Теми статей
Обрати теми

Неприбутківці та готівка

Нестеренко Максим, податковий експерт
Пам’ятаєте «Спілку меча й орала», засновану Остапом Бендером? Щойно оголосивши про створення спілки, великий комбінатор одразу запропонував робити внески. Звичайно ж, готівкою. На відміну від цієї «спілки», справжні неприбуткові організації діють відповідно до свого статуту й отриману готівку не присвоюють, а використовують за призначенням, що його визначено у статуті. Поговоримо про готівку у неприбутківців!

Зазвичай у неприбуткової організації три основних джерела готівкових надходжень: (1) членські внески; (2) пожертвування; (3) оплата товарів і послуг. Поговоримо про них!

Оприбуткування готівки

Перш за все перед неприбутківцем постає питання про оприбуткування отриманої готівки. Тут у неприбуткових організацій немає жодних особливих правил. Готівка, що надходить до кас неприбуткових організацій, оприбутковується в повній сумі в день одержання готівки.

Як і будь-які юридичні особи, неприбуткові організації повинні оприбутковувати усі готівкові кошти, отримані як внески (чи то членські, чи то благодійні). Оформлювати їх оприбуткування потрібно за допомогою прибуткового касового ордера (ф. КО-1, наведена в додатку 2 до Положення № 148). Саме це визначено п. 25 Положення № 148, до цього ж раніше схилялися податкові органи (див. лист ГУ ДФС у Київській обл. від 16.01.2016 р. № 99/10/10-36-22-07-22) і Нацбанк (див. лист НБУ від 26.07.2010 р. № 11-113/3824-12809).

Облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень неприбутківці здійснюють у касовій книзі на підставі оформлених ними прибуткових касових ордерів. Тож

обов’язок з оприбуткування готівки може бути виконаним, якщо готівкові надходження: (а) оформлені прибутковими касовими ордерами; (б) відображені у касовій книзі

Отриману в касу готівку неприбутківцю слід здавати в банк (п. 48 Положення № 148). Із п. 54 Положення № 148 випливає, що готівку слід здати в банк або видати з каси для використання не пізніше наступного дня після надходження. І хоча наразі штрафу за порушення ліміту каси немає, все одно рекомендуємо дотримуватися вимог Положення № 148.

Окремо слід сказати про пожертвування, які неприбуткові організації отримують не безпосередньо в касу, а збирають у спеціальні скриньки для пожертвувань. Податківці схиляються до того, що таку готівку теж потрібно прибуткувати з оформленням прибуткових касових ордерів. При цьому вони не називають прямо дату, на яку потрібно оформити прибутковий ордер на таку готівку. Наполягають лише на тому, щоб вилучену зі скриньки готівку здати в банк у строки, що їх визначено розд. V Положення № 148 (БЗ 109.15, втратила чинність 12.11.2019 р.).

Тобто для того, аби виконати умову про вчасне здавання готівки до банку, неприбутківці повинні вилучати готівку зі скриньки для пожертвувань у строки, що їх визначено п. 48 Положення № 148. Відповідно, прибутковий касовий ордер фактично буде складатися на дату вилучення готівки зі скриньки. І хоча Положення № 148 передбачає оприбуткування готівки одразу при її надходженні (в усіх без винятку ситуаціях), специфіка збору «скринькових» пожертвувань вимагає саме такого підходу.

Готівкові обмеження

Згідно з п. 6 Положення № 148 встановлено граничні суми розрахунків готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

(1) між юридичними особами (чи між юрособою і ФОП) — у розмірі до 10000 грн. (включно);

(2) між юридичною та фізичною особою (не ФОП) — у розмірі до 50000 грн. (включно).

Оскільки дія Положення № 148 поширюється на підприємства будь-якої організаційно-правової форми (див. п. 1 зазначеного Положення), неприбуткові організації теж потрапляють під дію готівкових обмежень.

Однак тут є одна приємна деталь. Готівкові обмеження не стосуються добровільних пожертвувань та благодійної допомоги (п.п. 2 п. 8 Положення № 148). Тобто

готівкові надходження у формі пожертвувань неприбутківці можуть прибуткувати в безлімітних обсягах, незважаючи на вищенаведені суми

А от із членськими внесками ситуація інша. Вони не є ані пожертвуваннями, ані благодійною допомогою. Тож при їх отриманні у готівковій формі встановлені законом обмеження необхідно брати до уваги.

Застосування РРО

Внески та пожертвування. Чи потрібно неприбутковим організаціям проводити через РРО отримані у готівковій формі членські внески і пожертвування? Ні, не потрібно. Адже чинне законодавство наказує проводити через РРО лише розрахункові операції (п. 1 ст. 3 Закону про РРО). В свою чергу, розрахунковою операцією є приймання готівкових коштів за продані суб’єктом господарювання товари чи послуги (ст. 2 Закону про РРО).

Ані у випадку членських внесків, ані у випадку благодійних пожертвувань жодної реалізації товарів чи послуг не відбувається. Отже навіть якщо такі внески надходять неприбутковій організації у готівковій формі, їх надходження не є розрахунковою операцією у розумінні Закону про РРО. Відтак, проводити такі надходження через РРО не потрібно.

Водночас попереджаємо: податківці вкрай підозріло ставляться до готівкових внесків. Вони вбачають у таких надходженнях приховану оплату товарів чи послуг (див. листи ДФСУ від 22.12.2018 р. № 5378/6/99-99-14-05-01-15/ІПК та від 12.04.2019 р. № 1582/6/99-99-14-05-01-15/ІПК і роз’яснення ГУ ДФС у Полтавській обл. від 14.02.2019 р.*). Тож будьте готові доводити, що ви отримали саме внески.

* Див.: poltava.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/367654.html.

Оплата товарів/послуг. Статус неприбуткових організацій не позбавляє їх права продавати деякі товари і надавати певні платні послуги. Яким чином обліковувати оплату таких товарів чи послуг, якщо вона надходить готівкою? Очевидно, що такі операції (хай навіть вони здійснюються неприбутковою організацією) є розрахунковими у розумінні ст. 2 Закону про РРО. Тож неприбутківцю доведеться або проводити їх через РРО, або наполягати на оплаті таких послуг виключно у безготівковій формі.

Щоправда, для деяких категорій неприбутківців тут є РРО-послаблення. Розглянемо їх!

По-перше, цілком звільнені від застосування РРО загальноосвітні навчальні заклади і ПТУ, які під час навчального процесу продають страви та безалкогольні напої у своїх їдальнях і буфетах (п. 11 ст. 9 Закону про РРО).

По-друге, заміна РРО на КОРО і РК можлива для тих бібліотек, які мають статус неприбуткових організацій (так звані публічні бібліотеки) і при цьому надають платні послуги (п. 13 Переліку № 1336). При цьому знову ж таки існує обмеження на річний обсяг розрахункових операцій у 500000 грн.

По-третє, право на зміну РРО на КОРО і РК є у релігійних організацій, які здійснюють продаж предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг (п. 14 Переліку № 1336). Обмеження на річний обсяг розрахункових операцій для реалізації цього права — те ж саме (500000 грн.).

Також не забувайте: на оплату в готівковій формі платних послуг (на відміну від пожертвувань і благодійних внесків) будуть розповсюджуватися готівкові обмеження, що їх встановлено п. 6 Положення № 148. Тобто неприбутківцям можна приймати готівкою від одного контрагента: (1) максимум 10000 грн. (якщо послуги надаються юрособі чи ФОП); (2) максимум 50000 грн. (якщо послуги надаються фізичній особі, яка не є ФОП)**.

** Ті ж самі сумові обмеження діють і у випадку, коли неприбуткова організація здійснює придбання за готівку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі