Теми статей
Обрати теми

Чи впливає процентна позика на ПДВ-розподіл?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наше підприємство видало процентну позику. Чи потрібно відсотки за нею показувати в неоподатковуваному рядку 5 декларації з ПДВ? Чи світить через це ПДВ-розподіл? Чи беруть участь ці відсотки в розрахунку ЧВ?

Формально при процентній позиці вимальовується послуга (з надання в користування грошових коштів) і плата за неї у вигляді відсотків.

Водночас такі грошові суми не спричиняють ПДВ-наслідків, оскільки операції з надання послуг, пов’язаних із залученням, розміщенням і поверненням коштів за договорами позики, не є об’єктом ПДВ (п.п. 196.1.5 ПКУ).

Але раз маємо справу з необ’єктною операцією, то виникає запитання: чи необхідно показувати її в «безПДВшному» рядку 5 декларації з ПДВ? Адже до рядка 5 слід включати і необ’єктні постачання з одночасним розшифруванням у таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ. А декларування неоподатковуваних постачань, у свою чергу, може спричинити необхідність розподілу ПДВ.

У зв’язку з цим нагадаємо, що до декларації з ПДВ слід уключати не всі поспіль операції, а тільки операції постачання (п. 5 розд. III, п.п. 1 п. 3 розд. V Порядку № 21). Тобто при заповненні рядків розділу I декларації потрібно враховувати визначення термінів «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) і «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Причому і п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21 також вимагає показувати в рядку 5 декларації обсяги операцій з постачання товарів/послуг, які згідно зі ст. 196 ПКУ включені до переліку операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тож хоча коло необ’єктів зі ст. 196 ПКУ — широке, проте якщо неоподатковувана операція, згадана в ст. 196 ПКУ, при цьому не є постачанням, то їй не місце в рядку 5 декларації з ПДВ.

З урахуванням цього зазначимо, що власне операції з надання/погашення позики (тобто видачі/повернення коштів) не вписуються у визначення постачання товарів/послуг у розумінні пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ. Тому такі операції не потрібно відображати в декларації з ПДВ.

Що ж до відсотків, то, на подив,

отримання процентів податківці також не вважають операцією постачання

І, наприклад, у схожих «процентних» ситуаціях контролери роз’яснюють, що не підпадають під визначення постачання товарів/послуг (БЗ 101.24):

відсотки за депозитами, отримані від банків;

відсотки за залишками на банківських рахунках (тобто кошти, що надходять платникам від банків як плата за середньоденними залишками на поточних рахунках).

А раз відсотки не є постачанням, то — резюмують фіскали — вони не є об’єктом ПДВ і відображенню в декларації з ПДВ не підлягають.

Якщо податківці послідовні, аналогічної позиції вони повинні дотримуватися і щодо процентних позик.

Тобто аналогічно депозиту говорити, що й при позиці відсотки не відповідають визначенню постачання і не підлягають відображенню в декларації з ПДВ (і, отже, ПДВ-розподілу і розрахунку ЧВ не спричинять). Проте для спокійного їх недекларування краще отримати ІПК на свою адресу.

Ну і нагадаємо, що можливість видачі процентних позик за рахунок власних коштів звичайними підприємствами, які не є фінустановами, і звичайними фізособами, сьогодні підтримують суди і визнають податківці (лист ДФСУ від 21.05.2019 р. № 2283/6/99-99-14-06-01-15/ІПК). Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 94, с. 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі