Теми статей
Обрати теми

ФОП «гуляє»: витрачання коштів на власні цілі

Чи має право ФОП використовувати кошти, отримані від підприємницької діяльності, для особистих потреб? (м. Івано-Франківськ)

Так, може. Жодних заборон щодо цього чинне законодавство не передбачає. Нацбанківські правила відкриття рахунків передбачають чітке розмежування «підприємницьких» та «цивільних» коштів фізичної особи.

Задля цього ФОП заборонено використовувати для підприємницької діяльності звичайні банківські рахунки, відкриті ним як фізичною особою (п. 14 Інструкції № 492). Якщо вже відкривати для такої діяльності рахунок, то спеціальний, підприємницький.

Однак це не означає, що підприємницькі кошти ФОП заборонено витрачати на особисті потреби. Насправді витрачання підприємницьких коштів наразі нічим не регламентовано. Адже згідно зі ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, який залишається в підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Тобто всі кошти, що залишилися у ФОП на підприємницькому рахунку після сплати податків, є його власністю і можуть бути використані ФОП на власний розсуд. У тому числі й для власних потреб фізичної особи. Це підтверджують численні роз’яснення податківців (див., наприклад, лист ДФСУ від 02.08.2019 р. № 3624/6/99-99-13-02-03-15/ІПК, а також БЗ 104.11 і 107.05).

До речі, зовсім не обов’язково чекати сплати податків і лише після цього витрачати на власні цілі підприємницькі кошти. Достатньо того, аби на підприємницькому рахунку вистачало коштів для сплати усіх податків.

Ви, можливо, чули про зміни до Інструкції № 492, якими у цій Інструкції було прописано, що ФОП забороняється використовувати підприємницькі рахунки для операцій, пов’язаних із власними потребами. Такі зміни дійсно були реальністю, але недовго. Вже постанова Правління НБУ від 15.01.2020 р. № 7 їх нівелювала.

Втім, це не має принципового значення. Навіть якби зазначені зміни залишились чинними, це би суттєво не змінило права ФОП на витрачання коштів на підприємницькому рахунку на власний розсуд. Бо ж Нацбанк забороняв використовувати для власних потреб ФОПівські рахунки, а не кошти, які знаходяться на цих рахунках.

Наведемо приклад. Якщо ви — ФОП і у вас є рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то згідно із нацбанківськими змінами ви б не мали право просто з підприємницького рахунку сплатити, скажімо, за холодильник, який ви поставите у себе вдома. Холодильник для вашого офісу — будь ласка, а от холодильник для дому — ні.

Втім, навіть якби ця норма сьогодні б діяла, ви все одно мали би право перерахувати кошти зі свого підприємницького рахунку на особистий (НЕпідприємницький) і вже з особистого рахунку оплатити холодильник для дому чи сукню для дружини.

А що зараз? Формально за домашній холодильник чи за сукню дружини можна платити навіть прямо з підприємницького рахунку. Але все ж рекомендуємо спочатку перерахувати гроші на особистий рахунок. При цьому ФОП має пам’ятати, що кошти, перераховані з підприємницького рахунку на особистий:

(1) не потраплять до підприємницьких витрат (стосується загальносистемників);

(2) не відображаються в підприємницькому обліку (під час перерахування). Тобто в підприємницькі книги обліку ця операція не потрапить.

Тож візьміть це до уваги. А після цього — користуйтеся коштами з підприємницького рахунку на здоров’я!

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі