Теми статей
Обрати теми

Податки за ФОП сплатила третя особа: які наслідки?

Фізична особа сплатила податки за стороннього ФОП на його усне прохання. До чого це призведе? (м. Ужгород)

Вважаємо, сплатити певні податки за підприємця на його усне прохання стороння фізособа, у принципі, може. От тільки розраховувати на компенсацію своїх витрат може, лише спираючись на усну обіцянку підприємця. Але спершу розберемося з правомірністю сплати податку за ФОП третьою особою.

Платник податків зобов’язаний платити податки і збори у строки й у розмірах, установлених ПКУ і законами з питань митної справи (п.п. 16.1.4 ПКУ). І за загальним правилом сплата податку та збору здійснюється безпосередньо платником податку (п. 38.2 ПКУ).

Бувають випадки, коли платникові доводиться залучити кошти третьої особи. Таке фінансування, зазвичай, відбувається на поворотній основі (тобто борг третій особі відшкодовується). При цьому, як сказано в п. 38.2 ПКУ, в окремих випадках, передбачених податковим законодавством, сплачує податки/збори податковий агент або представник платника податку.

Загалом не проти сплати податків (крім ЄСВ) за рахунок третьої особи (суб’єкта господарювання або фізособи) й податківці (129.04 БЗ). Але, знову-таки, за умови, що такий суб’єкт господарювання або фізособа є податковим агентом або представником платника податків. Тобто абсолютно стороння особа сплачувати податок за платника не має права.

До речі, у цій же консультації фіскали нагадали, що сплачена за ФОП сума включається до оподатковуваного доходу останнього (вважаємо, якщо він її не поверне).

Отже, що стосується податкового агента, то це особа, яка справляє/перераховує до бюджету ПДФО або ВЗ за його фактичних платників. Це не наш випадок.

А ось хто є представником платника податків, давайте з’ясуємо.

Як визначено п. 19.2 ПКУ, представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів і ведення справ, пов’язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Причому здійснює на правах, аналогічних платникам (п. 19.3 ПКУ).

Довіреність має бути оформлена відповідно до чинного законодавства. Причому фіскали наполягають на нотаріально засвідченій довіреності (129.06 БЗ). Проте в нашій ситуації ПКУ такої вимоги не висуває, та й ЦКУ прямо про це не говорить. Тому вважаємо, достатньо довіреність оформити в письмовій формі згідно з ч. 3 ст. 244 ЦКУ. Проте оскільки жодної письмової довіреності немає, а сплата податку відбувається за усним дорученням платника, то третя особа, в принципі, не має права здійснювати відповідні дії від імені підприємця.

Якщо ж усе пройде гладко і податок все-таки потрапить, куди потрібно*, то ФОП може нічого не компенсувати «благодійникові». Але такий подарунок (безповоротна фіндопомога) потрапить до оподатковуваного доходу ФОП.

* Для оформлення платіжного доручення на сплату податку за іншого платника див. приклад 2 заповнення поля «Призначення платежу» (п. 3 Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666).

І ще: якщо ФОП — платник ПДВ, то сплатити ПДВ за нього точно не вийде. Адже така сплата відбувається шляхом списання казначейством коштів з електронного рахунку конкретного платника в СЕА ПДВ. Тому сплата цього податку третьою особою (минувши банківський рахунок платника ПДВ) ніяк не зарахується в рахунок сплати ПДВ. Якщо ж гроші закинути спочатку на електронний рахунок в СЕА ПДВ підприємця, то ФОП утрачає ліміт (адже гроші зайшли з чужого рахунку).

Наталя Альошкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі