№37

Податки & бухоблік, травень, 2020/№ 37 Інші номери журналу ›
  • Штрафний мораторій: загальне Як вам уже, сподіваємось, відомо, Закони № 533 та № 540 внесли до податкової сфери низку штрафних послаблень. В одній з публікацій попередніх номерів (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 29, с. 3) ми розглядали це питання. Але воно настільки широке, що йому треба приділити більше уваги. Отже, у цьому тематичному номері розглянемо всі тонкощі незастосування штрафів до платників податків, а також мораторій на проведення перевірок. А почнемо із загальної концепції цього податково-штрафного мораторію.
  • Чотири винятки зі штрафного мораторію Щоб життя при карантині платникам не здавалося малиною, депутати зробили декілька винятків із уведеного на строк усієї весни штрафного мораторію. Більшість цих винятків (фактично їх — чотири види) досить суттєві, і ми їх усі зараз детально розглянемо.
  • Штрафний мораторій і неподання декларації У цьому матеріалі ми викладемо аналіз і наше судження щодо питань, як штрафний мораторій повинен діяти щодо штрафів за неподання/несвоєчасне подання декларацій, розрахунків тощо з різних податків та зборів за п. 120.1 ПКУ.
  • Мораторій та штрафи за несплату податків Тепер проаналізуємо і викладемо своє бачення, як повинен діяти штрафний мораторій щодо штрафів із п. 126.1 (126.2) та ст. 122 ПКУ за несплату/несвоєчасну сплату податків та зборів, які регулюються ПКУ та «підкодексними» нормативами.
  • Звільнення для податкових агентів Під час карантину не виключені випадки, коли суб’єкт господарювання випадково чи свідомо не зможе своєчасно перерахувати в бюджет утримані із доходів інших осіб (як юридичних, так і фізичних) податки, в тому числі і не виконає функції податкового агента. Які наслідки таких дій для суб’єкта господарювання?
  • ПН/АН-реєстрація без штрафів у деталях «Карантинний» мораторій на штрафи торкнувся і штрафів за порушення строків реєстрації ПН і РК в ЄРПН, а також акцизних накладних і РК до них у ЄРАН. Як і в яких випадках працює мораторій для таких порушень? Про це у нашій наступній статті!
  • Карантинне звільнення від пені Карантинні нововведення звільнили суб’єктів господарювання не тільки від нарахування штрафів за порушення податкового законодавства, а й від пені. Про те, коли суб’єкт господарювання звільняється від нарахування пені, поговоримо далі.
  • Звільнення від штрафів: а що там з ЄСВ? Послаблення у вигляді звільнення від сплати ЄСВ зробили тільки для ФОП, незалежних професіоналів і членів фермерських господарств, та й то тільки «за себе» (за березень і квітень 2020 року). А ось звільнення від ЄСВ-штрафів стосується всіх. Давайте поговоримо про нього детальніше. З’ясуємо, які види штрафних санкцій та при виконанні яких вимог застосовуватися не будуть, а які залишилися поза звільненням.
  • Мораторій на податкові перевірки Антикарантинні закони не тільки звільнили суб’єктів господарювання на період карантину від податкових штрафів та пені, а й увели мораторій на проведення перевірок у цей період. Яких податкових перевірок стосується цей мораторій, поговоримо далі.
  • Карантинні камералки Антикарантинні закони дещо підкоригували і правила проведення камеральних перевірок, тобто камеральні перевірки будуть проводитися і під час карантину за трохи модернізованими правилами. Що саме змінилося і як це вплине на платників податків, читайте далі.
  • Штраф за заниження податку в декларації У найпершій статті сьогоднішнього номера ми обговорювали головне питання штрафної амністії — що таке момент вчинення порушення. Судячи з усього, єдине правило вивести складно, кожна ситуація буде зі своїми нюансами. Як би ці нюанси через невдалі формулювання Закону не звели «нанівець» усю ідею штрафної амністії. Давайте розбиратися, як застосувати мораторій до штрафу за заниження податку в декларації.
  • Виправлення помилки Якщо допущена помилка полягає в заниженні податку, то при її виправленні, зазвичай, доводиться платити штраф 3 або 5 відсотків залежно від способу виправлення. Що із цим штрафом? Чи поширюється на нього штрафна амністія? Давайте розбиратися.
  • Нові «карантинні» строки перевірок На період карантину законодавці ввели мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок (деталі на с. 19 цього номера). Про те, що саме слід розуміти під карантинним мораторієм на перевірки і як саме діє цей мораторій, читайте далі.
  • Мораторій на неподаткові перевірки Крім введення мораторію на період карантину на проведення податкових перевірок (деталі — у статті «Мораторій на податкові перевірки» цього номера), законодавці ввели також заборону на проведення під час карантину неподаткових перевірок. Про які саме перевірки йдеться, поговоримо нижче.
  • ЄСВ-перевірки: які під забороною Мораторій на перевірки, на щастя, не обійшов стороною й перевірки правильності, обчислення і сплати ЄСВ. Але наші читачі просять роз’яснити: які саме ЄСВ-перевірки та за який період проводитися не повинні? Про те, які є нюанси в плані перевірочного ЄСВ-мораторію, розповімо в цій статті.
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі