Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи фізичної особи: звітуємо за 2019 рік

Савченко Олена, налоговый эксперт
«Щоб ти жив на одну зарплату!!!». Виконання цього пророцтва, може, й не обіцяє фінансового процвітання, зате гарантує — вам точно не потрібно турбуватися про подання річної декларації про майновий стан і доходи. Але якщо у минулому, 2019 році вам перепали, окрім зарплати, й інші доходи (спадщина, дивіденди, іноземні доходи, доходи від оренди, інвестиційний прибуток тощо), то тут уже не все так однозначно. Можливо, ви серед тих, хто повинен подати цю форму звітності. Знайти відповідь на запитання: «повинні/не повинні?» допоможе наша стаття. У ній ми також дамо підказки щодо заповнення декларації. Адже форма-то нова.

За звітний 2019 рік податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичні особи повинні подавати за новою формою. Вона затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції наказу від 25.04.2019 р. № 177).

Граничний термін у разі обов’язкового подання декларації — 30.04.2020 р.

Суму погоджених податкових зобов’язань слід сплатити не пізніше за 31.07.2020 р. (абзац перший п. 179.7 ПКУ).

Але! Якщо суму податкових зобов’язань донарахували податківці після перевірки достовірності даних, зазначених у декларації про доходи, чекати граничного терміну сплати не треба. Сплатіть ПДФО протягом 10 календарних днів після отримання податкового повідомлення-рішення (п. 57.3, абзац другий п. 179.7 ПКУ).

Хто може НЕ подавати декларацію

За відсутності інших підстав для подання декларації, мають право не подавати її особи, які протягом звітного 2019 року отримували доходи (п. 179.2 ПКУ):

— що не підлягають оподаткуванню, від податкових агентів;

— виключно від податкових агентів незалежно від виду і розміру доходу, окрім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ. Так, наприклад, не треба подавати декларацію про доходи, якщо ви протягом 2019 року отримували від підприємства (ФОП) зарплату, винагороду за виконані роботи (надані послуги) й орендні доходи. А ось якщо вам виплатили нецільову благодійну допомогу в сумі, яка перевищила неоподатковувану межу, декларацію подати доведеться через пряму вимогу ПКУ;

— від операцій продажу (обміну) майна, дарування, за якими при нотаріальному посвідченні договорів були сплачені ПДФО і ВЗ. Обов’язок подання декларації не виникає у разі отримання доходу від продажу (обміну) майна, звільненого від оподаткування, наприклад, квартири, яка перебувала у власності більше 3 років, або машини не частіше за один раз на рік (див. 103.24 БЗ);

— у вигляді об’єктів спадщини (подарунків), що оподатковуються за нульовою ставкою (п.п. 174.2.1 ПКУ) (зокрема, від родичів першого і другого ступеня споріднення*) та/або об’єктів спадщини, з яких сплачені ПДФО і ВЗ до нотаріального оформлення об’єктів спадкоємства.

* Члени сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення — батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені, другого ступеня споріднення — рідні брати і сестри, бабуся і дідусь з боку матері і з боку батька, онуки (п.п. 14.1.263 ПКУ).

Ще одна категорія тих, хто не подає, об’єднує в собі платників, які звільнені п. 179.4 ПКУ від обов’язку подавати декларацію. Це:

— малолітні/неповнолітні або недієздатні особи, які перебували на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець 2019 року. За цих осіб заповнити і подати декларацію про доходи, а також сплатити ПДФО і ВЗ повинні батьки, усиновлювачі, опікуни, піклувальники (пп. 99.2, 99.3, 179.6 ПКУ);

— особи, які перебувають під арештом або є затриманими і засудженими до позбавлення волі, перебувають в полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного терміну подання декларації;

— особи, що перебували в розшуку станом на кінець 2019 року;

— особи, що перебували на строковій військовій службі станом на кінець 2019 року.

Хто зобов’язаний подати декларацію

Ви зобов’язані подати декларацію про доходи за 2019 рік, якщо протягом звітного року отримали хоча б один з таких видів доходів.

1. Доходи (прибуток), які не підлягають оподаткуванню при нарахуванні або виплаті, але включаються в оподатковуваний дохід платника податку (п.п. 168.1.3 ПКУ). До таких доходів можна віднести, наприклад:

благодійну допомогу, отриману особами, перерахованими в п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ, на відновлення втраченого майна та на інші потреби за переліком, визначеним постановою КМУ від 26.11.2014 р. № 653, якщо її сума перевищила сукупно за 2019 рік 2086500 грн. (п.п. «б» п.п. 170.7.8 ПКУ);

грошову цільову благодійну допомогу, якщо вона не була використана протягом 12 (а у разі отримання допомоги на лікування — 24) календарних місяців, що йдуть за місяцем отримання, і не повернена благодійникові до закінчення цього терміну, за винятком отриманої благодійної допомоги у вигляді ендавмента (п.п. 170.7.5 ПКУ);

— прибуток від операцій з інвестиційними активами, за винятком випадків, зазначених у п.п. 170.2.8 ПКУ (п. 170.2 ПКУ);

— нецільову благодійну допомогу, сума якої перевищує неоподатковувану межу, що дорівнює у 2019 році 2690 грн.;

З неоподатковуваною межею порівнюємо загальну суму нецільової благодійної допомоги, отриману у 2019 році (п.п. 170.7.3 ПКУ)

— суму заборгованості за укладеним цивільно-правовим договором зі строком позовної давності, що сплив у 2019 році, якщо вона перевищує 960,50 грн. (п.п. 164.2.7 ПКУ)**;

** Загальний строк позовної давності складає 3 роки (ст. 257 ЦКУ).

— дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує у 2019 році 1043,25 грн. (п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ).

Фізична особа зобов’язана задекларувати прощений борг і самостійно сплатити з нього ПДФО і ВЗ, якщо кредитор належним способом повідомив її про прощення боргу (шляхом надсилання рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору чи надання повідомлення боржникові під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу);

— дохід від відчуження нерухомого майна за рішенням суду про зміну власника і перехід права власності на таке майно (п.п. «б» п. 172.5 ПКУ);

— дохід від відчуження об’єкта рухомого майна за рішенням суду, третейського суду про зміну власника і перехід права власності на рухоме майно (п. 173.4 ПКУ).

2. Доходи не від податкових агентів (тобто від нерезидентів або звичайних фізосіб-непідприємців) (п.п. 168.2.1 ПКУ), зокрема:

— дохід у вигляді вартості успадкованого майна (грошові кошти, майно, майнові або немайнові права), який оподатковується ПДФО за ставкою, відмінною від нульової, якщо з нього з будь-яких причин не були сплачені ПДФО і ВЗ відповідно до п. 174.3 ПКУ;

— негрошові подарунки, вартість яких з розрахунку на місяць перевищує 1043,25 грн., а також грошові подарунки у будь-якій сумі, окрім оподатковуваних ПДФО за нульовою ставкою (п.п. 165.1.39, п. 174.6 ПКУ);

— доходи від продажу об’єктів рухомого майна без участі податкових агентів, крім випадків, коли угода посвідчувалася нотаріально і ПДФО, а також ВЗ сплачені напередодні (за необхідності) (п.п. 168.2.1 ПКУ***);

*** Якщо угода з продажу рухомого майна без участі податкових агентів не була посвідчена нотаріально (наприклад, оформляли в сервісному центрі МВЗ або через товарну біржу), декларацію подавати треба (103.24 БЗ).

— доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), якщо орендар — звичайна фізична особа (п.п. «а» п.п. 170.1.5 ПКУ);

— дохід від надання в оренду (суборенду) рухомого майна, якщо орендар — звичайна фізична особа (п.п. 164.2.2 ПКУ);

— доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції і власної продукції тваринництва в обсягах, оподатковуваних ПДФО і ВЗ (п.п. 165.1.24 ПКУ);

— винагорода за виконані роботи (надані послуги) від звичайних фізичних осіб.

3. Іноземні доходи (пп. 168.2.1, 170.11.1 ПКУ). Декларуванню підлягають фактично отримані доходи (103.13 БЗ). Якщо, наприклад, була здійснена угода з продажу, але при цьому дохід від цієї угоди у 2019 році ще не отриманий, то такі доходи не декларуємо.

4. Кошти або майно (нематеріальні активи), отримані як хабар, викрадені або знайдені як клад, який не був зданий державі згідно із законом (п.п. 164.2.12 ПКУ).

Незалежно від виду отриманих доходів подати декларацію про доходи зобов’язані фізичні особи, які у 2019 році набули статусу резидента України (п.п. 170.10.4 ПКУ)

Також необхідно подати декларацію про доходи, якщо є непогашені суми недоплати з ПДФО (пп. 169.2.4, 169.4.4, 170.9.1 ПКУ). Зазначимо, що недоплата може виникнути внаслідок:

— неправомірного застосування податкової соціальної пільги;

— у зв’язку з недостатністю суми доходу, нарахованої при звільненні, для утримання ПДФО з несвоєчасно повернених грошових коштів, отриманих на відрядження або під звіт.

Наведемо декілька прикладів.

Якщо ви, наприклад, для сторонніх осіб (не для підприємств і ФОП) займалися репетиторством, доглядом за дітьми, прибиранням, будівельними, садовими роботами і тому подібне і отримували дохід від такої діяльності — подавайте декларацію обов’язково.

Якщо ж роботи були виконані (послуги надані) для юросіб або ФОП, то такі особи як податкові агенти повинні були нарахувати, утримати і сплатити ПДФО і ВЗ з виплаченого вам доходу. Тобто якщо у вас немає інших підстав для подання декларації про доходи за 2019 рік, то подавати декларацію не треба (п. 179.2 ПКУ).

Громадяни, які отримують іноземні доходи, зокрема, від фірм-нерезидентів, також зобов’язані самостійно подати декларацію і сплатити ПДФО.

Якщо фізична особа протягом 2019 року здавала своє майно в оренду звичайній фізичній особі, то орендний дохід підлягає декларуванню. Якщо ж орендарем була юрособа або ФОП, то вони як податкові агенти зобов’язані були утримати і сплатити ПДФО і ВЗ до бюджету з таких орендних доходів. Тобто якщо інші підстави для подання декларації про доходи відсутні, то подавати декларацію не треба (п. 179.2 ПКУ).

Якщо ви у 2019 році отримали неоподатковуваний дохід від продажу нерухомого/нерухомого майна і у вас немає інших підстав для обов’язкового подання декларації про доходи, то таку декларацію за підсумками 2019 року подавати не треба (103.24 БЗ).

Спадщина, отримана від фізичної особи першого або другого ступеня споріднення, оподатковується ПДФО за ставкою 0 %. ВЗ не буде. При цьому спадкоємець не зобов’язаний декларувати такий спадок, за умови, що у нього немає інших підстав для подання декларації про доходи (абзац другий п. 174.3 ПКУ).

Результат від операцій з інвестиційними активами ви повинні задекларувати, навіть якщо проводили такі операції через торговців цінними паперами, включаючи банк. Виняток становлять випадки, перераховані в п.п. 170.2.8 ПКУ, коли:

— отриманий вами у 2019 році дохід від продажу інвестиційних активів не перевищує 2690 грн. Майте на увазі: з граничним розміром треба порівнювати загальний інвестдохід, а не прибуток за кожною операцією;

— дохід отриманий від продажу інвестиційних активів, зазначених у пп. 165.1.40 і 165.1.52 ПКУ.

Є ще дві категорії осіб, які не зобов’язані, але можуть добровільно подати декларацію про доходи. Це особи, які хочуть:

повернути надміру сплачені протягом звітного року ПДФО і ВЗ. Через що могла виникнути така переплата? Наприклад, через те, що ви, збираючись продати фізичній особі (обміняти) об’єкт нерухомості, самостійно сплатили ПДФО і ВЗ до бюджету до нотаріального посвідчення договору, як того вимагає п. 172.5 ПКУ, але нотаріальні дії не були здійснені (правочин не укладено). У цьому випадку декларація подається в загальні терміни;

скористатися правом на податкову знижку. Детальніше про найпоширенішу з них — знижку на навчання див. в наступній статті. Якщо декларація подається виключно з метою отримання податкової знижки (інших підстав для декларування немає), то декларацію треба встигнути подати до 31.12.2020 р. включно.

Як заповнити декларацію

Нова форма декларації складається з 8 розділів і трьох додатків. Додаток Ф2 заповнюють тільки ФОП і особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність. Звичайні фізичні особи цей додаток не заповнюють. Додатки Ф1 (операції з інвестактивами) і Ф3 (податкова знижка) заповнюють і подають разом із річною податковою декларацією тільки за наявності даних для заповнення.

Грошові показники в податковій декларації проставляємо в гривнях з копійками.

Тепер про заповнення розділів I — VIII декларації.

Розділ I «Загальні відомості» заповнити дуже просто. Назва кожного рядка говорить саме за себе. Єдине — зупинимося на особливостях заповнення реквізиту 8 «Категорія платника податку». Якщо ви зобов’язані подати декларацію, оскільки отримували доходи, що підлягають декларуванню, то в реквізиті 8 проставляєте позначку в комірці «громадянин». Але якщо ви подаєте декларацію і декларуєте податкову знижку, то позначка повинна стояти в комірці «особа, яка заявляє право на податкову знижку».

Розділ II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу». У цей розділ включаємо усі доходи, отримані у звітному році, які оподатковуються ПДФО і ВЗ (ряд. 10.1 — 10.10.1).

У рядках розд. ІІ декларації наводимо:

— у гр. 3 — «грязну» суму доходів, тобто без вирахування ПДФО і ВЗ. У разі відсутності доходів у відповідних рядках у паперовому звіті ставимо прочерки;

— у гр. 4 і 5 — суми ПДФО і ВЗ, сплачені (утримані) податковими агентами з відповідних доходів або фізичною особою самостійно при здійсненні нотаріальних дій;

— у гр. 6 і 7 — суми ПДФО і ВЗ, які підлягають сплаті фізичною особою самостійно за результатами декларування.

Розглянемо особливості заповнення окремих рядків розд. II декларації.

Так, у новій формі декларації в «прибутковому» розділі II розділили доходи, отримані за трудовим договором, і доходи за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД) за виконані роботи (надані послуги). Їх треба буде вказувати окремо у двох рядках: 10.1 і 10.2 відповідно. При цьому в ряд. 10.2 вказують у тому числі доходи за ЦПД від ФОП на ЄП групи 4 (якщо ви такі отримували).

У ряд. 10.4 тепер прямо вказано, що разом з орендними доходами вказують доходи від емфітевзису. А дохід, отриманий від звичайної фізособи-орендаря, що не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, розташованих НЕ за податковою адресою орендодавця, треба буде відображати також і в ряд. 10.4.1. Далі сума ПДФО із ряд. 10.4.1 розд. II засвітиться в ряд. 17 розд. V декларації — на неї зменшиться податкове зобов’язання з ПДФО (ряд. 18.1 декларації). Логіка в тому, що сплачувати ПДФО з такого доходу треба за місцезнаходженням землі (п.п. «в» п.п. 168.4.5 ПКУ, 103.07 БЗ).

Після того, як заповните ряд. 10.1 — 10.10.1, проставляємо загальні суми за ряд. 10 розд. II декларації

Розділ ІІІ «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу». Назва цього розділу говорить саме за себе. Тут відображаємо: доходи фізичної особи, перераховані в ст. 165 ПКУ (ряд. 11.3), а також доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, що не підлягають оподаткуванню згідно з пп. 173.2 і 172.1 ПКУ (ряд. 11.2).

Якщо у звітному (податковому) році фізична особа побувала як ФОП на спрощеній системі, то в цей розділ також слід вписати єдиноподатковий дохід, отриманий нею у 2019 році (ряд. 11.1).

Ці доходи відображаємо в декларації довідково, сплачувати з них нічого не треба!

Загальну суму неоподатковуваних доходів (ряд. 11.1 + ряд. 11.2 + ряд. 11.3) вказують у ряд. 11.

Розділ IV «Загальна сума річного доходу». У ряд. 12 показуємо загальну суму річного доходу (ряд. 10 + ряд. 11).

Розділ V «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб/військового збору». Наводимо суми ПДФО і ВЗ з доходів фізичної особи.

У ряд. 13 переносимо дані з гр. 6 ряд. 10 розд. ІІ декларації.

У ряд. 14 проставляємо дані з ряд. 7 додатка Ф3 до декларації. Нагадуємо: цей додаток заповнюємо, якщо фізична особа претендує на податкову знижку.

Рядок 15 заповнюємо, якщо фізична особа у 2019 році хотіла продати (обміняти) нерухомість іншій фізичній особі, сплатила з неї ПДФО до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (міни), але не продала (обміняла) таку нерухомість або продала (обміняла) податковому агентові, і тепер він хоче повернути самостійно сплачену суму ПДФО.

Рядок 16 заповнюємо, якщо фізична особа отримувала іноземні доходи і хоче зарахувати податки, сплачені за кордоном, в рахунок ПДФО, що підлягає сплаті з такого іноземного доходу в Україні (п.п. 170.11.4 ПКУ). Значення ряд. 16 не може перевищувати значення ряд. 13 декларації (див. вище).
У рядку 17 показуємо суму ПДФО з доходу, отриманого від фізособи-орендаря, що не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, розташованих НЕ за податковою адресою орендодавця (ряд. 10.4.1). На цю суму зменшиться податкове зобов’язання з ПДФО (ряд. 18.1 декларації).

Рядок 18.1 заповнюємо, якщо в результаті обчислення за формулою, наведеною в його назві, вийшло додатне значення. Вказуємо тут суму ПДФО, яку фізична особа повинна сплатити до бюджету самостійно за результатами декларування.

Рядок 18.2 заповнюємо, якщо в результаті обчислення за формулою, приведеною в його назві, вийшло від’ємне значення. Відображаємо (без знака «-») суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами 2019 року.

У ряд. 19.1 переносимо дані з гр. 7 ряд. 10 розд. ІІ декларації.

Розділ VI «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах». Цей розділ дозволяє виправити помилки, яких припустилися при заповненні податкових декларацій за минулі звітні роки, але виявили їх тільки зараз, тобто після закінчення граничного терміну подання таких декларацій.

Для самовиправлення є два способи.

1 спосіб. Заповнити уточнюючу податкову декларацію. Майте на увазі: окрім самого розділу VI декларації, вам доведеться заповнити й усі інші її розділи, обов’язкові для заповнення.

Важливо! Якщо ПДФО та/або ВЗ були занижені, перерахуйте до бюджету суму недоплати за ними і штраф у розмірі 3 % від суми недоплати, а вже потім подавайте уточненку.

2 спосіб. Виправити помилки через розділ VI поточної декларації про доходи. У разі заниження ПДФО та/або ВЗ, окрім суми недоплати, треба буде сплатити штраф вже у розмірі 5 % від суми такої недоплати.

Розділ VII «Реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку…».

Рядок 25 заповнюємо, якщо претендуємо на повернення переплати, що утворилася, з ПДФО (якщо заповнено ряд. 18.2 розділу V податкової декларації).

Розділ VIII «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)». Тут наводимо відомості про рухоме і нерухоме майно, що перебуває у власності фізичної особи станом на кінець 2019 року як на території України, так і за її межами.

Куди та як подаємо

Декларацію про доходи треба подати в контролюючий орган за податковою адресою фізичної особи, що декларує доходи (тобто за місцем реєстрації згідно з паспортом).

Якщо фізична особа знята з реєстрації за старою податковою адресою і не зареєструвалася за новою, то вона звітує в податковий орган за старою податковою адресою

Ті фізичні особи, які прописані в ВЕЗ «Крим», але не проживають там, подають декларацію в Геничеську ДПІ Геничеського управління ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі.

Переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей, які подали в податковий орган за місцем фактичного проживання/перебування заяву за формою № 5ДР і пред’явили при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, подають декларацію в такий податковий орган. У іншому випадку декларацію про доходи такі особи подають за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщений з тимчасово окупованої території.

Декларацію можна подати:

— особисто або через уповноважену на це особу;

— поштою (не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну її подання) з повідомленням про вручення і описом вкладення;

в електронній формі. Звертаємо увагу: подати декларацію в електронній формі можна, тільки якщо у вас є особистий ключ ЕЦП.

На початку статті йшла мова про терміни подання декларації і сплату задекларованих зобов’язань. Звертаємо увагу ще на два моменти.

1. Особи, які отримують іноземні доходи, можуть зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном з таких доходів, якщо між країною отримання доходів і Україною укладений договір про уникнення подвійного оподаткування (п.п. 170.11.2 ПКУ). Для цього знадобляться документи, що підтверджують суму отриманого за кордоном доходу і суму сплаченого з нього податку, оформлені відповідно до ст. 13 ПКУ (ср. ). Але! Якщо ці документи відсутні, в податковий орган можна подати заяву про перенесення терміну подання декларації про доходи до 31.12.2020 р. Відповідно зсунеться й термін сплати задекларованого зобов’язання.

2. Якщо громадянин не зобов’язаний подавати декларацію, але хоче подати її добровільно, щоб скористатися податковою знижкою, то зробити це він може по 31 грудня включно.

Актуальну інформацію про реквізити банківських рахунків для сплати податків можна знайти на офіційному веб-порталі ДПС в рубриці «Бюджетні рахунки» (tax.gov.ua/byudjetni-rahunki).

Ну і наостанок про приємне. Якщо за підсумками річного декларування вам повинні повернути суми ПДФО, надміру сплачені у 2019 році, то такі суми повернуть (за вашим вибором або на ваш банківський рахунок, або поштовим переказом за адресою, вказаною в декларації) протягом 60 календарних днів після отримання від вас декларації про доходи (п. 179.8 ПКУ).

висновки

  • За 2019 рік декларацію подаємо за новою формою — в редакції, затвердженій наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. № 177.
  • У загальному випадку граничний термін подання декларації — 30.04.2020 р.
  • Декларацію про доходи подаємо в контролюючий орган за своєю податковою адресою.
  • Суму погоджених податкових зобов’язань потрібно сплатити не пізніше 31.07.2020 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі