04.05.2020

«Дела давно минувших дней…», або якщо відсунути прибуткові збитки

У декларації з податку на прибуток за 2019 рік були задекларовані збитки. Підприємство звітує щокварталу. Якщо у рядку 03 декларації за I квартал 2020 року не показати від’ємне значення минулих років, чи можна буде потім поставити ці збитки, наприклад, у другому кварталі? Чи тоді треба йти шляхом виправлення помилок? Розберемо цю ситуацію детально.

У чому проблема?

За вимогами п.п. 140.4.2 ПКУ платники податку на прибуток зменшують фінансовий результат до оподаткування на суму від’ємного значення (ВЗ) об’єкта оподаткування минулих (податкових) звітних років. Зверніть увагу: йдеться виключно про податкові збитки! Тобто ті, які зафіксовано в прибутковій декларації за минулий звітний рік. Минулорічні ж бухгалтерські збитки на прибутковий об’єкт оподаткування ніяк не впливають.

Коригування на податкові збитки роблять абсолютно всі прибутківці, включаючи й малодохідників,

незалежно від їх рішення застосовувати/не застосовувати різниці, визначені відповідно до положень розд. III ПКУ (п.п 134.1.1 ПКУ).

Працює різниця за непогашеними збитками минулих років так. Суму минулорічного ВЗ, задекларованого в рядку 04 прибуткової декларації за попередній рік, переносять до рядка 3.2.4 додатка РІ звітної декларації: квартальної — для квартальників, річної — для річників. Причому в неї потраплять усі накопичені, але не погашені прибутком збитки минулих років, у тому числі й зовсім старі збитки, облік яких регулює п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Тим самим непогашені податкові збитки, які перейшли з минулого року, у складі показника рядка 03 декларації зменшать прибутковий об’єкт оподаткування поточного звітного періоду.

Для прибутківців-квартальників податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік (п. 137.4 ПКУ). Тому ВЗ з рядка 04 декларації за 2019 рік вам треба перенести до рядка 3.2.4 додатка РІ до декларації за I квартал 2020 року:

А оскільки прибуткову декларацію складають наростаючим підсумком з початку року, то це ж значення вам належить продублювати в рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації за півріччя, три квартали та увесь 2020 рік.

Припустимо, підприємство задекларувало податковий збиток за 2019 рік у сумі 10 тис. грн. Тоді його фіксують у рядку 3.2.4 додатка РІ до декларації за I квартал 2020 року і потім перетягують в усі подальші декларації за податкові (звітні) періоди поточного 2020 року. Тобто показник рядка 3.2.4 додатка РІ буде незмінним протягом усього звітного року. Якщо податковий збиток-2019 буде підправлений через виявлену помилку, то рядок 3.2.4 теж доведеться уточнити.

А якщо все-таки в податковій декларації за I квартал 2020 року минулорічний прибутковий збиток не показувати?

Збиток-2019 Одразу в півріччя

Здавалося б, що тут такого, якщо від’ємне значення за 2019 рік перенести на пізніший строк — включити до рядка 3.2.4 додатка РІ до прибуткової декларації, скажімо, за півріччя 2020 року. Бюджет же при позитивному значенні рядка 02 декларації за I квартал 2020 року тільки виграє. Адже збиток-2019 не зменшить прибутковий об’єкт. А отже, у результаті цього податок на прибуток за I квартал 2020 року буде сплачений у більшому розмірі.

Повинні вас розчарувати. Така думка помилкова! За I квартал 2020 року дійсно до бюджету піде більша сума податку, але постраждає півріччя. Усьому виною все той же наростаючий підсумок. Діє він і для рядка 19 декларації з податку на прибуток. Саме показник цього рядка податківці вважають узгодженим податковим зобов’язанням (ПЗ), і саме його вони розносять до інтегрованої картки платника податку. Заниження (а іноді й завищення) значення цього рядка фіскали розцінюють як привід для застосування штрафу.

Нагадаємо: значення рядка 19 розраховують як різницю між показниками рядків 17 і 18. Тобто в рядку 19 квартальник відображає суму податку на прибуток за останній квартал звітного (податкового) періоду. Ну а у прибутківця-річника значення рядків 17 та 19 завжди однакові — він просто не заповнює рядок 18.

Саме суму з рядка 19 треба сплатити до бюджету у встановлені законом строки. Якщо значення рядка 19 виявиться заниженим, то, очевидно, що виникне недоплата. Під нею розуміють недодекларовані (а не недоплачені) ПЗ. Якраз заниження ПЗ і є штрафонебезпечним порушенням. До речі, на піврічний податковий (звітний) період карантинний мораторій поки не поширюється.

Наведемо простий приклад такої прибуткової помилки (див. табл. 1).

Таблиця 1. Прибутковий збиток не/у своєму звітному періоді (грн)

На перший погляд здається, що причепитися тут ні до чого. Адже прибутковий об’єкт за I квартал через те, що не відображений минулорічний збиток у сумі 10 тис. грн, підприємство завищило: замість належних 5400 грн задекларувало 7200 грн. Отже, підстав для застосування штрафів нібито немає. У декларації ж за півріччя зафіксували вже правильну суму ПЗ з урахуванням минулорічного збитку. Проте правильна сума показана в рядку 17 піврічної декларації (9000 грн). А ось її рядок 19 виявився неправомірно заниженим на 1800 грн. Адже в ньому треба було відобразити 3600 грн, а не 1800 грн, як зробило підприємство. Тому цілком імовірно, що при недекларуванні минулорічного прибуткового збитку в I кварталі податківці угледять підстави для застосування штрафу за заниження ПЗ за півріччя.

А якщо діяти через виправлення помилки?

Збиток не показуємо, а потім виправляємо

Якщо таки вирішили минулорічний збиток у декларації за I квартал 2020 року не відображати, тоді підтягнути цю різницю до рядка 3.2.4 додатка РІ можна буде через процедуру виправлення помилок. На вибір платника ст. 50 ПКУ пропонує два шляхи самовиправлення: (1) за допомогою подання уточнюючої декларації (УД) або (2) через додаток ВП у складі поточної прибуткової декларації.

Виправляючись за допомогою УД, доведеться наново відзвітувати за всі викривлені помилкою періоди. Тобто за звітні періоди, що уточнюються, треба заповнити декларації та всі необхідні додатки з урахуванням виявленої помилки. Детальніше про виправлення помилок через УД див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 25, с. 11.

При виправленні через додаток ВП пам’ятайте: до однієї поточної декларації можна додати тільки один додаток ВП. Тобто виправити за допомогою додатка ВП довгограючу ОЗ-помилку (скажімо, якщо не показували збиток-2019 ні за I квартал, ні за півріччя, ні навіть за 3 квартали) за один період не вийде. Як виправляти помилки за допомогою додатка ВП до поточної декларації з податку на прибуток, див. у «Податки & бухоблік», 2019, № 25, с. 15.

Чи буде самоштраф? Як ви знаєте, штрафонебезпечними є тільки ті помилки, в результаті яких сума ПЗ була занижена (п. 50.1 ПКУ). Перенесення збитків минулих років зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток поточного звітного періоду (у квартальників — за I квартал 2020 року). Тобто ця помилка не призводить до заниження ПЗ. Відповідно жодні штрафні санкції не застосовуються. Власне, і форма прибуткової декларації нарахувати самоштраф у цьому випадку не дозволить.

Дивіться, як виглядатимуть УД за умови, що збиток-2019 у сумі 10 тис. грн ви не показали ні за I квартал, ні за півріччя 2020 року, а потім вирішили таки виправити прибуткову помилку (див. табл. 2).

Таблиця 2. Виправляємо ОЗ-помилку через УД (грн)

Як бачимо, сума надмірно нарахованого ПЗ за I квартал 2020 року (1800 грн) через невідображення минулорічного збитку в сумі 10 тис. грн зафіксована з мінусом у рядку 26 УД. Її фіскали проведуть за особовим рахунком платника податку як переплату.

Оскільки помилки припустилися тільки в прибутковій декларації, то вона ніяк не зачіпає фінзвітність. Тому в цьому випадку податківці дозволяють не подавати її наново разом із УД. Проте в тій УД, що подається, все одно треба поставити позначку «+» в клітинці «ФЗ».

Також нагадаємо: перенесення минулорічних податкових збитків фіскали розцінюють як пільгу (код пільги — «11020301»). Тож доведеться подати пільговий додаток ПП. Але тільки у тому випадку, якщо збитки частково або повністю зіграли в зменшення поточного податку на прибуток. Про те, як заповнити додаток ПП, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 32, с. 11.

І ще. У неподанні додатка ПП у складі декларації криється небезпека. Податківці за аналогією з фінзвітністю можуть визнати всю декларацію неподаною, якщо пільговий ПП взагалі не додали, а повинні були. Але за I квартал поточного 2020 року ця проблема не актуальна, оскільки штрафи за цей період скасовані.

висновки

  • Якщо прибуткові збитки-2019 не включити в декларацію за I квартал 2020 року, а відобразити цю різницю за півріччя, то ПЗ другого кварталу в рядку 19 виявляться заниженими.
  • Перенесення збитків минулих років зменшує прибутковий об’єкт поточного року (у квартальників — за I квартал). Відповідно виправлення такої помилки не призводить до недоплати.