Теми статей
Обрати теми

ФОП витрачає власні кошти на підприємницькі цілі

Чи має право ФОП використовувати власні кошти і майно для підприємницької діяльності? (м. Херсон)

У загальному випадку — так. Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом (ч. 1 ст. 320 ЦКУ). Це одне із базових прав кожної особи, яка здійснює підприємницьку діяльність.

Тобто у будь-якої фізичної особи є право використовувати в підприємницькій діяльності свою квартиру, автомобіль, земельну ділянку чи інше майно, яке оформлене на таку особу на «цивільних» правах. Не є тут винятком і власні заощадження фізичної особи, які знаходяться у шухляді чи на особистому рахунку фізичної особи.

Порядок витрачання коштів із особистого рахунку фізособи законодавчо ніяк не регламентовано. Їх можна переказувати на інші особисті рахунки (наприклад, на депозитні), можна знімати готівкою і витрачати, а можна поповнювати ними підприємницький рахунок.

А чи можна назвати ті випадки, коли використання майна фізичної особи у підприємницькій діяльності заборонено законом? Звичайно. Наприклад, ст. 6 ЖКУ визначено, що забороняється надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру. Це означає, що ФОП, який задумав господарську діяльність, пов’язану з промисловим виробництвом, не може організувати таке виробництво просто у своїй квартирі чи в будинку.

З масажним кабінетом, перукарнею чи офісом ситуація не така категорична. Їх можна облаштувати й у квартирі, бо ж це хоч і підприємницька діяльність, але не пов’язана з промисловим виробництвом. Однак щоб переобладнати свою квартиру під них, радимо ФОП перевести цей об’єкт нерухомості із житлового фонду в нежитловий. Так буде спокійніше.

А що з коштами на особистому рахунку фізичних осіб? Чи встановлено законом якісь обмеження на використання цих коштів у підприємницькій діяльності? Так, і ці обмеження прописано у тому самому п. 14 Інструкції № 492. Ним забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Виходячи із цієї заборони, не рекомендуємо здійснювати з особистих рахунків будь-які придбання, пов’язані з діяльністю ФОП. Наприклад, не варто з «цивільних» рахунків оплачувати товари, які ви потім будете перепродавати як ФОП. Звичайно, і кошти на особистому рахунку, і товари, куплені на них, — це майно фізичної особи, і ст. 320 ЦКУ формально дозволяє використовувати ці кошти у підприємницькій діяльності. Однак насправді все не так просто.

Ми вже з’ясували, що чинне законодавство не встановлює санкцій за використання особистого рахунку в підприємницькій діяльності (див. матеріал «ФОП уносить власні кошти: наболіла тема» сьогоднішнього номера). Однак ми все одно б не радили використовувати особистий рахунок для підприємницьких придбань. Перш за все це стосується ФОП-загальносистемників. Річ у тім, що податківці можуть не визнати витрати, здійснені з особистого рахунку, у зменшення оподатковуваного доходу ФОП. Навіть якщо договір і документи оформлені на ФОП.

А чи можна з особистого рахунку, наприклад, сплачувати «підприємницькі» податки? Фактично це нічим не загрожує. Однак формально це використання особистого рахунка в операціях, пов’язаних з ФОПівською діяльністю. Тобто порушення Інструкції № 492. Але податківці нічого не мають проти того, щоби фізична особа платила свої податки та ЄСВ готівкою або з особистої банківської картки, тобто з карткового рахунку фізособи (БЗ 129.04).

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі