Теми статей
Обрати теми

Як повернути ЄСВ, якщо у вас переплата чи сплатили не на той рахунок

Савченко Олена, налоговый эксперт
Якщо ви помилково перерахували до бюджету ЄСВ більше ніж треба, або суми ЄСВ випадково пішли не на той рахунок, нічого страшного. Повернути переплату або помилково перераховані не туди суми не складно. Але в цьому питанні важливо дотримуватися певної процедури, яка відрізняється від процедури повернення інших податків. Детальніше про це зараз і поговоримо.

Повертаємо переплату ЄСВ

Помилково сплачені суми ЄСВ можна або зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ЄСВ, або повернути (ч. 13 ст. 9 Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Сам механізм такого заліку і повернення прописаний в Порядку № 6**. Як же треба діяти?

** Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів ЄСВ…, затверджений наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6.

Переплату — в рахунок майбутніх платежів. Тут нічого складного. Надмірно сплачені суми ЄСВ, які потрапили на рахунок для сплати ЄСВ, контролери автоматично (без будь-яких вказівок і заяв з боку платника) зараховують в рахунок майбутніх платежів по тому ж рахунку.

Роблять вони це в порядку календарної черговості виникнення зобов’язань платника за цим платежем (п. 4 Порядку № 6).

Як повернути переплату. Якщо залишати на майбутнє перерахований надлишок сум ЄСВ немає бажання, тоді запускаємо механізм повернення. Повернення коштів здійснюють у випадку:

1) зайвої або помилкової сплати сум внеску та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок для сплати ЄСВ;

2) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок для сплати ЄСВ;

3) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

4) помилкової сплати податкових зобов’язань за податками, зборами, штрафних (фінансових) санкцій і пені, передбачених ПКУ, на рахунок для сплати ЄСВ.

У випадках, перерахованих в пунктах 1, 2 і 4 (див. вище), помилково/надмірно сплачені на рахунок для сплати ЄСВ суми вам повернуть тільки за умови, що ви подасте заяву про повернення коштів за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6.

Відповідно,

якщо ви подасте таку заяву в довільній формі, вона залишиться без розгляду

А ось у випадку якщо ви помилково сплатили внесок та/або застосовані фінсанкції на рахунок з обліку доходів бюджету, наприклад, ЄСВ закинули на рахунок для сплати ПДФО (див. вище пункт 3), то заяву на повернення подавайте в довільній формі.

Тільки обов’язково вкажіть в ній:

— найменування платника (суб’єкта господарювання);

— код ЄДРПОУ (податковий номер — для ФОП);

— вид помилково сплаченого платежу (ЄСВ), його суму, дату сплати і реквізити платіжного документа, за якими грошові кошти перераховані до бюджету,

— спосіб перерахування коштів з бюджету (у безготівковій формі) і напрям повернення із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів:

а) на рахунок підприємства в установі банку;

б) на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) за іншими платежами, контроль за стягненням яких покладений на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету.

Також до заяви можна прикласти копію платіжного документа, яким помилково сплачений платіж перерахований до бюджету.

Заяву за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6, або довільною формою подавайте в той податковий орган, на рахунок якого помилково/надміру сплатили кошти.

Заяву про повернення сум ЄСВ можна подати одним з наступних способів:

— особисто платником ЄСВ або уповноваженою на це особою;

— направити її поштою;

— засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Звісно, останній варіант найпростіший. Заяву в електронній формі можна відправити через електронний кабінет за посиланням: cabinet.tax.gov.ua.

Зверніть увагу! Якщо ви повертаєте надміру або помилково перерахований ЄСВ (випадки, перелічені вище в пунктах 1, 2 і 4), то в електронному кабінеті відскановані заяву і відповідне платіжне доручення відправляйте податківцям через меню «Листування з ДПС».

Протягом одного робочого дня після того, як ви відправите заяву в електронному вигляді, вас повинні повідомити про вхідний реєстраційний номер і дату реєстрації заяви в контролюючому органі (ця інформація знаходиться у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» електронного кабінету).

При складанні заяви про повернення будьте уважні. Пункт 7 Порядку № 6 передбачає, що податківці не задовольнять ваше прохання про повернення коштів з рахунку для сплати ЄСВ, якщо заява:

— складена не за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6;

— містить недостовірну інформацію;

— подана не в той податковий орган (тобто не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ).

Крім того,

повернення коштів може не відбутися, якщо у вас є заборгованість зі сплати ЄСВ та/або фінансових санкцій

Але за замовчуванням узяти і не повернути ваші кошти податківці не мають права. Про факт і, головне, про причину відмови в задоволенні заяви на повернення коштів з рахунку для сплати ЄСВ податківці зобов’язані повідомити вас письмово.

Підприємствам і ФОП, у яких є податковий борг, у разі помилкової сплати сум ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету повернуть ці суми тільки після повного погашення такого боргу (п. 43.2 ПКУ, абзац четвертий п. 6 Порядку № 6).

І ще важливий момент. Податківці можуть відмовити в поверненні помилково сплачених сум ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету або помилково сплачених податкових зобов’язань на рахунок для сплати ЄСВ, якщо заяви на їх повернення ви подали після закінчення 1095 днів з дня виникнення помилково та/або надміру сплачених сум (п. 43.3 ПКУ, п. 6 Порядку № 6).

Коли чекати повернення?

Повернення з рахунку для сплати ЄСВ. Після того, як податківці отримають від вас заяву про повернення і зареєструють її, у них буде 10 робочих днів, щоб перевірити наведену в ній інформацію (п. 7 Порядку № 6).

Якщо претензій до заяви у них не буде, стартує процедура оформлення паперів на повернення. Вона може зайняти до 6 робочих днів.

Коли усі папери в податковому органі будуть готові, він передасть їх органу Держказначейства, який власне і повинен буде перерахувати потрібну суму з відповідного рахунку для сплати ЄСВ на зазначений вами в заяві рахунок (п. 8 Порядку № 6).

І знову тут є нюанс: перерахування суми, що належить до повернення, робиться за рахунок поточних надходжень на рахунок для сплати ЄСВ за день. А тому, якщо необхідна сума коштів на цьому рахунку відразу не набереться, процес повернення може затягнутися (п. 11 Порядку № 6).

Затримка із поверненням може виникнути і у тому випадку, якщо дата повернення коштів припаде на два останніх робочих дні поточного місяця. При таких обставинах гроші вам повернуть в перший робочий день наступного місяця.

Повернення з рахунку з обліку доходів бюджету. Таке повернення відбувається відповідно до вимог ст. 43 ПКУ і Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787***. Тобто в порядку повернення надміру перерахованих сум інших податків (не ЄСВ). Строк повернення залежить від того, з місцевого чи держбюджету повертатимуть гроші.

*** Порядок повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787.

Якщо ЄСВ сплатили не туди: наслідки

Податківці давно і наполегливо твердять: в результаті сплати ЄСВ на невідповідний рахунок виникає недоїмка (див., наприклад, лист ДФСУ від 05.09.2018 р. № 3852/6/99-99-13-02-01-15/ІПК). Тому в таких випадках вони накладають штраф за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ у розмірі 20 % несвоєчасно сплачених сум (керуючись п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464). Крім того, на суму недоїмки нараховують пеню з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожен день прострочення платежу (ч. 10 ст. 25 Закону № 2464).

Але, на щастя, суди в цьому питанні повністю на боці платника. Вони вважають, що перерахування ЄСВ не на той рахунок, але в строк, встановлений законом, — це технічна помилка, яка повинна кваліфікуватися як дія, хоча і помилкова. Отже, вона не повинна призводити до фінансових санкцій за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ (див., наприклад, постанову Верховного Суду від 11.04.2019 р. № 822/3323/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/81089283).

Суди вважають:

помилкове зазначення неправильного рахунку одержувача коштів не свідчить про несплату ЄСВ у визначений законодавством строк

Додамо, що при розгляді аналогічних спірних правовідносин суди враховують правову позицію Верховного Суду (див., наприклад, рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18.04.2019 р. у справі № 420/888/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/81396003, рішення Львівського окружного адміністративного суду від 11.02.2020 р. № 1.380.2019.006771 // reyestr.court.gov.ua/Review/87502692 тощо).

Скоро — єдиний рахунок

На завершення скажемо пару слів про перспективи.

З 01.01.2021 р. планується введення єдиного рахунку для сплати податків, зборів і ЄСВ.

Єдиний рахунок — це рахунок ДПС, відкритий у Держказначействі. Цей рахунок може використовувати суб’єкт господарювання для сплати податків, зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за стягненням яких покладений на податкові органи.

Для того, щоб його використати, достатньо буде подати відповідне повідомлення в електронній формі через електронний кабінет. Користуватися єдиним рахунком можна буде вже наступного дня після подання такого повідомлення.

Податківці самі розподілятимуть перераховані суми. Для цього щодня (крім вихідних і святкових днів) вони повинні направляти Казначейству спеціальний реєстр в розрізі кожного платника. На підставі цього реєстру Казначейство перераховуватиме гроші до відповідного бюджету.

Перехід на використання єдиного рахунку для платників буде справою добровільною.

висновки

  • Процедура повернення ЄСВ відрізняється від процедури повернення інших податків.
  • Помилково/надміру сплачені на рахунок для сплати ЄСВ суми повернуть тільки за умови подання заяви про повернення за встановленою формою.
  • Суди вважають, що перерахування ЄСВ на неправильний рахунок не може слугувати підставою для притягнення платника до відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі