Теми статей
Обрати теми

Магазинів багато, а я один: куди ФОП платити податки за найманих працівників

ФОП має декілька магазинів у різних містах. Куди потрібно платити ПДФО із зарплати працівників: за місцезнаходженням таких магазинів чи за місцезнаходженням самого ФОП? (м. Запоріжжя)

Відразу скажемо: ФОП перераховує (сплачує) ПДФО з доходів працівників за місцем своєї податкової адреси. А тепер пояснимо.

Відповідаючи на запитання щодо сплати ПДФО, спиратися будемо на «трьох слонів»: ПКУ, ГКУ і БКУ.

Як ви добре знаєте, ФОП виконує функції податкового агента (утримує ПДФО і подає Податковий розрахунок за формою № 1ДФ) у разі нарахування та виплати доходів фізичним особам, які перебувають із ними в трудових або цивільно-правових відносинах. Положеннями ст. 168 ПКУ прописано порядок сплати (перерахування) податку до бюджету.

Так, п.п. «а» п.п. 168.4.5 ПКУ встановлено:

якщо фізична особа є податковим агентом, то вона сплачує ПДФО за місцем реєстрації в контролюючих органах,

а у випадках, передбачених цим Кодексом, — за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості). Аналогічні норми є й у ч. 2 ст. 64 БКУ.

Виняткові земельні норми ПКУ не мають відношення до виплат найманим працівником за трудовими договорами. Тому їх відставляємо вбік.

Залишилося питання відокремлених підрозділів.

Річ у тому, що податок на доходи, нараховані працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (п.п. 168.4.4 ПКУ). Чи може ФОП мати відокремлений підрозділ?

Вважаємо, магазини ФОП не є його філіями, навіть тоді, коли вони розташовані в інших містах.

Звісно, здійснювати діяльність у різних географічних точках підприємець має повне право. А отже, у нього є ті ж обставини, на підставі яких юрособи відкривають філії.

Але, виходячи із самого визначення, філією є відокремлений підрозділ саме юридичної особи, яка розташована поза його місцезнаходженням і здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 ЦКУ).

Тобто

ФОП не може створити або відкрити свою філію або відокремлений підрозділ

Висновок про те, що ФОП не має права відкривати філії, відокремлені підрозділи, також випливає з ч. 6 і п. 1 ч. 2 ст. 55, ч. 4 ст. 64 ГКУ.

Причому навіть узяття ФОП на облік у податковому органі за неосновним місцем обліку не є підставою для утворення філії. Адже на облік береться та ж особа, а не якась її відокремлена частина.

Як наслідок усі перипетії, пов’язані з відокремленим підрозділом (уповноваженим або не уповноваженим на виконання функцій податкового агента), на підприємця ніяк не поширюються.

Таким чином, ФОП податки з доходів фізичних осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, сплачує за загальними правилами, а саме за своєю податковою адресою, незалежно від того, де фактично працюють такі працівники.

Також за основним місцем обліку потрібно сплачувати ВЗ з доходів працівників.

Наталя Альошкіна, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі