Теми статей
Обрати теми

Дати відвантаження та отримання товару не збігаються: коли відображати ПК?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Постачальник відвантажив товар 30 листопада, а фактично доставив його в грудні. Видаткова накладна (ВН) на товар датована 30.11.2020 р., а в товарно-транспортній накладній (ТТН) зазначена дата отримання товару — 01.12.2020 р. В якому місяці покупець може скористатися податковим кредитом (ПК) — у листопаді чи грудні (перша подія — відвантаження товару)?

Судячи із запитання, обов’язок з доставки товару покладений на постачальника. Саме в цьому випадку дата відвантаження товару зі складу постачальника може не збігатися з датою отримання товару покупцем.

Одразу скажемо: у цій ситуації постачальник повинен скласти податкову накладну (ПН) 30 листопада. А перший звітний період, в якому в покупця виникає право на ПК (за умови реєстрації ПН в ЄРПН) — це, на нашу думку, період отримання товару покупцем, тобто грудень. А тепер по порядку.

Оскільки право на ПК покупця підтверджує, зокрема, ПН, складена та зареєстрована в ЄРПН постачальником — платником ПДВ (п. 201.10 ПКУ), важливо правильно визначити дату складання такої ПН.

Дата ПЗ. Якщо перша подія — відвантаження товару, то за загальним правилом ПЗ з ПДВ у постачальника виникають на дату відвантаження (п. 187.1 ПКУ). Під відвантаженням фіскали розуміють початок процесу фізичного переміщення товару від місця його постійного знаходження/зберігання у постачальника. Причому дата виникнення ПЗ у продавця не залежить від дати переходу права власності на товар (лист ДПСУ від 04.09.2020 р. № 3698/ІПК/99-00-05-06-02-06). Тобто датою виникнення ПЗ з ПДВ вважають дату, на яку припадає початок передачі товару від постачальника покупцеві або організації, що здійснює доставку цього товару. Дата складання ПН повинна відповідати даті оформлення ТТН, яка, імовірно, повинна збігатися з датою складання ВН. У нашому випадку це 30 листопада, тобто ПЗ постачальник покаже в ПДВ-декларації за листопад.

Дата ПК. Якщо перша подія — відвантаження, датою виникнення права покупця на включення сум ПДВ до складу ПК є саме дата отримання товару, що підтверджено ПН (п. 198.2 ПКУ). Вважаємо, безпечніше визначати дату отримання товару, орієнтуючись на момент переходу права власності на товар до покупця. Зазвичай цією ж датою постачальник відображає доходи у бухобліку. У такому разі ТТН і ВН складають у день відвантаження товару, а вже додатково в них проставляють дату отримання товару за фактом. Проєктуючи на наш випадок, право на ПК у покупця настає 1 грудня за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН. Відповідно відобразити ПК покупець може в ПДВ-декларації за грудень.

Утім, ураховуючи, що активами є ресурси, контрольовані підприємством (п. 3 розд. I НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»), можливий інший підхід. Так, якщо ви вирішите, що у момент передачі товарів перевізникові (30 листопада) умова контролю дотримується, можна вважати товар отриманим і відобразити ПК уже в листопаді*. Податківці до цього питання теж підійшли лояльно. У подібній ситуації вони кажуть, що покупець має право на ПК вже на дату відвантаження продавцем товару, що підтверджено первинним документом, незалежно від дати підписання такого документа. Тобто дозволяють покупцеві відобразити ПК вже в тому звітному періоді, в якому у постачальника виникли ПЗ і складена ПН (у разі її своєчасної реєстрації в ЄРПН) (лист ДПСУ від 25.09.2020 р. № 4026/ІПК/99-00-05-06-02-06).

* Детальніше про ПЗ з ПДВ продавця і ПК покупця, якщо дати відвантаження та отримання товарів не збігаються, читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 78, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі