Теми статей
Обрати теми

Ремонт оплатив загальносистемник: наслідки для ЄП групи 2

ФОП — платник єдиного податку (ЄП) групи 2 виконує ремонт автомобілів фізичних осіб. При цьому іноді оплату вартості ремонтних робіт замість замовника (фізособи) здійснює страхова компанія (юридична особа). Чи не порушує ФОП правила перебування на ЄП групи 2? (м. Чернігів)

Дійсно, усі без винятку ФОП — єдиноподатники групи 2 повинні свято шанувати правила перебування на спрощеній системі оподаткування з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ. А саме: єдиноподатниками групи 2 можуть бути ФОП, у яких протягом календарного року одночасно працює не більше 10 осіб, а обсяг їх доходу не перевищує 5 млн грн. При цьому дозволені для них види господарської діяльності:

надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню;

— виробництво та/або продаж товарів;

— діяльність у сфері ресторанного господарства.

Виходить, п.п. 2 п. 291.4 ПКУ суворо обмежує коло осіб, яким єдиноподатник може надавати послуги (виконувати роботи). Це населення та інші платники ЄП (будь-якої групи). А ось надавати послуги (виконувати роботи) звичайним платникам податку на прибуток, будучи при цьому спрощенцем групи 2, не можна.

З урахуванням перелічених ПКУ-обмежень, цілком зрозуміле занепокоєння ФОП-єдиноподатника, який ремонтує автомобіль фізособи, а ось оплату вартості ремонтних робіт отримує від страхової компанії — платника податку на прибуток*.

* Страхова компанія в будь-якому разі не є платником ЄП, оскільки це прямо заборонено п.п. 291.5.4 ПКУ.

Чи можуть податківці розцінити здійснення таких операцій як порушення умов перебування на спрощенці?

Тут усе залежить від того, хто виступає замовником відповідно до акта виконаних ремонтних робіт

Ідеальний варіант — замовником ремонтних робіт виступає фізособа, автомобіль якої ремонтується і яка підписує акт виконаних ремонтних робіт. У такому разі страхова компанія тільки оплачує вартість ремонту, але при цьому не (!) фігурує в первинних документах як замовник. Відповідно жодного порушення умов перебування на спрощенці, передбачених п.п. 2 п. 291.4 ПКУ, тут немає. Ну а у ФОП немає необхідності залишати спрощену систему оподаткування.

На щастя, податківці поділяють нашу точку зору (див. УПК № 137, 107.01.01 БЗ). Крім того, для більшої впевненості на випадок перевірки ви можете заручитися індивідуальною податковою консультацією із цього питання.

Гірше справи ФОП ідуть в іншій ситуації, описаній у тій же 107.01.01 БЗ: якщо саме страхова компанія за договором з ФОП є замовником ремонту автомобіля фізособи і саме з нею підприємець підписує акт виконаних робіт. Очевидно, у цій ситуації ФОП, що виконує такі роботи, порушує обмеження з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ і більше не може залишатися в групі 2 ЄП. У результаті підприємцеві-порушнику доведеться:

(1) із суми доходу, отриманого з порушенням, сплатити ЄП за ставкою 15 % (п.п. 5 п. 293.4 ПКУ);

(2) з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому допущено порушення, перейти на загальну систему оподаткування (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Алла Свіріденко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі