Теми статей
Обрати теми

Забутий ФОП

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство при заповненні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не показало суму доходів, виплачених на користь ФОП*. Чи потрібно виправляти таку помилку і що загрожує за це порушення?

* Про те, як вартість послуг ФОП показувати у формі № 1ДФ, читайте на с. 19.

Суворо кажучи, підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій фізособі, вести податковий облік, подавати податкову звітність та нести відповідальність за порушення норм ПКУ. У ситуації з ФОП у підприємства якраз немає ПДФО-обов’язків, перелічених вище.

Водночас у Порядку № 4 для відображення виплат підприємцям у формі № 1ДФ передбачена окрема ознака доходу «157». Тому контролери традиційно наполягають на включенні до форми № 1ДФ підприємницьких доходів. При цьому невключення до форми № 1ДФ підприємців може бути розцінено податківцями як її подання не в повному обсязі, тобто без усіх необхідних рядків.

Таке порушення є однією з підстав для застосування штрафних санкцій за п. 119.2 ПКУ.

Дивіться, положення п. 119.2 ПКУ сформульовані так, що штрафні санкції за «неповний обсяг» «світять» й у тому випадку, якщо підприємство помилково не зазначило у формі № 1ДФ відомості про не(!)оподатковуваний дохід, виплачений фізособі (у тому числі, суму підприємницького доходу). Адже неповнота відомостей у формі № 1ДФ і викривлення (завищення/заниження) податкового зобов’язання — це окремі підстави для притягнення до відповідальності за п. 119.2 ПКУ (ср. ). Тому для цього порушення не має значення, вплинула помилка на розмір податкового зобов’язання чи ні.

А на завершення «шкідлива» порада. Подати уточненку до зданої форми № 1ДФ із забутим ФОП — практично 100 % отримати штраф за п. 119.2 ПКУ (та й адмінштрафу ніхто не скасовував). Якщо не подати уточненку і при перевірці податківці знайдуть забутого ФОП — знову ж таки загрожують ті ж і в тому ж розмірі штрафи. Якщо не подати уточненку і податківці не знайдуть ФОП — штрафів не буде. Тож думайте самі, вирішуйте самі...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі