата, не пов’язане. Так, вони можуть збігатися, якщо перерахування коштів і їх повернення відбулися в суміжних роках. Але поточне значення ЧВ у будь-якому випадку буде перераховане за підсумком року повернення. Отримане нове значення ЧВ до цієї операції жодного відношення не має. Застосування цього ЧВ (а воно зазвичай відрізнятиметься від минулорічного) може призвести до того, що коригування пройде не на всю суму або, навпаки, податкові зобов'язання зменшаться на суму більшу, ніж самі податкові зобов'язання.

Іншими словами, платник повинен просто звести нанівець розподілені в минулому році податкові зобов'язання за цим товаром/послугою, тобто скласти РК до розподільчої ПН з урахуванням складеного до неї РК за результатами річного перерахунку. Ця мінусова сума в додатку Д7 не зазначається. Зменшення податкових зобов'язань слід показати в ряд. 4.1/4.2 декларації й у додатку Д1, але не як підсумки перерахунку, а як звичайний РК до розподільчих ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі