Теми статей
Обрати теми

Тести на COVID-19 для постачальників

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство, що надає комп’ютерні послуги, оплатило тестування на COVID-19 своїм постачальникам-підприємцям. Чи потраплять ці суми в оподатковуваний дохід протестованих фізичних осіб? І як відобразити такі витрати в обліку підприємства?

Пройшов тест — отримав дохід

Необов’язкове тестування на COVID-19, оплачене з кишені підприємства, є для протестованих фізичних осіб безкоштовно отриманою послугою, вартість якої включається в оподатковуваний дохід згідно з п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Причому абсолютно неважливо, кому саме надається результат тесту. Навіть якщо його отримує підприємство, протестованою все одно є конкретна фізична особа. Отже, саме у цієї фізичної особи і виникає оподатковуваний дохід. Втім, згідно з угодою із медустановою споживачами послуг є фізичні особи і результати тесту, як правило, надають саме їм (інакше можна говорити про порушення права на медичну таємницю, гарантованого ст. 286 ЦКУ).

Уникнути оподаткування через відсутність персоніфікації в даному випадку теж не вийде. Оскільки коло осіб, за яких підприємство оплачує COVID-тестування, чітко визначене, та й проходження тесту без ідентифікації особи навряд чи можливе.

Зменшуємо податкове навантаження

Підпункт 165.1.19 ПКУ виводить з-під оподаткування ПДФО вартість послуг з мед- обслуговування працівника за рахунок коштів його роботодавця (за наявності відповідних підтверджувальних документів). Тому якби йшлося про оплату тестів для своїх працівників, то ПДФО можна було б не платити згідно з вищезгаданою нормою. Не виник би й об’єкт оподаткування ВЗ.

Але в нашому випадку треба шукати інші підстави. Щоб зменшити податкове навантаження, можна оформити оплачені послуги з тестування постачальників як:

1) нецільову матдопомогу.

Якщо вартість тестування для однієї особи не перевищує 2940 грн, то оподатковувати її ПДФО і ВЗ не доведеться (п.п. 170.7.3 ПКУ)

У такому разі підприємству слід видати наказ про надання конкретним фізичним особам нецільової благодійної матеріальної допомоги у вигляді оплати вартості тестування на COVID-19. У податковому розрахунку за ф. № 1 ДФ суму такої допомоги відображають з ознакою доходу «169»;

2) подарунок. Вартість такого подарунка в частині, що не перевищує 1180,75 грн, теж не потрапить під оподаткування ПДФО і ВЗ (п.п. 165.1.39 ПКУ).

Вважаєте вартість тестування подарунком? Оформляйте «подарунковий» наказ. У формі № 1ДФ неоподатковувану частину вартості подарунків відображайте з ознакою «160». Оподатковувану — з ознакою «126» (див. БЗ 103.25).

Врахуйте: безкоштовно отримана послуга з тестування на COVID-19 — негрошовий дохід. Тому базу оподаткування ПДФО визначаємо виходячи із звичайних цін із застосуванням натурального коефіцієнта (для ставки 18 % — 1,219512).

Якщо тестовані ФОП — єдиноподатники, то може виникнути питання про необхідність збільшення доходу для цілей ЄП.

Вартість тестування може перетворитися на підприємницький дохід єдиноподатника, тільки якщо укласти з таким ФОП письмовий договір дарування або інший договір, згідно з яким підприємство бере на себе обов’язок оплатити за підприємця проходження COVID-тесту без компенсації його вартості підприємцем (п. 292.3 ПКУ). Саме у цьому разі підприємницький дохід потрапить у форму № 1ДФ з ознакою «157» (без утримання ПДФО).

Та оскільки є прості безподаткові варіанти обдаровування, то не варто надавати операції підприємницьких рис.

Зв’язок із госпдіяльністю

Податківці при перевірці можуть вказати на негосподарність витрат з тестування постачальників-підприємців. І це попри те, що з 2015 року, коли орієнтиром для податковоприбуткового обліку став бухоблік, господарська спрямованість витрат для податковоприбуткових витрат вже неважлива. Підтверджені документально негосподарські витрати зменшують прибутковий об’єкт оподаткування точно так, як і витрати господарської спрямованості. Тобто діловий характер витрат на податковоприбутковий облік ніякого впливу чинити не повинен. Виняток: неділові витрати, понесені платником при здійсненні операцій з нерезидентами (п.п. 140.5.15 ПКУ).

Частенько такої позиції дотримуються і суди (див. постанову Сьомого апеляційного адмінсуду від 18.12.2019 р. у справі № 120/1952/19-а (reyestr.court.gov.ua/Review/86711193), постанову ВС від 26.04.2019 р. у справі № 803/173/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/81479255; постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 04.03.2019 р. у справі № 0340/1438/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/80388316).

Господарська спрямованість, як і раніше, важлива для ПДВ-цілей (оскільки негосподарське використання призводить до необхідності нарахування компенсуючих ПЗ). Проте в нашому випадку компенсувати нічого. Медпослуги потрапляють під ПДВ-пільгу на підставі п.п. 197.1.5 ПКУ (див. лист ДПСУ від 18.05.2020 р. № 2066/6/99-00-04-06-03-06/ІПК).

Бухгалтерський облік

За фактом надання медичних послуг у вигляді проведення тестів на COVID-19 медустанова складе акт наданих послуг. На підставі цього акта підприємство відобразить проводку: Дт 949 — Кт 685.

Тобто витрати на тестування постачальників підприємство відобразить у складі інших витрат від операційної діяльності в тому періоді, коли ці витрати були фактично понесені (коли було проведено тестування).

ВИСНОВКИ

  • Вартість тестування на COVID-19, оплаченого з кишені підприємства, є для протестованих фізичних осіб оподатковуваним доходом.
  • Зменшити податкове навантаження можна, оформивши тестування як нецільову матдопомогу або подарунок звичайній фізичній особі.
  • Витрати на COVID-тестування постачальників підприємство відображає у складі інших витрат від операційної діяльності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі