Теми статей
Обрати теми

Поворотна і безповоротна допомога ФОП у формі № 1ДФ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємство видало ФОП поворотну/безповоротну фінансову допомогу. З якою ознакою доходів відображати такі виплати у формі № 1ДФ?

Поворотна фіндопомога. Узагалі для доходів, що виплачуються (нараховуються) ФОП, передбачена окрема ознака доходу «157». Проте якщо підприємство або ФОП надало таку фінансову допомогу на поворотній основі підприємцеві, то в цьому випадку ознаку доходу «157» використовувати не можна. Річ у тому, що податківці для поворотної фіндопомоги роблять виняток. На їхню думку, сума такої поворотної фіндопомоги на адресу ФОП повинна відображатися у формі № 1ДФ під «громадянською» ознакою доходу «153» (103.25 БЗ).

Інакше кажучи, не має значення, хто виступає за договором позики позичальником: ФОП чи звичайна фізособа, ознака доходу буде одна й та ж — «153».

При цьому в графах 3а і 3 розділу I форми № 1ДФ відображають суму нарахованої і виплаченої фіндопомоги відповідно, а графи 4а і 4, призначені для відображення інформації про суми утриманого і перерахованого ПДФО, не заповнюють (у паперовому варіанті — прочерки). Також суми доходу у вигляді виплаченої позики показують у розділі II Податкового розрахунку за рядком «Військовий збір».

Безповоротна фіндопомога. Припустимо, ФОП видали безповоротну фіндопомогу. На думку податківців, така допомога не є результатом провадження підприємницької діяльності ФОП, тому її слід оподатковувати за правилами, встановленими для оподаткування звичайних фізосіб як додаткове благо (п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ). Податковий агент зобов’язаний утримати із суми безповоротної фіндопомоги, виданої підприємцеві, ПДФО і ВЗ. У формі № 1ДФ суму безповоротної фіндопомоги відображають з ознакою доходу «126» (103.25 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі