Теми статей
Обрати теми

Недоїмка із спецрежимного ПДВ: чи пустять на сільгоспЄП?

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 10.01.2020 р. № 64/6/99-00-04-03-02-06/ІПК

висновок документа

Якщо агропідприємство не перерахувало спецрежимний ПДВ на спецрахунок, то ця сума є податковим боргом та підставою для відмови у переході на сільгоспЄП

Щоб юрособа була платником сільгоспЄП, у неї, в тому числі, не повинно бути податкового боргу станом на 1 січня базового (звітного) року (п.п. 291.51.3 ПКУ)*.

* Про вимоги до претендентів на сільгоспЄП читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 5, с. 2.

Враховуючи це, у підприємства, в якого в інтегрованій картці платника (ІКП) на 1 січня є недоїмка із сплати суми ПДВ, що залишається у розпорядженні агропідприємства згідно зі ст. 209 ПКУ, виникло запитання: чи може така юрособа стати платником сільгоспЄП?

Податківці дали відповідь на нього у листі, що коментується. У ньому вони заявили, що такий аграрій бути платником сільгоспЄП не може.

Аргументи: відповідно до п.п. 14.1.175 ПКУ податковий борг — сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Недоїмка виникла саме через те, що аграрій не сплатив спецрежимний ПДВ на свій спецрахунок. Тому, на думку фіскалів, така недоїмка є саме податковим боргом та підставою для відмови у переході на сільгоспЄП.

На наш погляд, такі висновки податківців неправомірні. Річ у тому, що за правилами спецрежиму з ПДВ, що були визначені у ст. 209 ПКУ (втратила чинність з 01.01.2017 р.), позитивна різниця між податковими зобов’язаннями ПДВ, нарахованими сільгосппідприємством при постачанні сільгосптоварів чи послуг, і сумою податкового кредиту, пов’язаного з таким постачанням, не підлягала сплаті до бюджету. Ці кошти (див. п. 209.2 ПКУ у тогочасній редакції):

— до середини 2015 року повністю залишалися в розпорядженні такого підприємства. Аграрій сам перераховував їх зі свого поточного рахунку на спецрахунок;

— з 16.07.2015 р. аграрію лишалася тільки частина цих коштів у пропорції, прописаній у ст. 209 ПКУ. При цьому, щоб кошти потрапили на спецрахунок, аграрій мав перерахувати їх на спочатку на один (потім три) додатковий електронний ПДВ-рахунок, з якого кошти протягом операційного дня автоматично перераховувалися на спецрахунок аграрія.

Про те, що спецрежимні кошти, які опинилися на спецрежимному рахунку, є коштами аграрія і не підлягають вилученню до державного бюджету, прямо йшлося у п. 4 Порядку № 11**.

** Порядок акумулювання сільгосппідприємствами сум ПДВ на спецрахунках…, затверджений постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 11.

Враховуючи такий механізм роботи спецрежиму з ПДВ, ми вважаємо, що коли аграрій не сплатив кошти на спецрахунок (з 16.07.2015 р. — не перерахував їх на електронний додатковий ПДВ-рахунок, з якого вони мали потрапити на спецрахунок), то у нього податковий борг із сплати спецрежимного ПДВ не виник.

Річ у тому, що податковим боргом, як було сказано вище, вважається саме не сплачена сума узгодженого грошового зобов’язання. А грошовим зобов’язанням вважається відповідно до п.п. 14.1.39 ПКУ сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов’язання та/або штрафну (фінансову) санкцію. Спецрежимні суми ПДВ, як ми з’ясували вище, до бюджету не зараховуються, а лишаються у розпорядженні аграрія, а тому вважати такі суми податковим боргом не слід.

А якщо не сплачені суми спецрежимного ПДВ не є податковим боргом, то наявність в ІКП недоїмки з такого платежу на 1 січня не може позбавити аграрія, який дотримався інших вимог, необхідних для перебування на сільгоспЄП, права бути агроспрощенцем.

З цим погоджується і суд (див. постанову Сумського окружного адмінсуду від 06.06.2017 р. у справі № 818/569/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/67123102). Слуги Феміди вважають, що твердження податкового органу про віднесення до податкового боргу не сплаченої на спецрахунок суми ПДВ, що залишається в розпорядженні аграрія відповідно до ст. 209 ПКУ, є безпідставним і не повинно перешкоджати аграрію, щоб стати платником сільгоспЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі