Теми статей
Обрати теми

І для РРО також буває карантин

Децюра Сергій, податковий експерт
У зв’язку із уведенням карантину в Україні суб’єкт господарювання закрив стаціонарний магазин господарських та будівельних товарів. Чи потрібно йому інформувати податківців про припинення використання РРО в такому магазині? Як бути із формуванням на ньому щоденних Z-звітів?

Розпочнемо з того, що відповідно до п.п. 3 п. 2 постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211 з 17 березня до 3 квітня забороняється робота суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, крім роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності.

З цього випливає, що суб’єкти господарювання, які займаються продажем господарських та будівельних товарів офлайн (тобто коли покупець приходить у магазин і сам вибирає, який товар придбати), на вимогу вищезгаданої постанови Кабміну мають зробити собі імпровізовані вихідні.

Водночас якщо торгувати онлайн, наприклад, через мережу Інтернет (коли товар вибирають на сайті), і організувати адресну доставку замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, то можна в цей час працювати і тим суб’єктам, яким заборонено працювати з відвідувачами.

У нашому випадку йдеться саме про традиційну (не дистанційну) торгівлю в магазині, тому закриття магазину відповідає вимогам чинного на сьогодні законодавства.

Враховуючи це, а також відсутність у вищезгаданій постанові Кабміну чи в будь-якому іншому нормативно-правовому акті специфічних вимог щодо поводження з РРО при закритті точки продажу товарів, вважаємо, що поводитися з РРО в період перебування магазину на карантині слід так, як і в будь-який інший вихідний торгової точки.

Отже,

жодних повідомлень до податкової про тимчасове припинення роботи торгової точки і тимчасове припинення використання РРО подавати не потрібно

При цьому ті суб’єкти господарювання, які закрили свої торгові точки, не повинні під час карантину щодня друкувати фіскальні звітні чеки (Z-звіти).

Їх друкують тільки у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9 ст. 3 Закону про РРО).

Якщо суб’єкт під час карантину закрив свою торгову точку, то він точно не проводить розрахункові операції, оскільки не приймає від покупця готівкові кошти, платіжні картки, жетони тощо за місцем реалізації товарів (послуг). А якщо немає розрахункових операцій, то й друкувати Z-звіт він не повинен.

Отже, якщо суб’єкт закрив свій магазин на карантин, то ходити туди щодня тільки щоб розрукувати Z-звіт, не потрібно. Крім того, навіть якщо продавець прийде до магазину і ввімкне РРО, але не буде проводити жодних розрахункових операцій, то і в такому випадку друкувати Z-звіт не потрібно. Адже розрахункової операції в даному випадку не було.

З цим погоджуються і фіскали. Так, вони заявлять, що Z-звіт необов’язково друкувати, навіть якщо протягом дня не було розрахункових операцій, але було здійснено операції «службове внесення» та «службова видача». Адже зазначені операції не є розрахунковими (БЗ 109.09).

Друкувати Z-звіт доведеться тільки того дня, коли буде здійснена розрахункова операція. Отже, в період карантину в магазині РРО також іде на карантин.

Не слід хвилюватися також і через те, що РРО блокується у разі не передачі інформації до сервера ДПСУ протягом 72 годин. Річ у тому, що це блокування зніметься одразу після відновлення зв'язку РРО з сервером (див. лист Міндоходів від 11.03.2014 р. № 4479/6/99-99-18-03-01-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі