Теми статей
Обрати теми

«Мой адрес не дом и не улица...», або Місце провадження діяльності для ФОП

Що зазначати підприємцеві в рядку «Місце провадження господарської діяльності (індекс, адреси)» при заповненні Заяви на спрощену систему оподаткування? (м. Краматорськ)

Як відомо, реєстрація підприємства як платника єдиного податку (ЄП) здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників ЄП (п. 299.1 ПКУ).

Для цього підприємець подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (Заяву) (п.п. 298.1.1 ПКУ). Форма такої Заяви затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 р. № 308. У Заяві зазначаємо обов’язкові відомості, у тому числі місце провадження господарської діяльності (ч. 4 п. 298.3 ПКУ). Така інформація заноситься до реєстру платників ЄП (ч. 3 п. 299.7 ПКУ).

У загальному випадку в полі 6 «Місце провадження господарської діяльності (індекс, адреси)» Заяви

повинна зазначатися конкретна адреса провадження діяльності: код КОАТУУ; область, район, населений пункт; вулиця, номер будинку/офісу/квартири; індекс

Водночас в окремих випадках податківці рекомендують заповнювати це поле таким чином. Наприклад, якщо:

— місць провадження діяльності декілька, то зазначати потрібно всі ці адреси;

— здійснюємо здавання в оренду власного нерухомого майна, то податківці хочуть бачити всі адреси розташування нерухомого майна, яке здаватиметься в оренду (107.01.01 БЗ).

Зверніть увагу: якщо місце провадження діяльності заздалегідь не визначене (надання послуг, торгівля на виставках, ринках), то податківці рекомендують (див. 107.01.01 БЗ) зазначати в графі «Область, район, населений пункт» поля 6 «Надання послуг на території України» та/або «Торгівля на території України». При цьому інші графи поля 6 не заповнювати.

Вважаємо, що

так само слід робити, якщо надання послуг і торгівля планується по всій території України

Хоча в останньому випадку в усних консультаціях фіскали іноді пропонують зазначати розташування офісу, з якого проводиться щоденне керівництво діяльністю. Не можемо із цим погодитися. Адже якщо фактично діяльність провадитиметься платником ЄП першої та другої груп на територіях більше однієї сільської, селищної, міської ради тощо, то повинен застосовуватися максимальний розмір ставки ЄП (п. 293.7 ПКУ). І якщо зазначити тільки адресу фактичного розташування офісу, ви ризикуєте занизити ставку ЄП. А це загрожує штрафом у розмірі 50 % ставки ЄП (п. 122.1 ПКУ, 107.04 БЗ).

І не забудьте подати Заяву у разі зміни місця провадження господарської діяльності. Її подають платники:

— 1 і 2 груп ЄП не пізніше 20-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ);

— 3 групи ЄП не пізніше за останній день кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ПКУ).

Зміни потраплять до реєстру платників ЄП у день подання Заяви (п. 299.8 ПКУ).

Про наслідки недостовірної інформації про місце провадження діяльності читайте «Здійснюємо діяльність за іншою адресою» цього номера журналу.

Наталя Альошкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі