Теми статей
Обрати теми

Фінансовий + адміністративний штрафи

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство забуло подати форму № 1ДФ за 3 квартал 2019 року. Плануємо подати її зараз. Яка відповідальність передбачена за неподання (несвоєчасне подання) форми № 1ДФ податківцям?

Неподання Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у встановлений строк або його подання з порушенням установлених строків є підставою для застосування до підприємства штрафних санкцій з п. 119.2 ПКУ. Тобто податковому агентові, який завинив, світить штраф у розмірі 510 грн., а в разі, якщо це повторне притягнення до відповідальності за те саме порушення протягом року, то — 1020 грн.

До речі, зауважте: податкова звітність, складена з порушенням, зокрема норм п. 48.3 ПКУ (без або з помилкою в обов’язкових реквізитах податкової декларації), не вважається податковою декларацією. Тому будьте уважними при заповненні обов’язкових реквізитів форми № 1ДФ. Адже відсутність (неправильне заповнення) одного з них податківці дуже просто можуть прирівняти до неподання звітності з усіма можливими наслідками у вигляді штрафів.

Але це ще не все. За неподання або несвоєчасне подання форми № 1-ДФ посадових осіб підприємства можуть притягнути також до адмінвідповідальності за ст. 1634 КУпАП. Вона передбачає, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення податківців за встановленою формою про доходи громадян призводить до попередження або штрафу на посадових осіб у розмірі від 34 до 51 грн. Ну а якщо вас притягають до відповідальності за таке ж порушення повторно протягом року, тоді розмір штрафу може становити вже від 51 до 85 грн. Про можливість притягнення до адмінвідповідальності за неподання або несвоєчасне подання форми № 1ДФ податківці попереджають у категорії 103.26 БЗ.

Причому обидва ці штрафи (за п. 119.2 ПКУ і ст. 1634 КУпАП) можуть бути застосовані одночасно. Простіше кажучи, притягнення до фінвідповідальності за ПКУ не звільняє посадових осіб від адмінсанкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі