Теми статей
Обрати теми

Як закрити експорт, коли покупець ліквідовується?

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство (продавець) у березні 2019 року експортувало товар на умовах відстрочення платежу. Покупець на зв’язок не виходив, розпочали його розшукувати, виявилось, що він перебуває у стадії ліквідації. Продавець подав заяву на включення його до списку кредиторів і тепер чекає на закінчення процедури. Але наприкінці березня минає строк надходження валютної виручки. Як уникнути нарахування пені за її ненадходження? Давайте поміркуємо разом.

Ситуація, безумовно, не з приємних, оскільки шансів на оплату цього боргу підприємству власне покупцем-нерезидентом мало, а вчасно — і поготів.

«Судний» шлях. Спочатку згадаємо, що згідно з ч. 7 ст. 13 Закону про валюту* перебіг 365-денного строку призупиняється, якщо: 1) суд, міжнародний комерційний арбітраж взяв до розгляду позовну заяву резидента про стягнення з нерезидента заборгованості за експортним контрактом або 2) уповноважений орган відповідної країни прийняв до провадження документ про стягнення такої заборгованості з боржника-нерезидента на користь резидента в позасудовому (досудовому) примусовому порядку.

* Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

З дня прийняття до розгляду заяви (прийняття до провадження відповідного документа) перебіг строку призупиняється, і пеня за порушення строку в цей період не нараховується. Проте якщо суд/міжнародний арбітраж ухвалить рішення про відмову в позові (чи уповноважений орган — про відмову в стягненні) — повністю або частково, відлік строку поновлюється, і пеня за його порушення нараховується за кожен день прострочення, включаючи період, на який цей строк був зупинений.

Отже, перше, що можна спробувати зробити, — це подати позов до суду (чи міжнародного комерційного арбітражу), щоб хоч би відстрочити нарахування пені на якийсь строк, протягом якого намагатися вирішити питання або шляхом витискування коштів з «нереза», що ліквідується, або якимсь іншим шляхом (див. нижче). Позов можна подати й до вітчизняного суду, якщо умови контракту дозволяють. Водночас перш ніж йти до суду, варто спочатку оцінити можливість відмови в позові, а також витрати, пов’язані з таким судовим шляхом, із сумою втрат від пені та/або витрат на інші можливі варіанти вирішення цієї проблеми з боргом за експорт.

Заміна дебітора. Цей шлях передбачає заміну нерезидента-покупця на іншого боржника (теж — нерезидента!), який і перерахує кошти підприємству замість покупця, що ігнорує свій розрахунковий обов’язок. Закривши таким чином борг за поставлений експорт. Чи то новий боржник зробить це безвідплатно, чи то з правом вимоги з нерезидента-покупця компенсації — залежатиме від конкретних розкладів.

Замінити боржника можна різними способами. Найпростіший: шляхом оформлення переведення боргу за експортним контрактом на нового боржника (але теж — нерезидента)

Безумовно, відповідний документ про переведення боргу (договір, угода тощо) має бути погоджений з підприємством-експортером. І останній повинен мати його копію (чи один з примірників), щоб пояснити банку, чому кошти за експорт надійшли не від покупця, а від іншого нерезидента.

До речі, Інструкція № 7** у нормах, присвячених завершенню валютного нагляду за експортною операцією (див. п.п. 2 п. 9 розд. ІІІ), говорить про зарахування коштів на рахунок резидента, що надійшли від нерезидента. Тому важливо, щоб кошти надійшли від нерезидента. Але при цьому не важливо, буде це нерезидент-покупець або інший нерезидент (навіть з іншої держави). А ось надходження коштів від іншого резидента тут виключається!

** Затверджена постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 7.

Відзначимо, що зміну дебітора на потрібного можна провести не тривіальним переведенням боргу, а іншими способами. Наприклад, шляхом укладення з «потрібним» дебітором договору поруки, або шляхом оформлення боргу перевідним векселем, платником за яким (трасатом) виступить потрібний нерезидент*** тощо.

*** Вексельна форма розрахунків не суперечить вітчизняному законодавству (див. БЗ 112.02). Але при цьому треба буде внести необхідні доповнення в експортний контракт.

Заміна кредитора. Можна підійти з іншого боку — замінити кредитора на «камікадзе». Для цієї мети треба укласти договір відступлення права вимоги боргу (цесії) між експортером (первинним кредитором) і новим кредитором-резидентом.

А ось поступитися правом вимоги нерезиденту неприпустимо, оскільки потім первинному кредиторові доведеться всю суму боргу виплатити до бюджету у вигляді пені! І це навіть у тому випадку, якщо йому за відступлення нерезидент — новий кредитор заплатить повну суму боргу за експортним контрактом. Оскільки така підстава для зняття заборгованості з валютного нагляду в Інструкції № 7 відсутня.

Зате п.п. 6 п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 7 передбачає, що у разі заміни кредитора в зобов’язанні за операцією з експорту товарів валютний нагляд припиняється після зарахування на рахунок резидента — нового кредитора у банку коштів, що надійшли від нерезидента-боржника за поставлений резидентом — первинним кредитором товар, і за наявності документів про заміну кредитора в зобов’язанні за операцією з експорту товарів. До нового кредитора переходять усі права та обов’язки первинного кредитора, тому новий переймає на себе й усю відповідальність за несвоєчасне проведення розрахунків.****

**** Цікаво, як розподілятиметься відповідальність у разі здійснення відступлення вимоги вже після спливу граничних 365 днів. Мабуть, частину пені (за період з моменту прострочення до дати відступлення) повинен платити первинний кредитор, а за період, що залишився, — новий кредитор.

Цей момент особливих сумнівів не викликає. Тим паче, що й дата зняття операції з нагляду вже буде прив’язана (див. вище) до надходження коштів саме на його рахунок. Проте при цьому новий кредитор, щоб не потрапити під пеню, повинен «зникнути» (або спромогтися «вибити» з нерезидента борг у подвійному розмірі).

Незначна сума і розмноження кредиторів. Нагадаємо, що згідно з п.п. 1 п. 9 розд. ІІІ Інструкції № 7 операція знімається з нагляду, якщо сума незавершених розрахунків за операцією з експорту товарів не перевищує незначної суми. Така сума, нагадаємо, складає зараз еквівалент 150 тис. грн, а з 28.04.2020 р. (дати набрання чинності Законом України від 06.12.2019 р. № 361-IX) складатиме вже 400 тис. грн (це на даний момент — приблизно 16 тис. доларів! Курс НБУ для цих цілей перерахунку валюти контракту в гривню береться на дату останньої з подій (платежу/постачання).

Якщо сума боргу вписується в 150 тис. грн (що малоймовірно), то можна розслабитися, якщо в 400 тис. грн — то з 28 квітня пеня вже нараховуватися не повинна. Можна заплатити частину боргу, залишивши боргом за контрактом суму, що не перевищує незначну, — нагляд тоді повинні зняти.

Якщо (що імовірніше) сума буде більше, є ще такий ризиковий варіант:

через відступлення боргу за частинами декільком резидентам роздрібнити борг на суми, кожна з яких буде менше за незначну

Відступлення частин боргу законодавчо не заборонено і згоди боржника не потребує. Водночас такий шлях небезпечний, оскільки банк може і не зняти ці дрібні суми з валютного нагляду, мотивуючи тим, що п.п. 1 п. 9 говорить не про конкретного кредитора, а про експортну операцію. А ще можуть закидати дроблення експортної операції (див. п.п. 5 п. 3 розд. І Інструкції № 7). Проте залежно від конкретних умов тут цілком можна й не потрапити під дроблення. Та все ж такий спосіб досить ненадійний...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі