Теми статей
Обрати теми

Втрата квитка у відрядженні

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Після повернення з відрядження працівник не додав до авансового звіту квиток на потяг (він його втратив). Роботодавець згоден узяти на себе витрати за квиток. З якою ознакою доходу тепер потрібно відобразити цю суму у формі № 1ДФ?

Відповідь на це запитання залежатиме від того, як заповнений авансовий звіт. Розглянемо можливі варіанти.

Варіант 1. Звітуючи за відрядження, працівник в авансовому звіті показує тільки витрати, які підтверджені документально. Невикористану частину авансу (отримана сума мінус витрати, підтверджені документально) він повертає до каси або на поточний рахунок підприємства.

Далі працівник звертається із заявою на ім’я керівника з проханням компенсувати непідтверджені документально витрати на проїзд, зазначивши їх суму і причину відсутності підтвердних документів. Згоду понести «бездокументальні» витрати керівник висловлює через відповідне рішення.

Виплата такої компенсації стає для працівника додатковим благом та оподатковується ПДФО на підставі п.п. 164.2.17 ПКУ. У розділі І форми № 1ДФ його суму відображаємо з ознакою доходу «126». І, звичайно, не забуваємо про військовий збір. Утримуйте його з доходів у вигляді додаткового блага за ставкою 1,5 %.

Варіант 2. Працівник заповнює авансовий звіт так само, як і в попередньому варіанті, але повертає до каси або на розрахунковий рахунок підприємства грошові кошти за мінусом коштів, витрачених на проїзд і не підтверджених документально.

Непідтверджена сума в цьому випадку буде нічим іншим, як надміру витраченими не поверненими коштами на відрядження.

Звідси відповідне оподаткування ПДФО, із застосуванням натурального коефіцієнта п. 164.5 ПКУ (для ставки 18 % — 1,219521), ВЗ — без нього і відображення у формі № 1ДФ ознакою доходу «118».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі