Теми статей
Обрати теми

Готівкова виручка ФОП

ФОП отримує готівкову виручку і вносить її на свій поточний рахунок. Яким чином така виручка уключається до доходів ФОП? (м. Івано-Франківськ)

Чимало ФОП продають свої товари, роботи чи послуги за готівку. Відповідно у них формується готівкова виручка.

У принципі, ніщо не заважає ФОП напхати цю виручку у валізи чи під матрац. Адже на відміну від юросіб, на ФОП не поширюються вимоги щодо ліміту каси і обов’язкового здавання готівкової виручки в банк (п. 14 Положення № 148). Також ФОП не зобов’язані спеціальним чином облаштовувати касу (п. 38 Положення № 148). Більше того,

ФОП може взагалі не відкривати банківський рахунок і здійснювати свою діяльність без нього

Погоджуються з цим і податківці. Вони наголошують: якщо ФОП не планує працювати за безготівковий розрахунок, він може здійснювати свою діяльність, не відкриваючи рахунок у банку (БЗ 129.06).

Тим не менше, більшість ФОП все-таки відкривають банківські рахунки. Це і зручніше, і безпечніше. Відтак, отримана виручка здається в банк і таким чином переводиться з готівкової форми у безготівкову. Це стандартна ситуація для багатьох ФОП.

Що це означає для обліку ФОП? Давайте подивимося!

Якщо йдеться про ФОП-єдиноподатників, виручка відображається у складі доходів ФОП у день надходження до каси (п. 292.1 ПКУ). Саме в цей момент готівкова виручка оподатковується єдиним податком. Тому при подальшій інкасації такої виручки і надходженні її на рахунок ФОП доходи не відображаються.

Податківці також погоджуються з цим (БЗ 107.01.03). При внесенні готівкової виручки на банківський рахунок слід обов’язково зазначати в платіжному дорученні призначення платежу «Виручка» і період, за який вноситься виручка (див. лист ДФСУ від 09.11.2017 р. № 2561/П/99-99-13-01-02-14/ІПК і лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 05.11.2018 р. № 4696/ІПК/20-40-13-02-11). Інакше буде складно довести, що це саме виручка і що вона вже відображена в доходах за фактом надходження в касу.

Додатково податківці також наголошують: сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену як єдиноподатковий дохід за відповідний період (див. лист ДФСУ від 22.10.2018 р. № 4504/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК).

Це явний натяк від фіскалів: між внесеною готівковою виручку не повинна затесатися власна готівка, яку ФОП хоче ввести у підприємницький обіг. Про таку готівку читайте на «ФОП уносить власні кошти: наболіла тема».

Ну і, ясна річ, якщо внесена сума готівки перевищить відображену виручку, податківці будуть підозрювати, що ФОП ховає частину своєї готівкової виручки. Простіше кажучи, видає цю готівку за свої власні гроші.

А якщо готівкову виручку інкасує ФОП-загальносистемник? По суті, ситуація аналогічна. Дохід у такого ФОП теж виникає на дату надходження готівки безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (п. 177.2 ПКУ). У момент надходження такі кошти стають власністю ФОП. Натомість подальше внесення ФОП власних готівкових коштів на банківський рахунок доходом такого ФОП не є.

Це цілком логічно. Адже готівкова виручка вже оподаткована ПДФО при надходженні ФОП. Подальше внесення на рахунок у банку вже оподаткованих коштів не повинно супроводжуватися визнанням доходів, інакше це буде означати повторне оподаткування тих самих доходів. Податківці також погоджуються з цим (БЗ 104.04).

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі