Теми статей
Обрати теми

Спецодяг повернено. Чи є «мінус»?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник звільняється. При звільнені він повернув попередньо виданий спецодяг. Чи потрібно у цьому випадку відображати таке повернення з «мінусом» у формі № 1ДФ?

Пояснимо, чому це запитання виникло у нашого читача.

Відповідно до п.п. 165.1.9 ПКУ вартість спецодягу не оподатковується ПДФО, якщо:

1) особи, які отримують спецодяг, перебувають у трудових відносинах з підприємством;

2) спецодяг повертається на склад підприємства:

— після закінчення строку носіння;

— у разі отримання нового замість зношеного (що став непридатним, зіпсованим, зниклим з місця зберігання не з вини працівника);

при звільненні працівника;

3) спецодяг видається відповідно до Закону про охорону праці, а також порядку, переліку та граничних строків його використання, установлених КМУ (після встановлення) та/або галузевих норм безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Неоподатковувана вартість спецодягу також не підпадає під оподаткування ВЗ (п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте вартість такого неоподатковуваного спецодягу роботодавці відображають у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за той період, в якому було видано одяг, з ознакою доходу «136», заповнюючи одноразово графи нараховано/виплачено дохід.

У разі повернення спецодягу на склад підприємства, у тому числі й при звільненні працівника, відображати його вартість з «мінусом» у формі № 1ДФ не потрібно.

Це не передбачено нормами ПКУ та Порядком № 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі