Штрафи у формі № 1ДФ

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Працівник неправомірно користувався правом на податкову соціальну пільгу. Як зазначити у формі № 1ДФ суму штрафу, яка була утримана з доходу працівника?

Дійсно, якщо працівник порушує порядок застосування ПСП, то він втрачає право на отримання ПСП за всіма місцями отримання доходу, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування ПСП відновлюється.

При цьому податківці в роз’ясненні в категорії 103.25 БЗ наполягають на тому, що роботодавцю потрібно відкоригувати суму податкових зобов'язань через уточнюючий Податковий розрахунок за відповідний квартал. У ньому потрібно сформувати два рядки. Один — на вилучення (повторюємо рядок з неправомірно наданою ПСП та проставляємо у графі 9 ознаку «1»), другий рядок — на введення правильної інформації (у рядку 9 ознака «0»).

Однак такий підхід може призвести до застосування штрафних санкцій до роботодавця. Тому, на наш погляд, якщо й подавати уточнюючу форму № 1ДФ, то тільки для того, щоб прибрати ознаку пільги, вказану раніше за працівником-порушником. А ось виправляти суму ПДФО логічніше в періоді його фактичного утримання з доходу працівника, як у випадку з перерахунком податку.

Що стосується штрафу у розмірі 100 % суми недоплати з ПДФО, яка виникла у зв’язку з неправомірним застосуванням ПСП, то нормами Порядку № 4 не передбачено його відображення у формі № 1ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі