Теми статей
Обрати теми

Шведський стіл без персоніфікації не додаткове благо

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Харчування працівників. Знайти висококваліфікованого працівника, який повністю задовольняє всі вимоги роботодавця, іноді дуже складно.

Ще складніше втримати його, коли поруч нишпорять конкуренти. Ось і придумують роботодавці різного роду «плюшки» до зарплати. Одна з них — харчування за рахунок роботодавця.

Але стояти і рахувати кількість з’їдених кожним працівником котлет — це сумно і якось дріб’язково. Тому роботодавці традиційно віддають перевагу підрахунку з’їденого, харчуванню за принципом шведського столу. Причина зрозуміла — уникнення оподаткування. Адже відсутність персоніфікації = неможливість визначити достовірно суму отриманого доходу = відсутність ПДФО і ВЗ.

Персоніфікація не важлива? Але податківці останнім часом також традиційно намагаються довести, що оподатковуваний дохід тут є. Ну а оскільки їм також не хочеться шукати одержувачів доходу, вони в ППР кваліфікують загальну суму витрат підприємства на харчування працівників як дохід у вигляді додаткового блага таких осіб. Далі із цієї суми визначають ПДФО і ВЗ, не морочачись із суб’єктом та об’єктом оподаткування.

Ось і ще один шведський стіл дійшов до Верховного Суду*! Чим він цікавий? Комплексними обідами, які, здавалося б, без персоніфікації нікуди. Читаємо.

* Постанова ВС від 22.05.2020 р. у справі № 807/2321/15 // reyestr.court.gov.ua/Review/89395212

Починалося все, як завжди. Підприємство заморочилося із безкоштовним харчуванням. Для цієї мети закуповувало в підприємств громадського харчування комплексні обіди. Щоб «розмити» коло одержувачів, обумовило, що такі обіди надаватимуться працівникам і гостям офісу. Облік з’їденого не ведеться. Харчування за принципом шведського столу. ПДФО і ВЗ не утримувався.

Далі все як за сценарієм: планова податкова перевірка — Акт, ППР — підприємству збільшено суму зобов’язання з ПДФО + штрафні (фінансові) санкції. Обґрунтування передбачуване: підприємство надавало працівникам безкоштовне харчування, що є для них додатковим благом, вартість якого протиправно не включена до їх загального оподатковуваного доходу.

Персоніфікація важлива! Потім був суд. Що говорить наш найсправедливіший? Додаткове благо як складова оподатковуваного доходу повинно: по-перше, бути персоніфікованим і пов’язаним з конкретною фізособою; по-друге, створювати певні вигоди для такої особи, по-третє, надаватися податковим агентом і бути вираженим у грошовій формі, у формі матеріальних або нематеріальних цінностей, послугах чи інших видах доходу.

Закупівля підприємством комплексних обідів ніяк не виключає надання їх працівникам за принципом шведського столу

Окрім цього, витрати на харчування включали і забезпечення харчуванням гостей офісу. Тобто коло одержувачів не обмежене найманими працівниками. Воно ширше.

Підприємство не персоніфікувало одержувачів доходу, не нараховувало ПДФО і ВЗ. Якщо цю функцію на себе хоче взяти податкова, то їй недостатньо просто донарахувати податки на загальну суму витрат підприємства на харчуванням. Вона зобов’язана зазначати конкретних фізосіб, у яких додаткове благо виникло, і період, у який воно виникло. Тож такий підхід податкового органу до визначення податкового зобов’язання не ґрунтується на нормах ПКУ. Тому відмітається в суді, як такий, що суперечить ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі