Теми статей
Обрати теми

Карантинне звільнення від пені

Децюра Сергій, податковий експерт
Карантинні нововведення звільнили суб’єктів господарювання не тільки від нарахування штрафів за порушення податкового законодавства, а й від пені. Про те, коли суб’єкт господарювання звільняється від нарахування пені, поговоримо далі.

На період карантину п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року й від нарахування пені, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

При цьому правила звільнення від нарахування пені доволі специфічні.

По-перше, стосується це звільнення нарахування усіх видів пені щодо податків (про звільнення від ЄСВ-пені див. «Звільнення від штрафів: а що там з ЄСВ?» цього номера). Тобто можна уникнути пені на період карантину у зв’язку з несплатою:

— податкових зобов’язань з будь-якого податку і збору, у тому числі і від пені з ПДВ, акцизного податку і рентної плати;

— податкового боргу із будь-якого виду податків і зборів (крім ЄСВ) та податкових штрафів (борг зі штрафів по РРО, касових штрафів тощо).

По-друге,

пеня не нараховується саме протягом періоду з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.

А не тільки стосується порушень, що були вчинені під час карантину (з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р.). Тобто той факт, що порушення було вчинене до карантину, на можливість отримання звільнення не впливає.

Наприклад, суб’єкт господарювання виявив, що за грудень 2019 року не сплатив зобов’язання з плати за землю, відображені у декларації на 2019 рік. Щоб виправити ситуацію, він у квітні 2020 року сплачує за грудень 2019 року податкові зобов’язання і нараховану фіскалами пеню. Тільки пеня йому буде нарахована за період від дня прострочення сплати зобов’язань за грудень, тобто з 31.01.2020 р. і до 01.03.2020 р. За період з 01.03.2020 р. по дату сплати у квітні зобов’язань з плати за землю, вказаних у декларації, пеня не повинна бути нарахована.

По-третє, звільняються від нарахування пені за період з 01.03.2020 р. по 31.05.2020 р. усі випадки її нарахування, тобто коли пеню нараховує сам платник податків, проводячи уточнення, так і у випадку, коли пеню нараховує податкова (у тому числі й під час перевірки).

По-четверте, як говорить п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, пеня, нарахована за карантинний період, підлягає списанню. Але так відбувається не у всіх випадках, а тільки в тих, коли суб’єкт не сплатив нараховану пеню за звільнений період. Якщо ж сплата відбулася, то, на жаль, повертати кошти ніхто не буде. Звідси висновок — не поспішайте платити пеню.

По-п’яте, звільнення від пені протягом періоду з 01.30.2020 р. по 31.05.2020 р. не зникає після закінчення карантину. Тобто у випадку, коли за порушення, здійснене до карантину і виявлене після нього, нараховується пеня та у період нарахування потрапляє звільнений період, то цей період потрібно просто викинути з періоду нарахування. За цей період пеня не нараховується апріорі. Якщо вона нарахована, то це або помилка, або хитрість фіскалів.

До відома! Фіскали у п. 5 інформаційного листа № 7 говорять, що пеня не буде нараховуватися на будь-які суми грошового зобов’язання, визначеного ними за результатами податкових перевірок з будь-яких податків, за вказаний період. Хоча у звільняючій нормі говориться про ненарахування пені «протягом періоду», а не за період. Як бачимо, звільнення щодо пені вони розтлумачили не зовсім зрозуміло. Тому перед тим як сплатити пеню, перевірте, як саме фіскали її нарахували.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі