Теми статей
Обрати теми

Оренда автомобіля

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємство орендує автомобіль у фізособи. З якою ознакою відображати його орендний дохід у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

Цікаво, що окрема ознака для доходу від надання рухомого майна в оренду додатком до Порядку № 4 не передбачена. Тому виходитимемо із суті відносин.

Договір оренди рухомого майна — це цивільно-правовий договір. Тому, на наш погляд, для відображення такого доходу можна використовувати ознаку «102». Раніше із цим погоджувалися і податківці (див. роз’яснення в категорії 103.25 БЗ, що діяло до 02.06.2015 р.).

Проте податківці — натури непостійні. І сьогодні з їх роз’яснень випливає, що під ознакою доходу «102» вони хочуть бачити тільки винагороди за виконані роботи / надані послуги за цивільно-правовими договорами (див. роз’яснення в категоріях 103.22, 103.25 БЗ). А ось дохід від надання в оренду рухомого майна пропонують відображати з ознакою доходу «127» — як інші доходи.

Зазначимо: нарахування/виплату орендних доходів, а також утримання/сплату ПДФО і ВЗ із них, відображайте у формі № 1ДФ за фактом.

Приклад. Підприємство орендує автомобіль у фізособи з грудня 2019 року. Сума орендної плати нараховується місяць у місяць: у грудні за грудень, — 800 грн. (ПДФО — 144 грн., ВЗ — 12 грн.). Виплата буде здійснена в січні 2020 року. Наведемо фрагмент заповненого розд. І форми № 1ДФ з орендним доходом фізособи.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі