Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні нею користується не дуже багато працівників. Як правило, до кола користувачів входять працівники з неповним робочим днем та ті, що мають діток. Ви ніколи не мали справи з податковою соціальною пільгою (ПСП)? Тоді читайте, хто має право на неї, за яких умов та як працює ця пільга. А може, ви гуру в цій темі? Якщо так, то ця стаття буде вам також цікава. Адже в ній ви знайдете конкретні ситуації, з якими бухгалтери стикаються на практиці. Тож починаємо…

… з головного питання: яка користь платнику податку від податкової соціальної пільги? Все просто: на суму ПСП можна зменшити базу оподаткування місячної суми зарплати і, як результат, отримати на руки більшу суму доходу за рахунок зменшення суми утриманого ПДФО. На скільки більшу? Відповідь на це запитання залежить від підстави надання ПСП.

Дивіться, перелік пільг та категорії осіб, які мають право на такі ПСП, наведено у п. 169.1 ПКУ. Умовно всі ці ПСП можна розділити на два види:

1) ПСП на себе (див. п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3, пп. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ);

2) ПСП на дітей (п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Залежно від категорії, до якої відноситься працівник, він може претендувати на пільгу у звичайному, підвищеному або максимальному розмірі. Розміри ПСП та економію на ПДФО представимо в табл. 1.

Таблиця 1. Розміри ПСП у 2020 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Розмір ПСП у 2020 році

Економія на ПДФО*

Звичайна ПСП на себе

(п.п. 169.1.1)

1051 грн.

189,18 грн.

Звичайна ПСП на дітей

(п.п. 169.1.2)

1051 грн. х кількість дітей віком до 18 років

189,18 грн. х кількість дітей віком до 18 років

Підвищена ПСП на дітей

(пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3)

1576,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років

283,77 грн. х кількість дітей віком до 18 років

Підвищена ПСП на себе

(пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3)

1576,50 грн.

283,77 грн.

Максимальна ПСП на себе

(п.п. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4)

2102 грн.

378,36 грн.

* На цю суму збільшиться заробітна плата на руки у разі застосування ПСП.

Зверніть увагу! За загальним правилом, ПСП не підсумовуються. Тобто працівник не може скористатися одночасно і пільгою на себе, і пільгою на дітей.

Якщо ж працівник має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, то до його заробітної плати застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір.

Виняток із цього правила установлено п.п. 169.3.1 ПКУ тільки для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину з інвалідністю (дітей з інвалідністю). У цьому випадку на дитину з інвалідністю (дітей з інвалідністю) надається підвищена ПСП, на іншу дитину (дітей) — звичайна ПСП.

Ну що, хочете економити? Тоді вивчаємо ПСП-умови.

ПСП-умови

Скористатися правом на ПСП можуть працівники за місцем роботи на умовах трудового договору (контракту).

За загальним правилом роботодавці застосовують ПСП виключно до заробітної плати працівника (ознака доходу в формі № 1ДФ — «101»).

Нема зарплати — нема й пільги.

Проте будьте уважні! Не завжди отримання зарплати дає зелене світло ПСП. Річ у тім, що п.п. 169.2.3 ПКУ прямо забороняє застосовувати ПСП до зарплати, яку працівник протягом місяця отримує одночасно зі стипендією, грошовим чи майновим (речовим) забезпеченням учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачується з бюджету.

Розглянемо, як це працює, на прикладах.

Ситуація 1. Фізособа веде підприємницьку діяльність (ФОП) та працює на умовах трудового договору в іншого роботодавця.

Така особа не може застосувати ПСП до підприємницького доходу. Проте вона може скористатися правом на ПСП за місцем роботи на умовах трудового договору в іншого роботодавця.

Ситуація 2. Працівник прийнятий на військову службу за контрактом. За ним зберігається місце роботи та нараховується середній заробіток.

Такий працівник не має права на ПСП. Підстава — п.п. 169.2.3 ПКУ (див. вище).

Ситуація 3. Працівник підприємства навчається в університеті та працює на умовах неповного робочого часу.

Якщо такий працівник отримує стипендію з бюджету, то він не має права на ПСП. Якщо ж стипендію не отримує або отримує спонсорську стипендію (не з бюджету), то при виконанні ПСП-умов до його зарплати роботодавець може застосувати ПСП.

А чи можна застосовувати ПСП до зарплати працівника-нерезидента? Податківці роз’яснюють, що так (БЗ 103.08.04). Проте ми дотримуємося іншої думки. Річ у тім, що в п.п. 169.3.4 ПКУ зазначено, що ПСП надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податків, зокрема, втрачає статус резидента. Тобто особи, які втратили статус резидента України, а також іноземні працівники — нерезиденти права на ПСП не мають.

Пільгу застосовують тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати

Тобто, якщо працівник працює на умовах трудового договору в двох роботодавців, то він має право самостійно визначити, у якого роботодавця до його зарплати буде застосовуватися ПСП.

Ситуація 4. Фізособа працевлаштована на підприємство на умовах зовнішнього сумісництва*.

* Сумісництво називають зовнішнім, якщо на умовах сумісництва працівник працевлаштований на підприємстві, яке не є його основним місцем роботи.

Такий працівник може скористатися правом на застосування ПСП до зарплати, нарахованої роботодавцем за сумісництвом, за умови, що він не користується ПСП у роботодавця за основним місцем роботи.

Важливо! Пільгу застосовують до нарахованої загальної суми зарплати за місяць за умови, що її сума не перевищує граничної суми зарплати, яка дає право на ПСП.

Звернемо вашу увагу на два важливі моменти.

Перший — оскільки пільгу застосовують до нарахованої зарплати за місяць, то при виплаті зарплати авансом ПДФО утримуємо із загальної суми, без зменшення її на суму ПСП. Аналогічно діємо і в ситуації, коли проводимо виплати за майбутні місяці та загальна сума зарплатного доходу невідома (наприклад, виплачуємо відпускні за частину наступного місяця).

Другий — із граничним розміром зарплати, що дає право на ПСП, слід порівнювати загальну суму зарплатного доходу, нарахованого одним роботодавцем за місцем застосування ПСП. Саме тому, якщо особа на підприємстві працює на умовах внутрішнього** сумісництва, то з граничним розміром слід порівнювати загальну суму зарплати, нарахованої за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом одним роботодавцем.

** Сумісництво називають внутрішнім, якщо на умовах сумісництва працівник працює на тому ж підприємстві, яке є його основним місцем роботи.

Гранична сума зарплати, що дає право на ПСП

За загальним правилом у 2020 році працівник матиме право на ПСП, якщо його нарахована зарплата за місць не перевищить 2940 грн.

Виняток із цього правила — ситуація, коли працівник користується ПСП на дітей згідно з п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ. В цьому випадку граничний розмір зарплати, що дає право на ПСП, у 2020 році складе:

для одного з батьків — отримувачів ПСП — 2940 грн. х кількість дітей віком до 18 років;

для іншого — 2940 грн.

Важливо! Для цілей порівняння з граничним розміром зарплати, що дає право на ПСП, перехідні відпускні та лікарняні відносимо до місяців, за які їх нараховано (абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Далі розподілені суми відпускних і лікарняних за кожен місяць (у сукупності із зарплатою за такі місяці, якщо її нараховано) порівнюємо з граничним розміром.

І знову звертаємо вашу увагу на два моменти.

Перший — незважаючи на те, що граничний розмір зарплати, який дає право на застосування ПСП за п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ, для кожного з батьків визначається по-різному,

право на отримання ПСП на дітей у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років зберігається в обох батьків

Рішення про те, хто з батьків скористається правом на визначення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, батьки дитини (дітей) приймають самостійно виходячи з рівня зарплат обох батьків.

Другий — в загальному випадку розмір граничної величини (2940 грн.) є нижчим за мінзарплату (в місячному розмірі — 4723 грн.). Отже, в 2020 році право на ПСП матимуть працівники, що працюють на умовах неповної зайнятості та/або претендують на ПСП на дітей і визначають граничний розмір зарплати кратно кількості дітей.

Ви знаєте, що на вашому підприємстві є працівники, щодо яких виконуються всі перелічені ПСП-умови, а отже вони мають право на пільгу? Чудово! Можете їм про це сказати. Але самостійно застосовувати ПСП до зарплати працівника звичайні роботодавці не мають права! Працівник повинен дати добро на застосування пільги! Яким чином? Розповідаємо.

Місце застосування ПСП

Працівник має право самостійно вирішувати, застосовувати ПСП до зарплати чи ні. Якщо ж він працює у двох чи більше роботодавців, то саме працівник вирішує, у якого роботодавця до його зарплати буде застосовуватися ПСП.

Яким чином працівник визначає місце застосування ПСП? Йому достатньо подати роботодавцю:

заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява на ПСП);

документи, що підтверджують право на таку ПСП, — якщо працівник претендує на пільгу на дітей або на ПСП на себе у підвищеному чи максимальному розмірі.

Де брати форму заяви? Вона подається у довільній формі. Текст може бути таким:

Прошу застосовувати до нарахованого мені доходу у вигляді заробітної плати податкову соціальну пільгу в розмірі, визначеному в підпункті (норма ПКУ) пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-V.

Для застосування податкової соціальної пільги надаю такі документи: (назва документа та його реквізити).

Мені відомо, що згідно з підпунктом 169.2.1 пункту 169.2 статті 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується виключно за одним місцем нарахування (виплати) місячного доходу у вигляді заробітної плати.

Зауважте: той із батьків, який скористався правом на збільшення граничного розміру зарплати кратно кількості дітей, повинен зазначити в заяві про застосування ПСП, що чоловік (дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується таким правом.

Жодних довідок з місця роботи чоловіка (дружини) надавати не потрібно.

А що з документами, які підтверджують право на ПСП? Їх перелік, в залежності від підстави для надання ПСП, наведено в Порядку, затвердженому постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1227 (ср. ). Ми в табл. 2 перелічили документи, які потрібно подати користувачам найпопулярніших ПСП.

Таблиця 2. Документи для підтвердження права на ПСП

Отримувач ПСП (норма ПКУ)

Документи для підтвердження права на ПСП

Будь-який платник податків, що отримує дохід у вигляді заробітної плати (п.п. 169.1.1)

Заява про застосування ПСП

Платник податку, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2)

1. Заява про застосування ПСП. 2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ, що підтверджує встановлення батьківства*. 3. Копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник)

Одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3)

1. Заява про застосування ПСП. 2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ із вказівкою відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану*. 3. Копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник). 4. Копія свідоцтва про шлюб і свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець). 5. Копія паспорта

Особа, що утримує дитину з інвалідністю віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3)

1. Заява про застосування ПСП. 2. Копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документ, що підтверджує встановлення батьківства*. 3. Копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки або піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник). 4. Копія*** пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність дитини

Особа, віднесена до 1 або 2 категорії осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи (п.п. «в» п.п. 169.1.3)

1. Заява про застосування ПСП. 2. Копія посвідчення (дубліката посвідчення) встановленого зразка. 3. Копія Грамоти Президії Верховної Ради УРСР за участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (для осіб, нагороджених такою грамотою)

Особа, яка є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом (п.п. «г» п.п. 169.1.3)

1. Заява про застосування ПСП. 2. Довідка з навчального закладу про те, що така особа дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендію з бюджету

Особи з інвалідністю I бо II групи, у тому числі з дитинства, окрім тих, пільгу яким надано Законом від 22.10.93 р. № 3551-XII (п.п. «ґ» п.п. 169.1.3**)

1. Заява про застосування ПСП. 2. Копія*** пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність, або довідки до акта огляду МСЕК

* Або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, у якій платник податку постійно проживав до прибуття в Україну.

** На жаль, але особи, які набули статусу учасника бойових дій за участь в АТО (ООС), права на ПСП за цією підставою не мають. Річ у тім, що вони воювали на території не інших держав, а нашої країни.

*** Періодичність надання відповідає встановленим МОЗ термінам перегляду таких документів.

Увага! Щорічно подавати заяву про застосування ПСП, якщо підстава для її застосування залишається незмінною, не потрібно. Тому якщо в період дії ПКУ працівник уже подав заяву про застосування ПСП роботодавцеві і у 2020 році в нього не виникло право на ПСП за іншою підставою, відмінною від тієї, яку було зазначено в такій заяві, то подавати цього року нову заяву не треба.

А чи потрібно працівникові у 2020-му писати заяву про відмову від ПСП, якщо через збільшення розміру зарплати пільга йому тепер не належить? Вважаємо, що ні. Пояснимо чому.

Протягом року працівник може перейти на неповний робочий час, захворіти, піти у відпустку за свій рахунок або, нарешті, прогуляти роботу. У зв’язку з цим його заробітна плата в якомусь із місяців цілком може вписатися в рамки доходу, що надає право на застосування ПСП. Тут і згодиться вже наявна заява.

Строки застосування ПСП

Право на пільгу виникає у працівника із дня подання роботодавцю заяви на ПСП та підтвердних документів (за необхідності). Проте, застосовується ПСП роботодавцем до нарахованої заробітної плати за місяць, в якому було подано заяву про застосування ПСП (а за необхідності й підтвердні документи), незалежно від дати її (їх) подання в цьому місяці.

Тобто заява на застосування ПСП може бути датована будь-яким числом місяця, та пільгу застосовуємо до всієї нарахованої заробітної плати за такий місяць. Ніяких пропорційних розрахунків (наприклад, за відпрацьовані дні після отримання заяви) проводити не потрібно!

При виконанні всіх ПСП-умов право на ПСП зберігається в місяці, в якому працівник (п.п. 169.3.4 ПКУ):

помер;

— оголошується судом померлим;

— визнається судом безвісно відсутнім;

— втрачає статус резидента;

був звільнений з місця роботи.

Працівнику, який має право на застосування ПСП на дітей, пільгу надають до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті дитини до досягнення зазначеного віку — до кінця року, на який припадає її смерть.

Проте будьте уважні! Якщо працівник, дитині якого виповнилося 18 років у звітному році, звільняється та приймається на роботу до іншого роботодавця, то він права ПСП на таку дитину в іншого роботодавця не матиме. Адже на момент прийняття на роботу дитині працівника вже виповнилося 18 років.

Тепер щодо припинення ПСП.

У загальному випадку ПСП припиняють застосовувати з місяця, в якому:

— працівник подав заяву про відмову від застосування ПСП;

— порушено порядок застосування ПСП.

Особам, зазначеним у пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ, ПСП не надається з місяця, наступного за місяцем, в якому вони втрачають «спецстатус».

Право на ПСП на дітей працівник втрачає з місяця, на який припадає одна з таких подій:

— його позбавляють батьківських прав;

— він відмовляється від дитини чи передає її на державне утримання, у тому числі до закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

— дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Як бачите, ПСП хоч і допомагає економити на ПДФО, проте потребує від бухгалтера уважності та знання правил застосування пільги. Розібратися з ними вам допоможе ця стаття.

висновки

  • Розмір звичайної ПСП на себе у 2020 році становить 1051 грн.
  • У загальному випадку шанс скористатися ПСП на себе є у працівників, прийнятих на роботу на умовах неповного робочого часу, заробітна плата яких за місяць не перевищує 2940 грн.
  • Більше шансів скористатися ПСП є у працівників з дітьми до 18 років. Адже для одного з батьків — отримувачів ПСП граничний розмір зарплати, що дає право на ПСП, буде розраховуватися кратно кількості дітей.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі