Теми статей
Обрати теми

Помилка в сумі зобов’язань

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство у формі № 1ДФ викривило суму податкових зобов’язань з ПДФО (військового збору). Яка відповідальність загрожує за таке порушення?

«Сумові» помилки, які призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань, — це підстава для штрафу за п. 119.2 ПКУ. Сюди належать будь-які помилки в сумі нарахованих доходів, наданих ПСП, які призводять до зміни (як збільшення, так і зменшення) задекларованих ПДФО-зобов’язань та/або військового збору (ВЗ). Таке порушення (виявлене вами або податківцями) «коштуватиме» вам 510 грн., а в разі повторного порушення — 1020 грн.

Щоправда, у деяких випадках застосування цього штрафу можна уникнути (див. с. 28).

Крім того, зауважте (!): форма № 1ДФ має статус податкової декларації (п. 46.1, ст. 51, п.п. «б» п. 176.2 ПКУ). Тому зазначені в ньому суми ПДФО та/або ВЗ вважаються погодженим податковим зобов’язанням і в разі неповної або несвоєчасної сплати стягаються до бюджету разом зі сплатою штрафів та пені. Це означає, що при виявленні недоплати з ПДФО та/або ВЗ (недоїмки) вона буде стягнута з підприємства зі сплатою штрафу в загальному випадку в розмірі 25 % від суми недоплати (п. 127.1 ПКУ) і пені за весь період прострочення (п. 129 ПКУ). Звісно, якщо в результаті помилки ви завищили податкові зобов’язання з ПДФО (ВЗ), підстав для нарахування штрафу за п. 127.1 ПКУ немає (на відміну від штрафу за п. 119.2 ПКУ).

Ну і, нарешті, до посадових осіб підприємства можуть застосувати адмінштраф за неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО за ст. 1634 КУпАП у загальному випадку в сумі від 34 до 51 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі