Теми статей
Обрати теми

Як переконатися в отриманні ЄП-статусу?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Фізособа реєструється як ФОП на єдиному податку (ЄП). Як перевірити, присвоєний підприємцеві ЄП-статус чи в реєстрації платником ЄП відмовлено?

Спершу згадаємо п. 299.5 ПКУ. Тут передбачено: у разі відмови у реєстрації платника ЄП контролюючий орган зобов’язаний надати протягом 2 робочих днів з дня подання ФОП заяви про реєстрацію письмову мотивовану відмову в реєстрації. А ось якщо ви такої відмови не отримали, то можна припустити, що реєстрація пройшла успішно.

Але слід сказати, що орієнтуватися на відмову податківців — спосіб не надійний. Адже вона з якоїсь причини могла просто не дійти до одержувача. Є інший, надійніший, варіант самоперевірки.

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника ЄП здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників ЄП (п. 299.1 ПКУ). Отже, найпростіший спосіб переконатися в тому, що вас зареєстрували як єдиноподатника, — зазирнути в цей самий реєстр. Зробити це дуже просто: доступ до бази даних реєстру є відкритим і безоплатним. Потрапити до нього можна через Електронний кабінет платника податків (ЕК)*.

* Увійти до ЕК можна або через стрічку сервісів на офіційному сайті ДПСУ (tax.gov.ua), або за адресою: cabinet.tax.gov.ua.

Крім того, за бажанням платник ЄП може абсолютно безоплатно отримати витяг з реєстру платників ЄП (п. 299.9 ПКУ). Для цього потрібно просто направити податківцям за місцем своєї податкової адреси запит про отримання витягу. Форми запиту і самого витягу затверджено наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. № 308.

Подати запит податківцям і отримати витяг з реєстру можна особисто або через представника, оформивши нотаріально посвідчену довіреність.

Крім того, запит можна надіслати поштою. Єдине, за визнанням самих контролерів, можливість надання запиту засобами електронного зв’язку в електронній формі поки що не реалізована. Замість цього єдиноподатники можуть направити його податківцям за встановленою формою у форматі pdf разом із супровідним листом за допомогою меню «Листування з ДПС» ЕК (107.01.08 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі