Теми статей
Обрати теми

«Прострочені» помилки (старші за 3 роки)

Свіриденко Алла, податковий експерт
У січні 2020 року підприємство виявило помилку в реєстраційному номері платника податку, допущену при заповненні Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2016 року. Чи потрібно виправляти помилки, з моменту вчинення яких минуло більше 3 років? Чи загрожують підприємству штрафні санкції за таку помилку?

Як свідчить п. 50.1 ПКУ, у тому разі, якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки в раніше поданій податковій декларації, він зобов’язаний подати уточнюючий розрахунок до неї.

Згадана ст. 102 ПКУ встановлює, що в загальному випадку строк давності, протягом якого контролюючий орган має право провести перевірку і самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків, — не пізніше за закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, а якщо податкова декларація була подана пізніше — за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролери не визначили суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого зобов’язання (у тому числі від нарахованої пені), а спір щодо такої декларації не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

Виходить,

самовиправлятися при виявленні старих помилок (у звітності, з граничного строку подання якої минуло більше 1095 днів) немає жодного сенсу

Причина проста: контролери покарати за таку помилку вже не можуть. Важливо, що й самі податківці у своїх консультаціях погоджуються: подання податковим агентом уточнюючого розрахунку за формою № 1ДФ за періоди, за якими минув строк давності (1095 днів), ПКУ не передбачено (див. 103.25 БЗ).

Ба більше, якщо ви вирішите самовиправитися, то ризикуєте нарватися на штраф з п. 119.2 ПКУ (ср. ). Адже, як зазначено в тому ж п. 102.1 ПКУ, у разі якщо платник податків подав уточнюючий розрахунок до податкової декларації, контролери мають право визначати суму податкових зобов’язань за такою декларацією протягом 1095 днів з дати подання уточнюючого розрахунку. А отже, уточнившись за старою декларацією, ви автоматично подовжуєте податковий строк давності ще на 1095 днів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі