10.12.2020

Даруємо новорічні подарунки дитячому будинку

Підприємство вирішило закупити різдвяно-новорічні подарунки й подарувати їх дитячому будинку. Як передачу подарунків дитячому будинку відобразити в бухгалтерському та податковому обліку? Чи буде така операція вважатися благодійною й пільгуватися в цілях ПДВ?

Бухоблік. При безоплатній передачі дитячому будинку раніше закуплених новорічних подарунків їх собівартість списуємо до складу інших операційних витрат. Для цього в обліку робимо запис: Дт 949 — Кт 20, 28.

Податок на прибуток. Якщо ви — малодохідник, то передача товарів-подарунків дитячому будинку на суму їх собівартості в обліку з податку на прибуток зменшить тільки бухобліковий фінрезультат — об’єкт оподаткування.

Якщо ж ви високодохідник або малодохідник-доброволець, то вам потрібно обов’язково з’ясувати статус дитячого будинку (отримувача подарунків). Зазвичай комунальні (їх більшість) та державні будинки дитини, дитячі будинки-інтернати для дітей-сиріт і дітей-інвалідів включені до Реєстру неприбуткових організацій. Перевірити це можна на сайті ДПСУ за кодом ЄДРПОУ.

У такому разі, передаючи подарунки дитячому будинку як неприбутковій організації, вам доведеться мати справу зі спеціальною різницею за п.п. 140.5.9 ПКУ. І якщо вартість подарунків перевищить 4 %-й ліміт*, то на суму перевищення доведеться збільшити фінрезультат (за рядком 3.1.9 додатка РI).

* На думку податківців, при розрахунку 4 %-го ліміту орієнтуємося на значення рядка 04 декларації з податку на прибуток за минулий рік (див. БЗ 102.12).

ПДВ. Дарування новорічних подарунків дитбудинку в загальному випадку вважається постачанням товарів, яке оподатковується ПДВ на підставі п. 185.1 ПКУ. Відповідно на дату першої події — передачі подарунків — платник ПДВ (постачальник) повинен визнати податкові зобов’язання, скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну (п. 201.1 ПКУ). При цьому база для нарахування податкових зобов’язань визначається з договірної вартості товарів (подарунків), яка не може бути нижчою ціни їх придбання (абз. 2 п. 188.1 ПКУ).

Що стосується пільги з ПДВ за такою операцією, то згідно з п.п. 197.1.15 ПКУ від оподаткування ПДВ звільнено саме надання благодійної допомоги, у тому числі безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, створеним і зареєстрованим згідно із законодавством (детальніше про цю пільгу див. «Податки & бухоблік», 2017, № 90, С. 8; 2018, № 99, с. 6).

У вашому ж випадку подарунки ви маєте намір передати безпосередньо дитячому будинку, який не є благодійною організацією. Тому ПДВшна пільга, передбачена п.п. 197.1.15 ПКУ, щодо такої передачі діяти не буде.

Тож операцію безоплатної передачі подарунків дитбудинку оподатковуємо ПДВ у загальному порядку — виходячи з мінбази, склавши дві ПН: першу — на договірну вартість виходячи з нульової ціни постачання; другу — на суму перевищення ціни придбання подарунків над їх фактичною (нульовою) ціною (з типом причини «15»).

При цьому врахуйте: навіть якщо ви вхідний ПДВ за подарунками відобразили у складі податкового кредиту, то додатково (!) до мінбазних ПЗ нараховувати компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ не потрібно (див. лист ДПСУ від 31.01.2020 р. № 401/6/99-00-07-03-02-06/ІПК і ДФСУ від 23.05.2019 р. № 2343/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, консультацію в БЗ 101.06).

Як варіант, дитячому будинку можна передати й гроші на придбання подарунків. Різниця з податку на прибуток та ж, проте не доведеться «возитися» з товарами-подарунками і з нарахуванням ПДВ (передача грошових коштів не є об’єктом оподаткування ПДВ). Єдине, щоб проконтролювати використання дитячим будинком отриманих у подарунок грошей за призначенням, — оформлюйте їх дарування договором пожертвування (ч. 1 ст. 730 ЦКУ).