Теми статей
Обрати теми

Захворів у відпустці: чи можна не відгулювати, а взяти грошима?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінекономіки від 07.10.2020 р. № 3512-06/60873-07

висновок документа

Якщо працівник до початку хвороби використав 24 календарні дні щорічної відпустки за відповідний робочий рік, то невикористана у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю частина такої відпустки може бути замінена грошовою компенсацією

Ситуація: є працівник, у якого щорічна (основна чи основна + додаткова) відпустка за відпрацьований робочий рік перевищує 24 календарні дні. Перебуваючи у такій відпустці, працівник захворів.

У такому випадку згідно з ч. 4 ст. 11 Закону про відпустки* невикористану частину відпустки:

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

надають після закінчення дії причин, які її перервали (тобто відпустка продовжується),

або

переносять на інший період.

Що робити з відпусткою (переносити чи продовжувати), роботодавець і працівник погоджують між собою.

Невикористану частину відпустки надають за наказом (розпорядженням) роботодавця. Підставою для нього є заява працівника та документ, що засвідчує непрацездатність працівника у встановленому порядку.

А чи може працівник не продовжувати і не переносити не використану у зв’язку з хворобою частину відпустки, а отримати за невикористані дні компенсацію?

Частиною 4 ст. 11 Закону про відпустки такий варіант розвитку подій не передбачено. Вона пропонує лише перенесення чи продовження.

Проте інша норма цього Закону, а саме ч. 4 ст. 24, дозволяє, за бажанням працівника старше 18 років, замінити частину щорічної відпустки компенсацією. При цьому тривалість наданої щорічної відпустки за відпрацьований робочий рік не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. Тобто 24 календарні дні працівник «залізно» повинен використати для відпочинку у відпустці. А ось інші дні, за його бажанням, можна компенсувати грошима.

Якщо озвучені умови виконані, вважаємо, що перешкод для компенсації немає. Погоджується з цим і Мінекономіки.

Зауважимо, що виплатити компенсацію «за те, що перевищує 24 дні», можна тільки після того, як працівник використає дні щорічної відпустки, що не компенсуються, за відпрацьований робочий рік, за який надається відпустка. Тобто не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки, а потім надати йому саму відпустку.

Також зверніть увагу, що законодавством не передбачений строк давності, після якого працівник утрачає право на щорічні відпустки. Тому не можна замінювати грошовою компенсацією невикористані щорічні відпустки минулих років (обов’язкові 24 календарні дні).

Навіть якщо працівник не скористався своїм правом на щорічну відпустку за декілька попередніх років, отримати ці відпустки він усе одно повинен. 24 календарні дні за кожен відпрацьований робочий рік роботодавець зобов’язаний надати працівникові днями відпочинку. А ось за вершок, за бажанням працівника, може бути виплачена компенсація.

Відмовити працівнику у виплаті грошової компенсації, якщо дотримано всі умови для її отримання, роботодавець не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі