Теми статей
Обрати теми

Здійснюємо діяльність за іншою адресою

Фактичне місце здійснення діяльності підприємця не відповідає зазначеному в заяві про застосування спрощенки. Які наслідки? (м. Харків)

Жодних негативних наслідків для підприємця-єдинника в цій ситуації бути не повинно. Хоча податківці натякають на неприємний результат. Але давайте про все по порядку.

При зміні місця здійснення діяльності підприємець на єдиному податку (ЄП) повинен внести цю інформацію до реєстру платників ЄП. Для цього єдинник:

— груп 1 і 2 повинен подати заяву не пізніше 20-го числа місяця (п. 298.5 ПКУ);

— групи 3 — не пізніше за останній день кварталу (п. 298.6 ПКУ),

протягом якого відбулися такі зміни.

А якщо він цього не зробив?

Чи може тут вискочити штраф згідно зі ст. 117 ПКУ? Податківці говорять, що жодних штрафів за неподання такої заяви ПКУ не передбачає. Зате дуже обережно натякають на більш серйозні наслідки (див. БЗ 107.04).

Далі в цій консультації вони цитують загальну норму ПКУ про те, що в разі виявлення контролюючим органом при проведенні перевірок порушень платником ЄП гр. 1 — 3 вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, вони можуть анулювати підприємцеві статус платника ЄП заднім числом — з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому мала бути подана відповідна заява (п. 299.11 ПКУ).

Будьте уважні!

Насправді підстав для ЄП-розрєстрації в цьому випадку немає

У ПКУ наведений вичерпний перелік порушень, у результаті яких платник повинен залишити спрощенку. Серед них (див. п.п. 298.2.3 ПКУ):

— перевищення встановленого обсягу доходу (п.п. 1 — 3 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— застосування негрошових способів розрахунків (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— здійснення заборонених видів діяльності або невідповідність вимогам організаційно-правових форм господарювання (пп. 5, 9 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— перевищення дозволеної чисельності працівників (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— здійснення незареєстрованих видів діяльності (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ);

— наявність податкового боргу в сумі більше 1020 грн на кожне перше число місяців протягом двох послідовних кварталів (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Тільки ці порушення можуть стати підставою для ЄП-розреєстрації за рішенням контролерів (див. п.п. 3 п. 299.10 ПКУ).

Будь-які інші порушення до анулюючих наслідків призводити не повинні!

Чим обґрунтовують свою позицію податківці?

Вважаємо, що до подібних заяв фіскалів підштовхує недостатньо чітке формулювання п. 299.11 ПКУ. Очевидно, посилання саме на главу ПКУ, а не на конкретний пункт з переліком анулюючих порушень, збиває їх з пантелику. З таким трактуванням вони можуть підвести під анулюючі наслідки навіть найбільш незначний відступ від будь-якої з вимог єдиноподаткової глави (що часто і роблять на практиці).

Не ведіться на такі замашки фіскалів! Повторимо ще раз. Згідно з п.п. 3 п. 299.10 ПКУ анулювати реєстрацію платників ЄП груп 1 — 3 вони можуть тільки в разі виявлення порушень, перелічених у п.п. 298.2.3 ПКУ. А застосовувати п. 299.11 ПКУ у відриві від норми з п.п. 3 п. 299.10 ПКУ податківці не мають права.

Ольга Ольховик, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі