Теми статей
Обрати теми

Звільнення в карантин. Як краще?

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
У житті складно передбачити все. І якщо ви більше не хочете продовжувати працювати на вашому нинішньому робочому місці, затягувати із звільненням не варто. Але і зайвий поспіх теж не піде на користь, адже важливо не забути про власну вигоду. Особливо якщо збираєтеся стати на облік у Центр зайнятості. Тому перш ніж піти, пропонуємо вам замислитися над тим, яку заяву на звільнення написати: за власним бажанням або за угодою сторін. Яка в цьому може бути вигода? Читайте статтю і дізнаєтеся.

Узагалі не варто звільнятися в нікуди. Ну а якщо вже довелося, наша порада: після звільнення негайно звертайтеся в Центр зайнятості. Так, принаймні, є шанс отримати допомогу по безробіттю.

Якщо пройдете таку реєстрацію в період дії карантину, платити допомогу будуть з першого дня надання статусу безробітного. А ось як довго платитимуть — якраз залежить від того, за якою з підстав ви звільнилися.

У рамках цієї статті розглянемо три такі підстави:

1) звільнення за власним бажанням без поважних причин — за ст. 38 КЗпП;

2) звільнення за власним бажанням за наявності поважних причин, перерахованих у ст. 38 КЗпП, а саме: переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка/дружини на роботу в іншу місцевість, вступ до навчального закладу, неможливість проживання в цій місцевості, підтверджена медичним висновком, вагітність, догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або дитиною з інвалідністю, догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи, вихід на пенсію, прийняття на роботу за конкурсом та інші поважні причини, що вказують на неможливість продовження роботи за укладеним трудовим договором (поважність таких причин визначає роботодавець);

3) звільнення за угодою сторінп. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Тепер детальніше про сам похід у центр зайнятості.

У центр зайнятості в карантин

Стаємо на облік. Як і раніше, стати офіційно безробітним в Україні можна, вставши на облік у Центр зайнятості. Звернутися за сприянням у працевлаштуванні можна у будь-яке відділення цього органу, незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування.

Як і більшість установ у період дії карантину, Центри зайнятості по всій країні перейшли на віддалений режим роботи. Прямого контакту з відвідувачами немає. Проте у тих, хто збираються стати офіційно безробітними в цей період, є можливість стати на облік:

1) дистанційно. Від вас знадобиться подати 2 заяви (про надання статусу безробітного і призначення виплати допомоги по безробіттю). На офіційному сайті Центру зайнятості (dcz.gov.ua) розміщена покрокова інструкція про те, як це зробити. Електронні адреси Центрів зайнятості також розміщені на сайті;

2) подавши заяви про надання статусу безробітного і призначення виплати допомоги по безробіттю особисто. Для цього у відділеннях Центру зайнятості розташовані спеціальні скриньки для кореспонденції.

Інформацію про список необхідних для постановки на облік документів, бланки і зразки заяв, а також номери телефонів чергових фахівців ви також зможете знайти на стендах.

Відправте заяви і чекайте зв’язку з фахівцем. Зараз заявки обробляються щодня і дуже оперативно, тож довго чекати дзвінка не доведеться.

Після завершення карантину протягом 10 робочих днів у Центр зайнятості треба подати оригінали документів, перерахованих в пп. 17 — 19 Порядку № 792*

* Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних і ведення обліку осіб, що шукають роботу, затверджений постановою КМУ від 19.09.2018 р. № 792.

У загальному випадку це паспорт, податковий номер, трудова книжка, документи про освіту, військово-обліковий документ.

Призначення допомоги. У період дії карантину присвоєння статусу безробітного здійснюється в день подання заяви.

Призначення виплати допомоги по безробіттю також починається з дня реєстрації особи безробітною.

При цьому стаття КЗпП, за якою вас звільнили з роботи, значення не має. Будь то ст. 36 (звільнення за угодою сторін) або ст. 38 (звільнення за власним бажанням), виплати призначать з першого дня. Єдина умова — звільнення повинне відбутися в період дії карантину, починаючи з 12.03.2020 р. і до дня його закінчення (якщо дата вашого звільнення поза цим періодом — див. далі).

Розмір майбутньої допомоги безпосередньо залежить від заробленого страхового стажу.

Якщо страховий стаж за останні 12 місяців до реєстрації в Центрі зайнятості перевищує 6 місяців, то розмір виплат з безробіття розраховується в процентному співвідношенні до середньої зарплати, нарахованої на колишньому місці роботи, залежно від страхового стажу.

Так, якщо ваш стаж складає від 6 місяців до 2 років, розмір допомоги складатиме 50 % середньої зарплати; від 2 до 6 років — 55 %; від 6 до 10 років — 60 %; більше 10 років — 70 %.

З часом така сума поступово зменшується, залежно від тривалості безробіття. У перші 90 днів безробітний отримує 100 % призначеної йому грошової допомоги (100 % від 50 %, 55 %, 60 % або 70% — відповідно до страхового стажу), протягом наступних 90 календарних днів — 80 % (80% від 50 %, 55 %, 60 %, 70%), а в період, що залишився, виплати складають 70 %.

Але у будь-якому випадку їх розмір буде не менше мінімального розміру допомоги по безробіттю, встановленого для цієї категорії осіб (у 2020 році — 1800 грн).

Окрім цього, допомога по безробіттю не може перевищувати 4-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом.

У 2020 році максимальний розмір допомоги по безробіттю складає:

— з 01.01.2020 р. — 8408 грн (2102 грн x 4);

— з 01.07.2020 р. — 8788 грн (2197 грн x 4);

— з 01.12.2020 р.— 9080 грн (2270 грн x 4).

Особам, які за останній календарний рік мають страховий стаж менше 6 місяців, допомога виплачується в мінімальному розмірі.

Для цієї категорії осіб

на період карантину і протягом 30 днів після його закінчення встановлений мінімальний розмір допомоги по безробіттю — 1000 грн**

** Затверджений постановою правління Фонду по безробіттю від 08.04.2020 р. № 217.

Як довго платитимуть? У загальному випадку тривалість виплати допомоги по безробіттю складає 360*** календарних днів протягом двох років. Проте існує низка нюансів, які впливають на цей термін.

*** 720 днів — для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію згідно зі ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV).

Так, період виплати допомоги складатиме:

— 360 днів — при звільненні з останнього місця роботи за власним бажанням за наявності поважних причин (за ст. 38 КЗпП);

270 днів (630 для передпенсіонерів) — при звільненні з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин (за ст. 38 КЗпП), за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

Як бачите, саме по собі звільнення в період карантину дає шанс отримати допомогу по безробіттю негайно, а ось звільнення за власним бажанням за наявності поважних причин ще і на триваліший період часу. Якщо ж поважних причин немає, то в принципі не важливо, за якою з двох статей ви звільнитеся (38-ю або 36-ю) — тривалість виплат буде однаковою.

Далі ви дізнаєтеся, як відбувається виплата допомоги по безробіттю, якщо звільнення відбулося не в період карантину.

Коли карантин закінчиться

Припустимо, що настала та довгоочікувана година, коли карантин закінчився. І ви вирішили піти з обридлого місця роботи. При цьому в партнери з пошуку роботи вибираєте центр зайнятості.

Стаємо на облік. Після закінчення карантину Центри зайнятості повернуться до звичайного режиму взяття на облік безробітних.

Звернутися за сприянням у працевлаштуванні можна буде знову ж таки у будь-яке відділення цього органу, незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування, але зробити це можна буде тільки особисто.

Призначення допомоги. Тут уже при призначенні допомоги вирішальну роль відіграє підстава вашого звільнення з колишнього місця роботи.

При звільненні за угодою сторін допомога встановлюється у розмірі 100 % визначеної суми. З часом така сума поступово зменшується (як це роблять, див. вище). Нараховують допомогу з 8-го дня після реєстрації як безробітного.

Якщо звільнення відбувається за власним бажанням за наявності поважних причин, то при нарахуванні допомоги діють такі ж правила: допомогу у розмірі 100 % визначеної суми (з подальшим зменшенням) нараховують з 8-го дня після реєстрації як безробітного.

А ось якщо маємо справу із звільненням за власним бажанням без поважних причин, то допомога складатиме тільки 80 % від можливого розміру і нараховуватиметься на 91-й день після реєстрації в центрі зайнятості.

Зверніть увагу: якщо звільнення відбулося до введення карантину (до 12.03.2020 р.), то при зверненні в центр зайнятості онлайн реєстрація як безробітного і призначення допомоги здійснюватимуться у звичайному режимі (вказаному вище) — залежно від підстави звільнення. Це ж стосується тривалості виплат, про яку піде мова далі.

Як довго платитимуть? У загальному випадку тривалість виплати допомоги по безробіттю не перевищує 360 календарних днів протягом двох років з дня призначення такої допомоги.

Але звільненим за угодою сторін і за власним бажанням без поважних причин зазначений термін скорочений на 90 календарних днів. Тобто вони можуть отримувати допомогу по безробіттю не більше ніж 270 календарних днів.

При цьому у разі звільнення за угодою сторін скорочують останні дні від дати реєстрації, а у разі звільнення за власним бажанням без поважних причин — перші дні від дати реєстрації.

Відмітимо, що на такі перші дні якраз і припадає виплата допомоги по безробіттю у розмірі 100 %. Тому допомога нараховуватиметься з 91-го дня після реєстрації в центрі зайнятості і складатиме тільки 80 % від можливого розміру. Для наочності наведемо викладену інформацію в таблиці.

Допомога по безробіттю в післякарантинний період

Критерій

Підстава для звільнення

за угодою сторін

(п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП)

за власним бажанням

(ст. 38 КЗпП)

за наявності поважних причин

без поважних причин

Розмір допомоги по безробіттю

100 % визначеного розміру*

100 % визначеного розміру

80 % визначеного розміру

Початок виплати допомоги по безробіттю

з 8-го дня після реєстрації як безробітного

з 8-го дня після реєстрації як безробітного

з 91-го дня після реєстрації як безробітного

Тривалість виплати допомоги по безробіттю

270 календарних днів

360 календарних днів

270 календарних днів

* З подальшим зменшенням.

Як бачите, зручнішим і вигіднішим варіантом буде звільнення за власним бажанням з поважних причин. Воно дає шанс отримати допомогу по безробіттю негайно, в повному розмірі і на триваліший період часу.

Якщо ж ви не бажаєте зв’язуватися з цими поважними причинами, то для вас може бути привабливішим звільнення за угодою сторін.

З вигодами розібралися. Тепер розберемося в тому, як же оформляється те або інше звільнення.

Подаємо заяву

За власним, без поважних причин. Попередити роботодавця про свій намір розірвати трудовий договір треба за два тижні до бажаної дати звільнення. Для цього подаєте заяву у письмовій формі. Зверніть увагу: попередити роботодавця про звільнення можна і в період відсутності на роботі (хвороба, щорічна відпустка, простій), який перекриє повністю або частково двотижневий період.

За власним, за наявності поважних причин. Якщо у вас є поважні причини, перераховані в ст. 38 КЗпП (див. на початку статті), то саме ви визначаєте дату свого звільнення. Роботодавець повинен розірвати трудовий договір у дату, про яку ви просите в заяві. Самостійно змінити її роботодавець не може. Але він має право вимагати документально підтвердити наявність поважної причини. Тому краще одразу додати до заяви про звільнення відповідні документи. У заяві вказуйте підставу (ст. 38 КЗпП), поважну причину і бажану дату звільнення.

За угодою сторін. А тут вже як домовитеся з роботодавцем — КЗпП не містить приписів і обмежень в цьому питанні. Тому після подання заяви про звільнення за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП) припинити трудовий договір можна вже цього дня (якщо адміністрація згодна) або погоджувати іншу дату звільнення.

висновки

  • Уперіод дії карантину присвоєння статусу безробітного здійснюється в день подання заяви, а призначення виплати допомоги по безробіттю — з дня реєстрації особи безробітною.
  • Найзручнішим і найвигіднішим варіантом звільнення як у період карантину, так і поза ним, буде звільнення за власним бажанням з поважних причин.
  • Якщо поважних причин для звільнення за власним бажанням немає, то:
  • — у період карантину — в принципі не важливо, за якою з двох статей КЗпП ви звільнитеся: 38-ю чи 36-ю. Тривалість виплат буде однаковою;
  • — у некарантинний період вигідніше звільнитися за угодою сторін.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі