Теми статей
Обрати теми

Майбутнє дитячих відпусток

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Особливості надання дитячих відпусток наразі урегульовано КЗпП та Законом про відпустки. Проте вже котрий рік законотворці волають про необхідність заміни цих нормативно-правових актів на більш прогресивні та сучасні. Особливо популярною ця тема є сьогодні.

Найбільший інтерес серед можливих замінників КЗпП викликає урядовий законопроєкт про працю. Адже саме в нього є найбільше шансів дорости до закону. Так що ж нам чекати від цього законопроєкту, якщо він буде прийнятий у тому вигляді, в якому зараз знаходиться?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами

Відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами планують залишити. Підставою для її надання буде заява жінки + лікарняний лист.

Тривалість відпустки — не менше ніж 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів, зазначеної у медвисновку, і не менше ніж 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів — 70) календарних днів після пологів, починаючи з фактичного дня пологів.

Зауважте, з урахуванням фактичної дати пологів частина відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами, що передує пологам, буде продовжуватися на кількість днів у періоді між передбачуваною та фактичною датою пологів.

Відпустка для догляду за дитиною

У законопроєкті чітко позначено, що відпустка для догляду за дитиною — це неоплачувана соціальна відпустка. Надаватиметься вона роботодавцем в обов’язковому порядку на бажання матері та/або батька дитини віком до 3 років. Підставою для надання буде заява.

До речі, ця відпустка також може бути використана бабою, дідом або іншим законним представником дитини, разом з яким вона проживає.

Про бажання піти у відпустку та про її дострокове припинення потрібно буде повідомляти роботодавця не пізніше ніж за 14 календарних днів до цієї події. На наш погляд, ідея з повідомленням непогана. Адже вона дає можливість роботодавцеві спланувати роботу працівників (наприклад, знайти гідну заміну працівниці, яка вирішила піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років, або ж належним чином провести звільнення працівника, якого за строковим трудовим договором прийнято на роботу на період такої відпустки).

Цікаво, що законопроєктом про працю планується прописати в ст. 150 Сімейного кодексу України обов’язок кожного з батьків дитини віком до 3х років, який працює за трудовим договором, використати частину відпустки для догляду за такою дитиною тривалістю не менше 1 місяця. Проте відповідальності за невикористання не передбачено.

Що стосується відпустки для догляду за дитиною більшої тривалості (наприклад, до 6 років), то вона буде надаватися виключно за домовленістю сторін трудового договору. Обов’язку надати таку відпустку у роботодавця немає.

Соцвідпустка на дітей

На жаль, у законопроєкті про працю відсутня відпустка на кшталт додаткової соцвідпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. ☹

Є надія, що в процесі розгляду та прийняття цей недолік виправлять. Якщо ж ні, і законопроєкт стане законом, то майте на увазі, що якщо ви мали право, але не використали таку відпустку, то вона не згорить! Це прямо прописано в Заключних положеннях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі