Теми статей
Обрати теми

Сімейний бізнес і трудові відносини

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємці-роботодавці мов магніт притягують інспекторів праці. Адже доволі часто ФОП ідуть на ризик і допускають до роботи осіб без оформлення трудового договору.

Окремою когортою серед таких неоформлених працівників стоять члени сім’ї підприємців. На жаль, але практика, коли інспектори праці виявляють за місцем провадження діяльності ФОП членів його сім’ї, які працюють без трудового договору, доволі поширена.

Чи допоможуть тут аргументи: «Ми — одна сім’я, працюємо без оформлення»? Ні. Тільки посилять ситуацію. Суди наполягають: для суб’єктів господарювання не передбачена законом можливість допуску особи до роботи на товариських (дружніх) або сімейних відносинах.

Тут потрібна зовсім інша тактика. Наприклад, визнати наявність трудових відносин, але з певними, незначними порушеннями.

Розбираємо, як це працює.

Ситуація: інспектори праці зайшли на каву з інспекційним відвідуванням до підприємця. За місцем провадження господарської діяльності був виявлений неповнолітній працівник — член сім’ї такого ФОП. Трудовий договір, наказ і повідомлення про прийняття на роботу надані не були. У поясненнях інспекторові праці такий працівник зазначив, що він стажується.

Далі, звісно, будуть акт, постанова і штраф за допуск до роботи без оформлення трудових відносин.

Усе пропало? Зовсім ні. Вибудовуємо правильну тактику.

Основні аргументи.

1. Трудові відносини були оформлені належним чином. Напередодні перевірки працівником була подана ФОП заява про працевлаштування на роботу. У той же день був виданий наказ про прийняття на роботу і внесений запис до трудової книжки.

2. Документи, що підтверджують факт оформлення трудових відносин, перебувають не в магазині/кіоску/орендованому (власному) приміщенні за місцем провадження господарської діяльності ФОП, а, наприклад, за місцем його реєстрації підприємцем (або на дачі, у машині на стоянці). Тобто не там, де зараз перебувають інспектори праці, а в іншому місці. Відповідно, потрібен час для подання документів, що підтверджують працевлаштування.

Якщо інспектор праці відмовляє у часі для надання необхідних документів, обов’язково фіксуємо цей момент в акті.

Роботодавець, що перевіряється, має право подавати в письмовій формі свої пояснення, зауваження до акта інспекційного відвідування. Не нехтуємо цією можливістю!

3. Якщо повідомлення про прийняття на роботу не подавалося (трудовий договір, наказ — усе є вдома, а повідомлення забули), пам’ятаємо, що неподання повідомлення ≠ неукладення трудового договору. Це різні види трудових порушень.

Відповідно, якщо в постанові про накладення штрафу зазначено, що роботодавець притягується до відповідальності за неоформлення трудових відносин, а фактично у вас на руках є трудовий договір і наказ про прийняття на роботу, можна сміливо звертатися до суду з позовом про визнання протиправним і скасування такої постанови Держпраці.

Річ у тім, що трудовий договір оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця (див. ст. 24 КЗпП).

Повідомлення про прийняття на роботу — це окрема умова для допуску працівника до роботи. Відсутність повідомлення — порушення інших вимог трудового законодавства.

4. ФОП зобов’язаний донести членам своєї сім’ї одне просте правило: «У будь-якій незрозумілій ситуації — мовчи!». Але навіть якщо було сказано/написано щось зайве, завжди можна спробувати обґрунтувати це в суді сильним душевним хвилюванням, а також тим, що це щось зайве було написане під диктування інспектора праці.

Правильна тактика ФОП у суді може привести до скасування «штрафної» постанови Держпраці*.

* Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 13.02.2019 р. у справі № 440/45/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/79872329

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі