Теми статей
Обрати теми

Доступний кредит 5-7-9

Ольховик Ольга, податковий експерт
У лютому цього року стартувала державна програма «Доступні кредити 5-7-9 %». У квітні її підкоригували. Тепер у малого бізнесу є можливість отримати кредит у гривні під 3, 5, 7 або 9 %, а також рефінансувати чинний кредит під 0 % річних. Про те, хто та за яких умов може скористатися цією можливістю, ми вам зараз і розповімо.

Державна підтримка за програмою «Доступні кредити 5-7-9 %» надається у вигляді часткової компенсації відсоткових ставок за отриманими суб’єктами господарювання кредитами (п. 7 Порядку № 28). Тобто суб’єкт господарювання укладає з банком (який уклав договір про співпрацю з Фондом розвитку підприємництва) кредитний договір на базових умовах*. А Фонд за цим договором бере на себе зобов’язання відшкодувати госпсуб’єкту частину нарахованих відсотків (шляхом перерахування грошей банку).

* При цьому базова відсоткова ставка не може перевищувати розмір, визначений за формулою з п. 8 Порядку № 28.

Якщо раптом Фонд не перерахує гроші вчасно, банк зобов’язаний продовжити кредитувати суб’єкта господарювання за зменшеною ставкою. Причому якщо Фонд затримає оплату не більше ніж на шість місяців, таку заборгованість суб’єкта банк не може визнати простроченою (п. 20 Порядку № 28). А якщо Фонд прострочить оплату більше ніж на пів року? Такий варіант перебігу подій у Порядку № 28 не прописаний. Очевидно, що це питання має бути врегульоване в кредитному договорі.

Хто може отримати?

Отримати держпідтримку може суб’єкт підприємництва (пп. 2, 8 Порядку № 28):

1) річний дохід якого не перевищує 100 млн грн (еквівалент 10 млн євро — якщо кредит видається з метою рефінансування). Цей показник розраховується сумарно за всією групою пов’язаних контрагентів;

2) який є ФОП-резидентом або юрособою-резидентом, учасники (засновники) якого є фізичними або юридичними особами — резидентами України та кінцеві бенефіціари якого є фізособами — резидентами України;

3) зареєстрований на території України (крім тимчасово окупованих територій);

4) який підтвердив, що за останній звітний рік його госпдіяльність є прибутковою — для чинного бізнесу, або він має бізнес-план з реалізації інвестиційного проєкту, на впровадження якого залучає кредит — для новоствореного бізнесу;

5) який разом з учасниками групи пов’язаних з ним контрагентів за останні 3 календарних роки не отримував державної допомоги в розмірі, що перевищує еквівалент 200 тис. євро;

6) який не підпадає під обмеження, визначені ст. 13 Закону № 4618;

7) який не має проблемної заборгованості за отриманими кредитами в банках України станом на 1 березня 2020 року — якщо кредит видається з метою рефінансування.

На які цілі?

Державна підтримка надається з метою:

— розвитку підприємництва; — запобігання виникненню та поширенню коронавірусу, а також подолання його наслідків; — рефінансування існуючої заборгованості за кредитами в банках України (пп. 1 — 3 п. 4 Порядку № 28).

Конкретні цілі, на які може бути наданий доступний кредит, перераховані в пп. 1 — 3 п. 12 Порядку № 28. Серед них: придбання та/або модернізація основних засобів, придбання нежитлової нерухомості, здійснення будівництва, реконструкції, ремонту в приміщеннях (окрім офісних), придбання об’єктів права інтелектуальної власності, фінансування оборотного капіталу тощо.

Строк та умови кредитування

Загальний строк, протягом якого суб’єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням держпідтримки (укласти кредитний договір з умовою про компенсацію частини відсотків державою), становить 5 років з дня набрання чинності Порядком № 28 (абз. 1 п. 5 Порядку № 28). Тобто відлік починаємо з 29.01.2020 р.

Але якщо держпідтримка надається на цілі, визначені пп. 2 і 3 п. 4 Порядку № 28 (у зв’язку з коронавірусом або на рефінансування), за її отриманням можна звернутися не пізніше 90 днів з дня скасування карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням коронавірусу (абз. 2 п. 5 Порядку № 28).

Сума кредиту не може перевищувати 3 млн грн для групи пов’язаних контрагентів протягом усього вищезгаданого строку. Крім кредита на рефінансування, сума якого не обмежена (п.п. 5 п. 12 Порядка № 28).

Кредит видають на строк, що не перевищує (п.п. 6 п. 12 Порядку № 28):

5 років — на реалізацію інвестиційного проєкту і на рефінансування заборгованості;

2 роки — на фінансування оборотного капіталу.

Суб’єктові господарювання доведеться обов’язково внести власний внесок у розмірі (пп. 10 п. 12 Порядку № 28):

від 20 % — для чинного бізнесу;

від 30 % — для новоствореного бізнесу.

Крім того, суб’єкт підприємництва, який отримав дешевий кредит з метою рефінансування, протягом строку отримання держпідтримки повинен зберегти не менше 60 % фонду оплати праці і 80 % чисельності персоналу порівняно зі станом на 1 березня 2020 року.

Документи та застава

Для отримання держпідтримки суб’єкт господарювання подає уповноваженому банку заявку на отримання кредиту, інформацію про групу пов’язаних з ним контрагентів і про отримання (неотримання) ним та членами групи будь-якої держдопомоги та/або підтримки за період 02.08.2017 р. та інші документи/інформацію згідно з внутрішніми процедурами і правилами уповноваженого банку.

Незважаючи на те, що Фонд може ще й виступати гарантом виконання зобов’язань перед банком, банк усе одно вимагатиме заставу. Нею може бути або об’єкт кредитування, або інше ліквідне майно (нерухомість, транспорт, сільгосптехніка, обладнання тощо).

Бухоблік та податкові наслідки

За своєю економічною суттю кошти, отримані у вигляді державної фінансової підтримки, є цільовим фінансуванням. Адже вони мають чітку цільову спрямованість — для компенсації відсотків за банківським кредитом. Обліковують їх на субрахунку 482.

Банк нараховує відсотки за кредитом щомісячно і компенсація відсотків Фондом здійснюється з такою ж періодичністю (п. 14 Порядку № 28).

Тому наприкінці кожного місяця суб’єкт господарювання відображає проводки: Дт 951 — Кт 684 — на суму нарахованих відсотків, Дт 684 — Кт 482 і Дт 482 — Кт 718 — на суму компенсації.

З податку на прибуток — жодних різниць. У витратах облікується сума відсотків за базовою ставкою, а в доходах — сума держпідтримки.

У єдинників дохід на суму компенсації відсотків не виникне. Оскільки ані грошового, ані не грошового (згідно з п. 292.3 ПКУ) доходу тут немає. Ба більше, цільове фінансування в межах державних програм звільнене від оподаткування згідно з п.п. 4 п. 292.11 ПКУ. Сподіваємося, що податківці не стануть із цим сперечатися.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі