№18

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2020/№ 18 Інші номери журналу ›
  • Рік немає оборотів: як зберегти ПДВ-статус Якщо платник ПДВ протягом року не декларує ні податкових зобов’язань (ПЗ), ні податкового кредиту (ПК), податківці можуть позбавити його ПДВ-статусу. А оскільки попереджати про свої наміри фіскали не зобов’язані, платник часто дізнається про все вже постфактум. І тому, що сталося, як правило, зовсім не радий. Чи можна якось зберегти свій статус платника ПДВ, незважаючи на відсутність оподатковуваних оборотів? І що робити, якщо податківці таки встигли прийняти рішення про анулювання ПДВ-реєстрації? Про це і поговоримо.
  • Роздаємо пільгове безоплатно: що з ПДВ? Про безоплатні роздачі зі сторінок нашого видання ви постійно дізнаєтеся щось новеньке*. Сьогодні ми знову торкнемося «безоплатної» теми й поговоримо про ПДВ-наслідки, що очікують на платника, який безоплатно роздав товари (надав послуги), звільнені від оподаткування ПДВ.
  • Як повернути ЄСВ, якщо у вас переплата чи сплатили не на той рахунок Якщо ви помилково перерахували до бюджету ЄСВ більше ніж треба, або суми ЄСВ випадково пішли не на той рахунок, нічого страшного. Повернути переплату або помилково перераховані не туди суми не складно. Але в цьому питанні важливо дотримуватися певної процедури, яка відрізняється від процедури повернення інших податків. Детальніше про це зараз і поговоримо.
  • Переведення на інше підприємство. Розбираємося з компенсацією Що гріха таїти, основну частину роботодавців бентежить формулювання «звільнення працівника переведенням на інше підприємство». І не даремно. Вигода від такої форми звільнення насправді можлива тільки для працівника. Роботодавцям від неї — один клопіт. Проте деякі з них йдуть на передачу працівника «з рук у руки» свідомо — про них і поговоримо.
  • Як закрити експорт, коли покупець ліквідовується? Підприємство (продавець) у березні 2019 року експортувало товар на умовах відстрочення платежу. Покупець на зв’язок не виходив, розпочали його розшукувати, виявилось, що він перебуває у стадії ліквідації. Продавець подав заяву на включення його до списку кредиторів і тепер чекає на закінчення процедури. Але наприкінці березня минає строк надходження валютної виручки. Як уникнути нарахування пені за її ненадходження? Давайте поміркуємо разом.
  • Аванс при експорті послуг У межах ЗЕД-контракту отримана 100 % передоплата від нерезидента за експорт послуг. Послуга оподатковується ПДВ за ставкою 20 % (послуга з місцем постачання на території України). Як визначити базу оподаткування ПДВ та як відобразити в проводках експорт послуг, якщо іноземна валюта продана через 30 днів після зарахування її на рахунок підприємства?
  • Закон № 465*: ЄСВ і не тільки 24 лютого Президент підписав Закон № 465 на базі законопроєкту № 1209-1. Цей акт уже опублікований. Частина його норм набрала чинності 27 лютого. Закон № 465 пов’язаний із відомим законопроєктом № 1210**. Зміни торкнулися адміністрування ЄСВ, торгівлі рідинами для електронних сигарет, пального та деяких інших моментів. Розповімо про найважливіше.
  • Держпраці про трудові інспектування Законом України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» від 12.12.2019 р. № 378-ІХ (далі — Закон № 378), який набув чинності 02.02.2020 р., внесено зміни до ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).
  • Списання дистриб’ютором імпортних товарів і ПДВ Лист ДПСУ від 21.01.2020 р. № 218/6/99-00-07-03-02-06/ІПК
  • РРО в Інтернеті: без грошей і навіть без покупця?!! Лист ДПСУ від 27.01.2020 р. № 301/6/99-00-05-04-01-06/ІПК
  • Витрати на пакування: куди віднести? Підприємство займається оптовим продажем курячих яєць. Крім того, плануємо здійснювати розфасовку і продаж яєць лотками (10, 15 або 30 шт.). Як правильно відобразити в обліку витрати на розфасовку товару (вартість лотків, плівки, етикеток, заробітну плату фасувальника, а також амортизацію обладнання)? Чи можна обійтися без використання рахунку 23 «Виробництво»?
  • Якщо немає постачання, то немає й ПДВ! Контрагент-юрособа замовив нам виготовити обладнання, зробив передоплату у розмірі 70 %, а потім відмовився від замовлення взагалі і зажадав через суд повернути гроші. Але суд визнав його вимогу неправомірною і зобов’язав доплатити нам 30 % вартості обладнання. Гроші від виконавчої служби зайшли, але обладнання поки так і залишається у нас. Що у нас буде з ПДВ і як відобразити це в обліку?
  • Чим запам’ятався лютий
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі