Теми статей
Обрати теми

Переведення + неповний робочий день

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівника переводять, за його заявою, на іншу посаду з меншим окладом на постійній основі. При цьому змінюється режим роботи (неповний робочий день, 0,5 штатної одиниці). Чи потрібно проводити доплату до попереднього окладу? Якщо так, то як розрахувати її суму?

При переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за ним зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення (ст. 114 КЗпП). Навіть якщо таке переведення з ініціативи працівника.

Зверніть увагу: збереження середнього заробітку означає, що протягом двох тижнів з дня переведення працівникові провадиться доплата до зарплати на новій роботі з таким розрахунком, щоб вона разом із заробітком на новій роботі дорівнювала середньому заробітку на попередній роботі.

При визначенні, чи є нова посада нижчеоплачуваною, слід порівняти середньоденний заробіток на попередній посаді з денним заробітком на новій посаді. Порівняння слід проводити у порівнянних умовах.

У загальному випадку роботодавець діє так:

крок 1 — розраховує середньоденну зарплату виходячи з виплат, нарахованих в останніх двох місяцях, що передують місяцю, на який припала дата переведення;

крок 2 — розраховує денний заробіток за новою посадою;

крок 3 — порівнює середньоденну зарплату з денним заробітком.

Проте оскільки у працівника змінилися умови зайнятості (попередня посада: повна зайнятість (1 штатна одиниця) — нова посада: неповний робочий день (0,5 штатної одиниці)), то для того, щоб умови були порівнянні, денний заробіток порівнюємо із середньоденною зарплатою, скоригованою на зайнятість працівника на новій посаді.

Якщо скоригована середньоденна зарплата вища, проводимо доплату за кожен робочий день двотижневого періоду з дня переведення.

Приклад. Працівника переведено на іншу постійну роботу з 09.06.2020 р. Попередня робота — повна зайнятість, нова — неповний робочий день (0,5 штатної одиниці).

Умови оплати праці на попередній роботі: оклад 6000 грн, щомісячна премія — 30 % окладу з урахуванням зайнятості. Умови оплати праці на новій посаді: оклад 7500 грн.

Розрахуємо середньоденну зарплату. Розрахунковий період: квітень — травень 2020 року. Припустимо, що ці місяці відпрацьовані працівником повністю. Кількість робочих днів у розрахунковому періоді — 40. Заробітна плата у розрахунковому періоді — 15600 грн ((6000 грн + 6000 грн х 30 % : 100 %) х 2 міс.).

Середньоденна зарплата склала:

15600 грн : 40 роб. дн. = 390 грн/роб. дн.

Перші два тижні роботи на новій посаді припали на один місяць — червень. Тому розраховуємо одну денну зарплату. Зарплата за умови повністю відпрацьованого місяця в умовах неповної зайнятості (0,5 штатної одиниці) складе: 7500 грн х 0,5 = 3750 грн.

Припустимо, що кількість робочих днів у працівника в червні складає 20. Тоді денний заробіток: 3750 грн : 20 роб. дн. = 187,50 грн/роб. дн.

Скоригуємо середньоденну зарплату за частину зайнятості працівника:

390 грн/роб. дн. х 0,5 = 195 грн/роб. дн.

Скоригована середньоденна зарплата вища за денний заробіток. Отже, за кожен робочий день протягом двох тижнів з дня переведення працівникові нараховуватиметься доплата 7,50 грн/роб. дн. (195 - 187,50).

На період з 9 по 22 червня (два тижні з дня переведення) припало 10 робочих днів, отже, сума доплати складе 75 грн (7,50 грн/роб. дн. х 10 роб. дн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі