Теми статей
Обрати теми

Оновили декларацію з податку на прибуток

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 29.10.2020 р. № 649

Висновок документа

Внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток та її додатків ЗП, ВП, ПП. У новій редакції викладено додатки РІ, ПН, АМ. З’явилися нові додатки для контрольованих іноземних компаній (КІК). Скасовано окрему звітність для постійних представництв (ПП) нерезидентів

Оновлення прибуткової звітності було очікуваним, адже форму мали пристосувати до останніх змін законодавства, що й відбулося.

Наказ набув чинності з 1 грудня 2020 року (дня публікації). Тому, напевно, не переймаючись п. 46.6 ПКУ, податківці традиційно рекомендуватимуть звітувати за допомогою оновленої форми вже за 2020 рік. Що змінилося?

Зміни в декларації. У вступній частині декларації з’явилися нові поля для:

— зазначення даних про ІСІ;

— проставлення позначок суб’єктами (юрособами-єдиноподатниками, будь-якими ФОП та особами, що здійснюють незалежну профдіяльність), які виплатили дохід нерезидентам, а також позначки про декларацію іноземної компанії.

В основній частині декларації (та додатку ВП) додали новий рядок 06.1 КІК — для податку з прибутку КІК. Для його розрахунку впроваджений аж цілий квартет КІК-додатків. У заключній частині декларації для них відвели поле для позначок. Проте врахуйте: положення ст. 392 ПКУ про КІК розпочнуть діяти тільки з 01.01.2021 р. Тому в декларації за 2020 рік жодні дані про КІК наводити не треба.

Зміни в додатках. З додатка ЗП зник рядок 16.5 для сплаченого акцизу за важкими дистилятами (газойлем). Оскільки можливість заліку обрубав ще Закон України від 16.01.2020 р. № 466-IX (виключивши п. 15 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Хоча вважаємо, що акциз, зарахований за підсумками I кварталу 2020 року, слід, по-доброму, тягнути увесь 2020 рік і врахувати в річній декларації. Поготів, що змінену декларацію, великою мірою, треба застосовувати із звітних періодів 2021 року, тому акцизники можуть її поки проігнорувати.

У додатку ПП, якщо ми правильно все зрозуміли, вирішили відмовитися від необхідності виправлення минулорічних помилок при розрахунку пільг. Поле «Звітний (податковий) період, що уточнюється» виключили. Хоча позначку «Уточнююча» в шапці прибрати забули. Мабуть, оскільки дані про пільги — довідкові і на суму податку не впливають, підхід до помилок, ймовірно, збережуть таким же, як і за часів «пільгового» Звіту. Тобто усунути помилки можна буде тільки у межах року при складанні наступного квартального додатка ПП. А ось минулорічні помилки взагалі не треба виправляти.

В оновлених:

— додатку РІ — додано рядки для відображення нових різниць;

— додатку АМ — реалізовано можливість нарахування прискореної амортизації (за п. 431 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ) і вибору в II — IV кварталах 2020 року виробничого методу амортизації з урахуванням проведеної інвентаризації (п. 52 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ);

— додатку ПН — розширено перелік доходів нерезидентів. А також передбачено можливість відображення доходів, виплачених у негрошовій формі або податок з яких утримати забули.

Скасовані Розрахунки для ПП нерезидентів. Оскільки тепер ПП нерезидентів розраховують оподатковуваний прибуток тільки за загальними правилами, з поданням декларації з податку на прибуток (див. п.п. 141.4.7 ПКУ, лист ДПСУ від 04.06.2020 р. № 8939/7/99-00-07-02-01-07; БЗ 102.16), для них скасована стара особлива звітністьРозрахунки, затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2016 р. № 544.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі