Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка на навчання

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Оплачуєте навчання в інституті? За себе? За дитину? Вона ще школяр і ви оплачуєте її заняття в «музикалці», «художці»…? Чи «ви» поки ходите до «дошколки» і теж не задарма? На жаль, більшість наших співгромадян на одне-два таких запитання відповість «ТАК». Але діватися нікуди. Без вчення у сучасному світі ніяк, і за це світло, на жаль, потрібно платити. А чи знаєте ви, що частину цих грошей можна собі повернути? Яким чином? Скориставшись податковою знижкою на навчання. Саме цій темі ми і присвятили сьогоднішню статтю.

Розпочнемо з найпозитивнішого. Раніше оформити податкову знижку могли платники податків, які оплачували своє навчання або навчання члена сім’ї тільки у вищих і професійно-технічних навчальних закладах.

Тепер же таким правом можуть скористатися громадяни, діти яких відвідують приватні дитячі садки, школи, заняття в дошкільних закладах, музичних школах, позашкільних розвиваючих навчальних закладах….

І хоча ця категорія претендентів на пільгу додалася ще у 2018 році*, далеко не всі, хто мав на неї право, скористалися ним у 2019 році. Ну що ж, сподіваємося, у 2020 році (за 2019 рік) у них буде ця можливість. Принаймні спробувати варто.

* З набуттям чинності Законом України від 03.07.2018 р. № 2477-VIII.

Давайте з’ясуємо, що таке податкова знижка на навчання.

Що таке податкова знижка на навчання?

Згідно з ПКУ податкова знижка — це документально підтверджена сума (вартість) певних видів витрат, на яку за підсумками звітного року звичайна фізична особа може зменшити свій загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді зарплати.

Пояснимо, як це працює і в чому вигода.

Із зарплати кожного працівника його роботодавець утримує 18 % ПДФО.

Якщо такий працівник протягом звітного року несе витрати, зазначені в п. 166.3 ПКУ, у тому числі й витрати на навчання, то у нього виникає право зменшити оподатковуваний зарплатний дохід на суму таких витрат і повернути частину ПДФО. Ця частина обчислюється як різниця між сумою ПДФО, фактично утриманою і сплаченою роботодавцем із зарплати працівника, і сумою ПДФО, яка розрахована з урахуванням податкової знижки.

Водночас щоб податкова знижка стала реальністю, має бути виконано низку умов. Розпочнемо з одержувача знижки.

Кому належить знижка?

Отримати податкову знижку на навчання можна, якщо ви:

1) резидент України;

2) отримали реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі — податковий номер) або маєте відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією і номером паспорта;

3) працювали у звітному році за трудовим договором (контрактом) і вам нараховували зарплату.

Інші незарплатні доходи в розрахунку податкової знижки участі не беруть

Зверніть увагу: одночасно повинні дотримуватися усі три наведені умови.

Саме тому ФОП, які одержують тільки доходи від підприємницької діяльності, податкова знижка не світить.

А ось якщо такий підприємець працює і на себе, і на умовах трудового договору в іншого роботодавця, то у нього з’являється право на знижку.

Йдемо далі. Право на знижку ви маєте, якщо оплачуєте своє навчання та/або навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення.

До першого ступеня споріднення належать:

— батьки;

— чоловік/дружина;

— діти (у тому числі усиновлені).

При цьому не має значення, отримує член сім’ї, який навчається за ваш рахунок, зарплату чи ні (103.06.03 БЗ).

Крім того, вважаємо за можливе одночасно включити в податкову знижку як витрати на своє навчання, так і понесені вами витрати на навчання інших членів сім’ї першого ступеня споріднення.

Майте на увазі:

право на нарахування податкової знижки на наступні податкові роки не переноситься

Тому намагайтеся ним скористатися за підсумками звітного податкового року — до 31 грудня 2020 року.

Місце і вид навчання

У податкову знижку 2019 року можна включити суми коштів, сплачених платником податків на користь вітчизняних установ дошкільної, позашкільної, загальної середньої, а також професійної (професійно-технічної) і вищої освіти як плата за здобуття відповідної освіти.

Відмітимо, що до закладів дошкільної освіти належать ясла, ясла-садок, дитячий садок, центр розвитку дитини тощо.

До закладів позашкільної освіти належать, зокрема, музичні, художні та спортивні школи.

Усі типи відповідних закладів ви можете знайти в профільному законодавстві, а саме законах України:

«Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III;

«Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III;

«Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV;

«Про професійну (професійно-технічну) освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР;

«Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VІІ.

Якщо ви не упевнені, чи є той або інший заклад навчальним, зверніть увагу на його основний вид діяльності. Ним має бути освітня діяльність (див. лист ГУ ДПС у Дніпропетровській обл. від 04.11.2019 р. № 1149/ІПК/П/04-36-33-02-07).

При цьому врахуйте, що права та обов’язки навчального закладу має також фізична особа — підприємець або структурний підрозділ юридичної особи приватного або публічного права, основним видом діяльності якого є освітня діяльність.

Зверніть увагу, форма власності навчального закладу (державна, приватна, комунальна), так само, як і форма навчання (очна, заочна, вечірня тощо), не мають значення.

При цьому податківці не заперечують проти включення до складу податкової знижки вартості:

— здобуття другої вищої освіти (див. лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 9420/П/99-99-17-02-03-14);

— навчання в декількох навчальних закладах. Про це фіскали висловлювалися в роз’ясненні, наведеному в 103.06.03 БЗ. На сьогодні воно переведене до складу нечинних, але зважаючи на відсутність із цього приводу інших роз’яснень, вважаємо, їх думка не змінилася;

— навчання в інтернатурі 103.06.03 БЗ);

— навчання в аспірантурі (103.06.03 БЗ);

— навчання на військовій кафедрі навчального закладу (103.06.03 БЗ).

Водночас не можна включити до складу податкової знижки вартість навчання на курсах і тренінгах, навіть у тому випадку, якщо плата за них здійснювалася вищому або професійно-технічному навчальному закладу.

Також повз податкову знижку пролітають витрати на навчання за кордоном (див. п.п. 14.1.170 ПКУ).

З навчанням розібралися. Час поговорити про те, як реалізувати право на податкову знижку.

Декларація + підтверджуючі документи

Скористатися правом на податкову знижку можна за результатами звітного податкового року.

Для цього необхідно заповнити і подати в податковий орган річну декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи).

Окрім декларації, податківцям для підтвердження понесених вами витрат на навчання знадобляться відповідні платіжні і розрахункові документи. Розпочнемо з декларації.

Декларація. За 2019 рік подаємо нову форму декларації, затверджену наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. № 177 (ср. ). Для відображення витрат, які включають в податкову знижку, у форму введений окремий додаток Ф3.

Сума податку, яка повинна повернутися за результатами декларування, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку. Цей рахунок вам треба вказати в розділі VII декларації, причому за стандартом IBAN.

Повернення податку відбувається протягом 60 календарних днів після отримання податківцями декларації.

Детально про заповнення декларації див. у попередній статті.

Підтверджуючі документи. Окрім декларації, податківці можуть попросити вас надати:

— паспорт;

— податковий номер (за наявності);

— довідку від роботодавця про нараховану вам у звітному році зарплату;

— копію договору на навчання, що ідентифікує продавця послуг (навчальний заклад), їх одержувача (особу, яка навчається, у тому числі дитину) й обов’язково — замовника послуг (особу, яке здійснює оплату за навчання і декларує ці витрати для отримання податкової знижки на навчання);

— копії відповідних платіжних і розрахункових документів (квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери). Причому дуже важливо, щоб вони були правильно оформлені (див. наступний розділ);

— копію документа, що підтверджує перший ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини, якщо оплачуєте її навчання, свідоцтво про шлюб — якщо декларуєте знижку на навчання членів сім’ї).

Зверніть увагу:

до складу податкової знижки можна включити лише фактично понесені витрати фізичної особи, яка оплатила навчання

Тому якщо за навчання платите не ви самі, а, скажімо, ваш роботодавець, скористатися податковою знижкою не вдасться, оскільки це будуть його витрати, а не ваші.

Але! Якщо така оплата здійснювалася за вашим дорученням і за рахунок нарахованих вам доходів, податковій знижці бути.

Просто додатково до перелічених вище документів вам доведеться надати довідку від роботодавця про те, що такі перекази були проведені за вашим дорученням з вашого доходу (103.06.03 БЗ).

При цьому не страшно, якщо в платіжному дорученні на оплату навчання платником буде зазначено підприємство. А ось реквізит «Призначення платежу» в такому документі має бути заповнений так, щоб надавати повну інформацію про платіж і документи, на підставі яких здійснюється переказ коштів.

Звідси випливає другий нюанс, про який ми хочемо поговорити в контексті переказу коштів за навчання. Він стосується заповнення платіжних документів.

Так, у загальному випадку

у платіжних документах на навчання в якості платника мають бути вказані П. І. Б. особи, яка декларуватиме податкову знижку за навчання

Це стосується і ситуації, коли батько або мати оплачує навчання дитини.

Припустимо, один з батьків оплатив навчання своєї дитини у ВНЗ. При цьому в документах на переказ грошових коштів у даних платника були вказані дані дитини, а не батька. У цьому випадку податківці наполягають на тому, що той із батьків, хто фактично оплатив навчання, але не вказав себе в платіжному документі, не має права скористатися податковою знижкою (103.06.03 БЗ). На їх думку, в такій ситуації ініціатором платежу є дитина. Тому будьте уважні!

І ще, оригінали платіжних і тих, що підтверджують право на податкову знижку, документів нести податківцям не треба. Їм вистачить копій.

Чи варта гра свічок?

Порахувати передбачувану вигоду не складно. У загальному випадку вона складає 18 % від суми оплати за навчання, понесеної вами у 2019 році.

Водночас розмір податкової знижки на навчання безпосередньо залежить від суми сплаченого з вашої зарплати ПДФО. Так, максимальна величина податкової знижки обмежується сумою нарахованої вам зарплати, зменшеної на суму податкової соціальної пільги ПСП (за її наявності). На це вказує п.п. 166.4.2 ПКУ. Обидві ці суми ви можете дізнатися з довідки, виданої вам роботодавцем.

Окрім витрат на навчання, до складу податкової знижки можуть бути також включені інші види витрат, перераховані в п. 166.3 ПКУ (наприклад, відсотки, сплачені за користування іпотечним житловим кредитом).

Алгоритм розрахунку передбачуваної вигоди наведемо на прикладах.

Приклад 1. У 2019 році фізична особа оплатила навчання своєї дитини у ВНЗ за 2019/2020 навчальний рік. Згідно з платіжними документами загальна сума оплати за навчання склала 24000 грн. Із довідки, виданої роботодавцем, випливає, що загальна сума заробітної плати фізичної особи за 2019 рік дорівнює 180000 грн, ПДФО— 32400 грн, а ПСП не застосовувалася.

База оподаткування фізичної особи в цьому випадку дорівнює річній сумі нарахованої заробітної плати — 180000 грн.

Сума ПДФО з урахуванням податкової знижки дорівнює:

(180000 грн - 24000 грн) х 18 % : 100 % = 28080 грн.

Тоді сума ПДФО, яку можна буде повернути з бюджету за підсумками річного декларування, складе:

32400 грн - 28080 грн = 4320 грн.

Таким чином, сплативши за навчання дитини 24000 грн, фізична особа зможе отримати від держави назад 4320 грн.

Зверніть увагу на такий момент:

не важливо, за який період ви оплачуєте навчання

Якщо ви протягом 2019 року оплатили навчання за 2019/2020 навчальний рік, то усі ці витрати можна врахувати за підсумками декларування за 2019 рік.

Розбивати витрати на періоди 2019 і 2020 навчального року не треба.

Приклад 2. Підприємець оплатив своє навчання у ВНЗ. У 2019 році він працював за трудовим договором у іншого роботодавця три місяці. За фактично відпрацьований час йому була нарахована зарплата в загальній сумі 15000 грн (ПДФО — 2700 грн). ПСП не застосовувалася. У податкову знижку цей платник податків планує включити тільки витрати на навчання. Сума «навчальних» витрат звітного року — 20000 грн.

Оскільки база оподаткування зарплати (15000 грн) нижче суми витрат на навчання (20000 грн), до складу податкової знижки увійде тільки частина таких витрат, що дорівнює 15000 грн.

Таким чином, підприємцеві, що подав декларацію за підсумками 2019 року, повернуть з бюджету усю суму ПДФО, утриманого з його зарплати за звітний рік, — 2700 грн.

висновки

  • Скористатися податковою знижкою може фізична особа — резидент України, якій у звітному році нараховувалися/виплачувалися доходи у вигляді заробітної плати.
  • Декларувати податкову знижку можна за витратами на своє навчання та/або навчання членів своєї сім’ї першого ступеня споріднення.
  • У податкову знижку можуть бути включені витрати на оплату навчання тільки у вітчизняних закладах.
  • До складу податкової знижки можна включити суму «навчальних» витрат, максимальна величина яких обмежується сумою нарахованої вам зарплати, зменшеної на суму податкової соціальної пільги (за її наявності).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі