Теми статей
Обрати теми

Касово-РРОшна мозаїка від податківців

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ГУ ДПС у м. Києві від 22.09.2020 р. № 3961/ІПК/26-15-05-09-01-14

висновок документа

1. Щоденно відображати в КОРО суми розрахунків на підставі Z-звітів, а також вклеювати їх у КОРО законодавство не забороняє.

2. Суб’єкт господарювання самостійно визначає місце зберігання паперових Z-звітів.

3. КОРО можна визначити як місце зберігання щоденних Z-звітів

Ви знаєте, що вже більше року як скасовані 5-кратні штрафи за неоприбуткування готівки. Крім того, адмінштрафу за це порушення теж немає. Ми залишаємося при своїй думці щодо цього, незважаючи на окремі спроби судів* відшукати його у ст. 16415 КпАП. Разом з тим, є штраф у розмірі 850 грн за порушення встановленого порядку використання КОРО, і госпсуб’єкти бояться саме його.

* Див. постанови ВС від 18.12.2019 р. у справі № 158/286/17 (reyestr.court.gov.ua/Review/86432312) і від 19.05.2020 р. у справі № 404/1794/16-а (http://reyestr.court.gov.ua/Review/89295800).

Як же наразі правильно діяти, щоб все зробити правильно і без штрафів? Ось дивіться.

З 1 серпня п. 9 ст. 3 Закону про РРО вимагає щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі Z-звіти у разі здійснення розрахункових операцій. А от п. 11 касового Положення № 148**, як і раніше, говорить, що для відокремлених підрозділів без касової книги, які застосовують РРО (ПРРО тут опускаємо), оприбуткуванням готівки є забезпечення зберігання Z-звітів в електронній (!) формі.

** Затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Зверніть увагу: для повноти оприбуткування жодних паперових Z-звітів давно НЕ вимагається ні зберігати, ні друкувати!

Так само не вимагається щоденно відображати в КОРО суми розрахунків на підставі фіскальних Z-звітів. Навпаки, п. 11 Положення № 148 наголошує, що заносити таку інформацію до КОРО (у разі її використання) слід лише коли РРО вийшов з ладу чи відключили електроенергію. А можна й узагалі відмовитися від КОРО, якщо у такі періоди не здійснювати розрахунки.

Та звичка, як-то кажуть, — друга натура. ☺ От і продовжує дехто заводити КОРО, друкувати паперові Z-звіти, вклеювати їх в КОРО (хоч у чинній формі для цього місце не відведено) і заносити у розд. І КОРО щоденні суми виторгу. Навіщо? Вони й самі не знають. Однак штрафів бояться як вогню.

І ось нарешті маємо прямий дозвіл від фіскалів (див. висновок 1 у рамочці вище). Сподіваємося, усілякі спекуляції на темі штрафу за порушення порядку ведення КОРО після цього припиняться раз і назавжди.

А от до їхнього висновку 2 варто підійти критично. Оскільки, ще раз повторимо, у цілях оприбуткування законодавство не встановлює обов’язку зберігати паперові Z-звіти.

Відтак висновок 3 вважаємо взагалі безглуздим. Натомість зауважимо, що на сьогодні можна перевірити інформацію, яка міститься у щоденних Z-звітах, створених РРО, в приватній частині Електронного кабінету в режимі «Z-звіти/фіскальні чеки» (із БЗ 109.02). Тож замість того, щоб визначати КОРО як місце зберігання не потрібних нікому паперових Z-звітів, радимо у власному положенні про оприбуткування прописати, що ваші електронні Z-звіти зберігаються на офіційному вебпорталі ДПС (cabinet.tax.gov.ua). Вони є візуальним підтвердженням факту повноти обліку здійснених розрахункових операцій і надаватимуться під час перевірок контролюючим органам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі