Теми статей
Обрати теми

Якщо місце провадження діяльності — власна квартира

Підприємець на єдиному податку (ЄП) виявив податковий борг. Податківці сказали, що це сума податку на нерухомість, яку вони йому нарахували за 2017 рік. У власності особи перебуває одна квартира площею менше 60 м. кв., у якій він і здійснює свою підприємницьку діяльність. Чи законні проведені нарахування та чи варто гасити заборгованість? (м. Київ)

Перш ніж відповісти на поставлені запитання, торкнемося ще одного моменту, який надзвичайно важливий для єдиноподатників, що заборгували: такі платники можуть утратити своє право перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Податковий борг і втрата ЄП-статусу. Наявність у єдиноподатника податкового боргу в сумі, що перевищує 1020 грн, який значиться на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, — підстава для переходу на загальну систему оподаткування в останній день другого із цих двох послідовних кварталів (ч. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ). Так-так. Якщо ви маєте податковий борг у такій «позамежній» сумі і не гасите його більше ніж пів року, то зобов’язані залишити спрощенку і стати загальносистемником.

Якщо не зробите це самостійно, допомогти можуть податківці. Щоправда, тільки за підсумками проведення перевірки. Зроблять вони це з першого числа кварталу, що настає за кварталом, у якому ви повинні були залишити спрощенку самі (п. 299.11 ПКУ). Тобто фіскали анулюють ЄП-реєстрацію заднім числом. І з тієї дати нарахують вам усі податки, які ви повинні були платити як загальносистемник (ПДФО, ВЗ, ЄСВ і, можливо, ПДВ).

Загалом краще платіть податки вчасно. А вже якщо схибили, безпечніше самостійно залишити спрощенку. Повернутися назад часто можна вже з наступного кварталу (з урахуванням вимог п.п. 298.1.4 ПКУ). Але це — загальні рекомендації єдиноподатникам-боржникам.

У вашій конкретній ситуації втрата ЄП-статусу не загрожує

Податківці самі говорять (див. БЗ 107.01.09): наявність податкового боргу з податкових зобов’язань (ПЗ), не пов’язаних з госпдіяльністю особи як платника ЄП, не є підставою для анулювання ЄП-реєстрації. Тобто якщо податок нараховується фізособі, а не підприємцеві, анулюючих наслідків не буде. Тож податковий борг з податку на нерухомість (платником якого є саме фізособа — власник нерухомості) до втрати єдиноподаткового статусу не призводить. Щоправда, безпечніше отримати із цього приводу індивідуальну податкову консультацію, тому що, виходячи з норми ч. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ, цей висновок не випливає.

До речі, не призводить до таких наслідків і недоїмки з ЄСВ (оскільки вона взагалі не має статусу податкового боргу).

Чи законно нарахували? Тепер про законність нарахування податку на нерухомість в описаній ситуації.

Для такого об’єкта житлової нерухомості, як квартира, що перебуває у власності фізособи-платника, база оподаткування зменшується на 60 м. кв. (незалежно від кількості квартир) (п.п. «а» п.п. 266.4.1 ПКУ). Тобто фізособа, яка має у власності одну квартиру площею не більше 60 м. кв., платити податок на нерухомість за неї не повинна.

Проте зазначена пільга не застосовується, зокрема, якщо квартира використовується власником з метою отримання доходу (здається в оренду, лізинг, позику, використовується в підприємницькій діяльності) (п.п. 266.4.3 ПКУ). Тому якщо місцем провадження діяльності підприємця на ЄП є його власна квартира (її адреса зазначена як місце провадження діяльності в Заяві про застосування спрощенки), зменшувати базу оподаткування на 60 м. кв. підстав немає. У такому разі податок нараховують за повною програмою — виходячи із загальної площі квартири.

Імовірніше, якраз така ситуація має місце у вашому випадку. Якщо це дійсно так, тоді нарахування податківців цілком законні.

А чи є податковий борг? Суму податку на нерухомість для фізичної особи розраховують податківці за місцем її податкової адреси (місцем реєстрації) і повинні направити платникові податкове повідомлення-рішення (ППР) до 1 липня року, наступного за звітним (п.п. 266.7.1 ПКУ). У свою чергу, платник-фізособа повинна сплатити ПЗ протягом 60 днів з дня вручення такого ППР (п.п. «а» п.п. 266.10.1 ПКУ). З наступного дня ця сума перетворюється на податковий борг.

Як бачите, відлік строку для сплати нерухомого податку стартує з дня вручення ППР.

Не було вручення ППР — не може бути й податкового боргу

Але тут важливо розуміти, що ППР вважається врученим не лише, якщо воно вручене платникові (його представникові) особисто, але й коли направлено рекомендованим листом з повідомленням про вручення за його адресою (місцезнаходженням, податковою адресою). І навіть якщо пошта з якихось причин не змогла передати ППР адресатові (наприклад, з причини відсутності платника за зазначеною адресою або через відмову в отриманні документа), воно все одно буде визнано врученим (п. 42.5 ПКУ). А тому неврученим ППР може вважатися тільки в тому випадку, якщо воно взагалі не надходило на поштове відділення платника.

До речі, нині платникові, який виявив бажання отримувати документи в електронній формі, ППР повинно приходити електронкою. Таке ППР вважається врученим, якщо сформоване з урахуванням вимог закону й доступне в електронному кабінеті платника (п. 42.4 ПКУ).

Чи варто платити? Майно платника, який має податковий борг, передається в податкову заставу (п. 88.1 ПКУ) (право податкової застави не застосовується тільки у випадку, якщо загальна сума податкового боргу не перевищує 60 НМДГ (1020 грн) (п. 89.2 ПКУ)). А в окремих випадках може бути застосований і арешт майна (п. 94.2 ПКУ).

Тому податковий борг часто таки краще погасити. Хоча у вашому випадку (враховуючи давність періоду, за який нарахований податок), такої необхідності, можливо, й немає.

Податковий борг платника, щодо якого минув строк позовної давності (1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу), підлягає списанню (п.п. 101.2.3 ПКУ). Ваш борг більш ранній? Тоді платити його однозначно не потрібно.

Ну а якщо все ж дійде до погашення, врахуйте: прострочення сплати узгодженого грошового зобов’язання призведе до штрафу в розмірі 10 % (при затримці до 30 календарних днів) або 20 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ), а також пені (пп. 129.1.2, 129.3.1 ПКУ).

Але це тільки в разі, якщо податківці направили (вручили) ППР своєчасно (до 1 липня 2018 року). Якщо ж ППР вручений пізніше, відповідальність за несвоєчасну оплату зобов’язань застосовуватися не повинна (п.п. 266.10.2 ПКУ). Тому з такою оплатою можна тягнути скільки завгодно, аж до закінчення строку позовної давності (якщо, звичайно, не застосована податкова застава та/або застосована, але не заважає фізособі й арешт майна теж не страхає).

Як зберегти пільгу. Зберегти пільгу і таким чином уникнути зайвих нарахувань з податку на нерухомість можна, зазначивши в п. 6 «Місце провадження господарської діяльності (індекс, адреса)» Заяви про застосування спрощенки: територія України (детальніше про це — ««Мой адрес не дом и не улица...», або Місце провадження діяльності для ФОП»). Не варто реєструвати міcце проживання і шляхом подання форми 20-ОПП — це теж призведе до втрати нерухомої пільги.

Ольга Ольховик, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі