Теми статей
Обрати теми

Змінилася назва/бухгалтер: як заповнити податкову накладну?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У цій статті поговоримо про те, як заповнити податкову накладну (ПН) / розрахунок коригування (РК) у разі, якщо змінилася назва юридичної особи.

Змінилася назва

Відразу скажемо: з 23.05.2020 р. (дати набрання чинності Законом № 466) перереєстрація платника ПДВ у зв’язку зі зміною його назви повинна відбуватися автоматично на підставі даних Єдиного держреєсту (ЄДР) (п. 183.15 ПКУ). Проте технічно ця можливість досі не реалізована. Тому податківці з метою перереєстрації все ще просять подавати заяву № 1-ПДВ в електронній формі. Подати її потрібно протягом 10 робочих днів, що настають за днем реєстрації змін (п. 183.7 ПКУ). А датою перереєстрації буде останній день строку в 3 робочих дні з дня отримання податківцями відповідної заяви (або, за бажанням платника, більш рання дата, зазначена ним у заяві) (БЗ 101.02).

При заповненні ПН/РК перейменований платник повинен враховувати вимоги п. 4.3 Положення № 1130, зі змісту якого виходить, що:

— з дня внесення даних щодо нової назви до ЄДР і до дня перереєстрації платника ПДВ такий платник при складанні ПН/РК повинен зазначати одночасно як стару, так і нову назву;

— з дати перереєстрації платника ПДВ — тільки нову.

Підтверджують це й податківці (див., наприклад, лист ОВПП ДФС від 08.02.19 р. № 453/ІПК/28-10-27-01-11).

Врахуйте: найменування платника ПДВ є обов’язковим реквізитом ПН, проте в електронному реєстрі платники ПДВ проходять ідентифікацію за індивідуальним податковим номером (ІПН). Тобто якщо ІПН зазначено правильно, помилка в найменуванні не може бути єдиною причиною втрати покупцем права на податковий кредит.

Якщо підприємство все ж захоче виправити помилку в найменуванні, зробити це можна, оформивши РК до ПН з неправильним найменуванням. У такому РК потрібно правильно заповнити реквізити заголовної частини (включаючи найменування), при цьому розділи А і Б заповнювати не потрібно (п. 22 Порядку № 1307).

Змінився працівник, який підписує ПН

З дати вступу на посаду нового бухгалтера (уповноваженого підписувати ПН) ПН повинні підписуватися саме цим новим бухом. Навіть у тому випадку, якщо на дату складання таких ПН/РК працював ще старий бухгалтер. Тому що тут має значення не дата складання ПН, а дата накладення ЕЦП.

Тож якщо новий бухгалтер не бажає підписувати ПН, складені за часів «старого» бухгалтера, то попередньому бухгалтерові слід датою звільнення зареєструвати всі ПН/РК, складені за період своєї каденції.

Приклад. ТОВ «Квант» змінило найменування на ТОВ «Квант+» з 02.10.2020 р., а перереєстрація платника ПДВ відбулася 06.10.2020 р.

У цій ситуації в ПН/РК, виписаних за операціями за період:

— по 01.10.2020 р. включно, зазначається старе найменування — ТОВ «Квант»;

— з 02.10.2020 р. по 05.10.2020 р. — і старе, і нове найменування (тобто ТОВ «Квант», ТОВ «Квант+»);

— з 06.10.2020 р. — тільки нове найменування ТОВ «Квант+».

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі