Теми статей
Обрати теми

Рекламний «мотлох» роздаємо без ПДВ-«жалю»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Безкоштовна роздача будь-яких подарунків, що мають товарну цінність, є постачанням у розумінні п.п. 14.1.191 ПКУ й оподатковується ПДВ на загальних підставах.

Наприклад: будь-які товарні носії рекламної інформації (з логотипом підприємства) — ручки, сумки тощо. Ключовим є обставина, що сам по собі презент повинен мати товарну цінність і приносити економічну вигоду від його використання.

Тому безкоштовна роздача каталогів, буклетів, листівок та іншої рекламної нісенітниці, яка є (!) виключно засобом поширення інформації, не потрапляє під оподаткування ПДВ

Податківці часто наполягали на зворотному.

Вигадки фіскалів. Податківці висловлюються про порядок оподаткування ПДВ безкоштовних рекламних роздач без прив’язки до того, що саме роздається: рекламна продукція, що має матеріальну цінність (кепки, ручки, чашки тощо) чи рекламні матеріали (листівки, брошури тощо). Якщо вартість рекламних подарунків не включена до складу вартості інших самостійно виготовлених товарів/послуг, то операції з їх роздачі, на думку податківців, слід оподатковувати як окрему операцію постачання товарів (лист ГУ ДПС у Львівській обл. від 30.06.2020 р. № 2607/ІПК/13-01-04-01-10). При цьому необхідно скласти дві податкові накладні: одну — на суму фактичної ціни постачання, тобто нульову, і другу — на суму мінбази. Радує, що нараховувати ПЗ вдруге, як компенсуючі, не пропонують і з господарністю рекламних роздач не сперечаються. Втім домогтися справедливості можна!

Історія питання. Податківці надали платникові індивідуальне роз’яснення (лист ДФСУ у Львівській обл. від 27.07.2015 р. № 3719/10/13-01-15-01-10), де наполягали на оподаткуванні ПДВ усіх абсолютно безкоштовностей, незалежно від їх економічної цінності. Одне з обґрунтувань: безкоштовне розповсюдження брошур, каталогів і т. д. здійснюється з метою отримання в майбутньому економічних вигід. А отже, є об'єктом оподаткування ПДВ.

Не можемо з цим погодитися, адже економічна вигода — це потенційна можливість отримати підприємством грошові кошти від використання активу (див. ст. 1 Закону про бухоблік). Про яку вигоду йдеться? Прямої вигоди від передачі рекламної нісенітниці (листівок та ін.) рекламодавець не отримає. Вигода очевидна лише в тому, що такі операції націлені на збільшення обсягів продажів і отримання доходу від реалізації рекламованого товару в майбутньому. А такий висновок тільки підтверджує зв’язок операцій з госпдіяльністю підприємства і право на вхідний ПК, але не є підставою для виникнення об’єкта оподаткування ПДВ*.

* Виняток — рекламування безПДВшної або пільгової діяльності. Тоді від компенсуючих ПЗ не відкрутитися.

Резюме. Безкоштовне розповсюдження рекламних матеріалів (брошур, флаєрів, каталогів та ін.) — це тільки (!) форма поширення реклами. Сам по собі рекламний «мотлох» не є активом і, відповідно, — товаром. Отже, такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ незалежно від того, доведемо ми включення їх у вартість інших товарів, послуг чи ні. До такого висновку і дійшов Верховний Суд (див. постанову від 10.04.2020 р. у справі № 813/165/16).

До речі, деякі підприємства примудрялися довести в суді неоподаткування ПДВ операцій не лише з безкоштовної роздачі інформаційного рекламного матеріалу, але навіть рекламної продукції, яка цілком може принести користь (економічну вигоду) обдаровуваній особі (зокрема, кухлі, ручки, брелоки тощо)**. Вважаємо, тут краще не перегинати.

** reyestr.court.gov.ua/Review/44798868

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі