Теми статей
Обрати теми

Продати прискорено замортизовані ОЗ: чи можливо

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство у листопаді 2020 року придбало деревообробний верстат і комбайн. Чи можна до цих основних засобів застосувати прискорену податкову амортизацію та за яких умов? Чи можна після повної амортизації продати ці основні засоби в цілісному чи в розібраному вигляді? Відповідаємо на ці запитання!

Прискорена амортизація 2.0

Нагадаємо, що у 2020 році запрацювали нові правила прискореної податкової амортизації деяких основних засобів (ОЗ). Ці правила регулюються п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Вони більше не обмежують прискорену амортизацію виключно прямолінійним методом. Тож прискорювати амортизацію можна будь-яким бухметодом, крім хіба що виробничого (адже його не прив’язано до строку експлуатації). Крім того, суттєво розширилось коло ОЗ, які можна амортизувати в прискореному темпі.

Згідно із зазначеною нормою у період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року

прискорена амортизація може застосовуватися для ОЗ групи 3 (передавальні пристрої), групи 4 (машини та обладнання), а також для усіх ОЗ групи 5 та групи 9

Тож обидва ОЗ, про які йдеться вище (деревообробний верстат і комбайн), входять до складу саме тих груп, податкову амортизацію яких можна прискорювати. Для обох із них прискорений строк амортизації становить 2 роки (замість 5 років згідно з п.п. 138.3.3 ПКУ).

Однак щоб скористатися спецдозволом на прискорену амортизацію, потрібно виконати одночасно декілька вимог:

1) ОЗ мають бути введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;

2) ОЗ не були у використанні;

3) ОЗ повинні використовуватися у власній госпдіяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам*.

* Виняток — платники, для яких оренда — основна діяльність.

Початок експлуатації

З першим критерієм усе зрозуміло. Щоправда, раніше податківці стверджували, що в період прискорення має відбутися не тільки введення в експлуатацію, але й оплата ОЗ (див. листи ДФСУ від 24.07.2018 р. № 3248/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 23.05.2018 р. № 2285/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Однак у п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ немає згадки, що витрати мають бути понесені чи нараховані після 01.01.2020 р.

Тому сподіваємось, що чіплятися до авансів за ОЗ, зроблених до 01.01.2020 р., податківці не будуть. Звичайно, якщо введення ОЗ в експлуатацію відбулося вже після 01.01.2020 р.

Не були у використанні

Другий критерій теж більш-менш зрозумілий. Податківці нещодавно додатково роз’яснили його. Вони заявили, що прискорювати можна лише амортизацію нових ОЗ, тобто тих, які раніше не були відображені в обліку платника як ОЗ, тобто на рахунку 10 (див. лист ДПСУ від 10.11.2020 р. № 4629/ІПК/99-00-05-05-02-06).

При цьому залишається не до кінця зрозумілим питання про те, чи вважаються новими ті ОЗ, які раніше були відображені як ОЗ в обліку інших платників. Тобто ОЗ мають бути зовсім новими, щоб ними взагалі ніхто як ОЗ не користувався, чи новими в контексті обліку окремого платника? Інформлист № 12** дає підстави вважати, що ОЗ мають бути новими саме для платника, а в інших платників могли бути у використанні (обліковуватися на рахунку 10) до придбання платником, який хоче прискорити їх амортизацію. Та все ж радимо отримати ІПК.

** Див.: tax.gov.ua/data/material/000/330/422084/Informaciyniy_list_12.pdf

Без продажу та оренди

Найцікавішим залишається третій критерій. Зрозуміло, що дозволяючи прискорену амортизацію, законодавець мав на меті стимулювати оновлення матеріально-технічної бази підприємств. Тому заборонено прискорено зменшувати об’єкт оподаткування на амортизацію тих ОЗ, які платник продає чи здає в оренду.

Протягом якого часу ОЗ, піддані прискореній амортизації, не можуть продаватися чи здаватися в оренду? Взагалі ніколи? Чи лише протягом мінімально допустимого строку, допоки вони повністю не замортизуються?

Прямої відповіді на нього п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ не містить. Декларуючи заборону на прискорену амортизацію ОЗ, які продаються та/або здаються в оренду, ПКУ не встановлює жодних часових проміжків, протягом яких діє ця заборона. На перший погляд, заборона повинна діяти для прискорено замортизованих ОЗ назавжди — від самого придбання цих ОЗ і протягом усього строку їх життя на підприємстві, аж до самої ліквідації.

Однак раніше податківці заявляли, що порушенням умов прискореної амортизації є не лише продаж чи здавання ОЗ в оренду. Серед факторів, які унеможливлюють прискорену амортизацію, вони називали також ліквідацію ОЗ, їх безоплатну передачу, внесення у статутний капітал, крадіжку, тобто фактично будь-яке вибуття (див. лист ОВП ДФС від 20.06.2017 р. № 732/ІПК/28-10-01-03-11).

Тут суттєве застереження. Взагалі-то ПКУ не містить заборони на продаж чи на здавання в оренду ОЗ, підданих прискореній податковій амортизації. Просто в цьому випадку за підсумками періоду, в якому відбулося порушення, зазначені ОЗ доведеться переамортизувати за загальними правилами. Тобто збільшити фінрезультат на суму нарахованої прискореної податкової амортизації й одночасно зменшити на суму амортизації, розрахованої виходячи зі стандартних строків, які визначено п.п. 138.3.3 ПКУ.

Що це означає? А те, що, по суті,

порушення правил прискореної амортизації містить для платника ризики, тільки якщо продаж чи здавання в оренду відбулися раніше, ніж сплив прискорений мінімальний строк податкової амортизації

Тобто строк, визначений п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Тоді в платника від переамортизації збільшиться об’єкт оподаткування. Якщо ж, скажімо, наші верстат і комбайн продані вже після спливу 2 років, то їх переамортизація платнику нічим не загрожує. Бо ж значення рядка 4.1.17.1 додатка РІ буде дорівнювати значенню рядка 4.2.16.1 цього ж додатка. Відповідно вплив на фінрезультат буде нульовий***.

*** Якщо ви з самого початку не мали права на прискорену амортизацію ОЗ, але все одно нараховували її, тоді потрібно самовиправлятися через уточнюючу декларацію або додаток ВП. Додаток РІ з його різницями тут не допоможе.

Отже, якщо ви збираєтеся продавати ОЗ, підданий прискореній амортизації, зауважте, скільки часу пройшло від дати його введення в експлуатацію. Якщо мінімальний строк амортизації вже перевищено — можете продавати ОЗ. Хоч цілком, хоч по частинах.

І ще: прискорена амортизація — це право, а не обов’язок. Тож якщо у вас кілька об’єктів, не обов’язково прискорювати амортизацію їх усіх. Цілком допустимо об’єкт, у якому ви впевнені, амортизувати прискорено, а інший — у стандартні строки (див. інформлист № 12).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі